Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) tähtää toiminnallaan entistä inhimillisempään ja kestävämpään maailmaan, jossa ollaan lähimmäisiä toisillemme ja jossa uskalletaan haastaa itseämme ja yhteiskuntaa muutokseen. Nämä arvot tulevat todeksi päivittäin Diakin hankkeissa, koulutuksessa, opiskelijahyvinvoinnin kehittämisessä, kansainvälistymisessä ja työelämälle suunnattavissa palveluissa.
Käsillä oleva Sujuvilla koulutuspoluilla tuumasta töihin raportti esittelee elämänmakuisesti ja havainnollisesti Tuumasta töihin -hankkeessa tehtyä kehittämistyötä, osallistujien kokemuksia ja käytännön toimia toisen asteen koulutuksen kontekstissa. Keskiössä on opiskelijan osallisuus, ohjaus, itseluottamuksen ja motivaation vahvistaminen ja rinnalla kulkeminen koko opiskelupolun ajan.
Koronapandemia on entisestään haastanut opiskelijan arkea ja SAKKI ry:n 16.6. – 6.8.2020 tekemän Valmistuitko koronakeväänä -kyselyn tulokset vahvistavat sen, että poikkeustila on vaikuttanut erityisesti heihin, joilla muutenkin on ollut jo haasteita. Erityisesti nuoret, joilla on ollut oppimisvaikeuksia, heikko yhteys opettajiin tai kiusaamiskokemuksia ovat tuoneet esille vaikeuksia. On ensiarvoisen tärkeää, että opiskelijoiden koulutuspolkuja tuetaan, ehkäistään opinnoista putoamista, vahvistetaan opiskelijahyvinvointia ja kohdennetaan yksilöllistä ohjausta ja tukea heille, joilla on erityistarpeita. THL:n Nuorten syrjäytymisen ehkäisy -sivuston mukaan koulutuksen, työelämän tai asevelvollisuuden suorittamisen ulkopuolella oli vuonna 2019 48 000 nuorta henkilöä ja heistä 37 000 oli 20 – 24 vuotiaita.
Tuumasta töihin -hankkeen kokemukset ja tulokset kertovat, että erityisesti vaikeasti työllistyvät nuoret ja aikuiset hyötyvät ohjauksesta ja tuesta toisen asteen opintoihin hakeutumiseen, opiskeluun ja työllistymiseen opintojen jälkeen. Samaa viestiä korkeakoulutuksen näkökulmasta vahvistavat useat Diakin toteuttamat korkeakoulutuksessa aliedustettujen ryhmien koulutuspolkuja sujuvoittavat hankkeet ml. Maahanmuuttajat korkeakoulutukseen ja työelämään (1.4.2017 – 31.3.2020), Opin portailla Pohjois-Pohjanmaalla (1.5.2015 – 31.5.2018) ja Opin portailla Satakunnassa (1.2.2016 – 31.1.2019).
Tuumasta töihin -ohjausmalli tarjoaa kättä pidempää toisen asteen opetus- ja ohjaushenkilöstölle koulutukseen hakeutumisen, koulutuspolulla kulkemisen ja valmistumisvaiheen sujuvoittamisen tueksi. Toivomme, että hankkeen merkittävät ja merkitykselliset tulokset toimivat inspiraationa toisen asteen koulutuksen ja opiskelijoiden ohjauksen kehittämisessä matkalla kohti entistä inhimillisempää ja kestävämpää opiskeluympäristöä ja opiskelun jälkeistä työllistymistä.