Siirry sisältöön
Tuumasta töihin – sujuvat koulutuspolut toisella asteella -hanke on ollut yhteistyöhanke, jonka päätoteuttajana toimi Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak), osatoteuttajina Savon ammattiopisto (Sakky), Etelä-Savon ammattiopisto (Esedu) ja Ammattiopisto SAMIedu sekä yhteistyökumppanina Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavia. Hanke toteutettiin 1.11.2018 – 31.3.2021 välisenä aikana Etelä- ja Pohjois-Savossa. Hanketta rahoittivat Euroopan sosiaalirahasto (ESR) ja Etelä-Savon ELY-keskus.

Hankkeen aikana verkostoiduttiin viranomaisten ja järjestöjen sekä eri hankkeiden kanssa. Yhteistyötahoja olivat TE-palvelut, kaupunkien työllisyyspalvelut ja aikuissosiaalityö, Rikosseuraamuslaitos, Suomen Romanifoorumi, Valtakunnallinen ja Itä-Suomen alueellinen romaniasiain neuvottelukunta sekä romani- ja maahanmuuttajayhdistykset ja muut kolmannen sektorin toimijat.

Hankkeen päätavoitteena oli sujuvoittaa koulutus- ja työllistymispolkuja, ja sen kohderyhmänä olivat vaikeasti työllistyvät nuoret ja aikuiset, joilta puuttui ammatillinen koulutus tai joilla oli pidempi työttömyysaika takanaan. Hankkeen idea pohjautui Ärlingin (2018) opinnäytetyöhön Romanien työllistyminen – Kompastuskivi vai ponnahduslauta? Tuumasta töihin -koulutusmalli ponnahduslautana työllistymiseen.

Hankkeen aikana

    • Edistettiin opiskelijan hyvinvointia, osallisuutta sekä opiskelu- ja työkykyä.
    • Vahvistettiin opiskelijoiden digitaitoja ja oppimisvalmiuksia sekä kehitettiin koulutuksen ja työelämän yhteistyötä.
    • Vahvistettiin oppilaitosten oppimista ja työllistymistä edistävää ohjausta.

Tuumasta töihin -hankkeen aikana tapahtui muutoksia toimintaympäristössä, jotka vaikuttivat hankkeen toteutukseen. Ammatillisen koulutuksen reformi eli toisen asteen koulutuksen uudistus toi mukanaan jatkuvan haun, minkä seurauksena opiskelijat aloittivat omat opintonsa yksilöllisesti. Korona-aika muutti lähiohjaamisen verkon kautta tapahtuvaksi etäohjaukseksi, mikä vaati opiskelijoilta uudenlaista digitaitojen hallintaa ja itseohjautuvuutta. Korona-aika loi haasteita myös hankkeen etsivään toimintaan sekä valmistumisvaiheessa olevien opiskelijoiden työllistymismahdollisuuksiin.

Tässä julkaisussa esitellään hankkeen toteutusta ja tuloksia. Julkaisu koostuu kolmesta Podcast-nauhoitteesta ja artikkeleista. Kehityspäällikkö Sari Vilminko on kirjoittanut julkaisulle esipuheen.

Podcastit

Podcasteissa käsitellään sujuvaa ammatilliseen koulutukseen hakeutumista sekä opiskelijoille tarjottavaa tukea koulutuspolun eri vaiheissa.

Sujuvaa hakeutumista -podcastissa projektipäällikkö Inga Angersaari sekä mentoriohjaaja Kati Tynnyrinen keskustelevat hankkeen tavoitteista ja asiakaskunnan muodostumisesta; miten asiakkaat tulivat mukaan hankkeeseen, mitä asiakkaiden kanssa tehtiin ja millä keinoin oppilaitokseen hakeutuminen tuli sujuvaksi.

Toisen podcastin, Tukea koulutuspolulla ja valmistumisvaiheessa, teemana on opiskelupolun eteneminen valmistumiseen asti ja opiskelupolun tukeminen. Podcastissa tulevat esille mentori-ohjaajan/opiskelutsempparin rooli, asiakkaille annetun tuen muodot sekä verkostojen kanssa tehtävän asiakaslähtöisen yhteistyön tavat.

Kolmannessa podcastissa Jarmo Kankkunen ja Paula Niskanen Ammattiopisto SamiEdusta kuvaavat tarvelähtöisen ohjauksen toimintapolkua. Polkua on kehitetty ja käytetty SamiEdussa. Podcastin aiheina ovat opiskelutsempparin rooli, opiskelijan saattaminen rinnalla kulkien opintojen vaiheesta toiseen sekä yhteistyö verkostojen kanssa.

Artikkelit

Tuumasta töihin -hankkeen aikana kehitettiin ja käytettiin erilaisia toimintatapoja tukemaan ja auttamaan opiskelijaa omalla opiskelupolullaan. Nämä toimintatavat esitellään tämän julkaisun artikkelissa Hankeen aikana käytetyt toimintatavat. Kokeiltujen toimintatapojen pohjalta on kehitetty Tuumasta töihin -ohjausmalli, joka on kuvattu omassa artikkelissaan.

Julkaisun viimeiseen artikkeliin hanketyöntekijät ovat koonneet huomioita ja arvioita hankepolulta.

Podcast 1. Sujuvaa hakeutumista