Siirry sisältöön
Sujuvilla koulutuspoluilla tuumasta töihin – hankkeen loppuraportti

Podcast 1. Sujuvaa hakeutumista

Sujuvaa hakeutumista -podcastin tekstivastine

[aloitus musiikki 00:00:01]

Inga Angersaari [00:00:09]: Kuuntelet Tuumasta töihin – sujuvat koulutuspolut toisella asteella -hankkeen podcastia sujuvien koulutuspolkujen rakentamisesta. Tässä ensimmäisessä osassa paneudumme koulutuspolun alun tukemiseen. Miten koulutuspolkuja voidaan entisestään sujuvoittaa toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa? Aiheesta keskustelemassa olen minä, projektipäällikkö Inga Angesaari…

Kati Tynnyrinen [00:00:36]: …ja minä, mentori-ohjaaja, Kati Tynnyrinen. Lämpimästi tervetuloa mukaan kuulolle.

Inga Angersaari [00:00:42]: Tuumasta töihin -hankkeessa mukana olivat toisen asteen ammatilliset oppilaitokset Pohjois- ja Etelä-Savosta: Sakky, Esedu ja Samiedu. Hanketta rahoitti Euroopan Sosiaalirahasto ja hallinnoi Diakonia ammattikorkeakoulu.

Kati Tynnyrinen [00:01:00]: Hankkeessa pyrimme tavoittamaan kohderyhmää etsivän toiminnan välityksellä ja rakentamaan tiiviit yhteydet ja yhteistyön eri koulu- ja viranomaistahojen sekä työmarkkinoiden kanssa, jotta asiakkaan koulutuspolusta saataisiin alusta lähtien mahdollisimman sujuva.

Inga Angersaari [00:01:23]: Heti hankkeen alku puolella me pohdimme yhdessä, mistä me löytäisimme ne ihmiset, jotka ovat kiinnostuneita opiskelusta, mutta jostakin syystä he eivät löydä tietään oppilaitokseen. Me ratkaisimme haasteen jalkautumisella ihmisten omiin ympäristöihin. Toisin sanoen Tuumasta töihin -hankkeessa me tapasimme asiakkaita etsivän työn tuloksena. Tapasimme heitä hyvin erilaisissa paikoissa, esimerkiksi helteisissä tunnelmissa torikahviossa tai romaniväestön kesäkoulussa.

Kati Tynnyrinen [00:02:01]: Kyllä. Asiakkaita meille ohjautui myös eri yhteistyötahojen kautta, esimerkiksi TE-palvelujen, sosiaalitoimen, Risen tai kolmannen sektorin toimijoiden välityksellä ja toki myös suoraan oppilaitoksista.

Inga Angersaari [00:02:18]: Haluaisin alleviivata, että etsivän työn tavoitteena oli siis löytää sellaisia henkilöitä, jotka olivat kiinnostuneita opiskelusta, mutta eivät löytäneet omaa tietänsä sinne opiskelun pariin. Minun taustani avulla löydettiin koulutuksesta kiinnostuneita romaneita, jotka lähtivät opiskelemaan ammatilliseen koulutukseen eli pystyin avaamaan ovia sen väestöosan pariin. Tämä tapa oli hyvinkin tuloksellista, sillä muuten näitä asiakkaita ei ehkä olisi tavoitettu.

Kati Tynnyrinen [00:02:54]: Yhteisiä tekijöitä kaikille hankkeen asiakkaille, kuuluivatpa he sitten pääväestöön, romaniväestöön tai maahanmuuttajaväestöön, yhteistä kaikille oli jollakin tavalla haasteellinen työmarkkina-asema, ammatillisen koulutuksen puute tai esimerkiksi pitkään jatkunut työttömyys tai sen uhka.

Inga Angersaari [00:03:16]: Tapaamisissa me kysyimme ensin kuulumisia, vaihdoimme niitä ja melko pian keskustelumme eteni koulutusasioihin ja koitimme saada selville, millaisia haaveita yksilöllä siihen liittyi. Millainen oli yksilön tämänhetkinen elämäntilanne, millainen hänen hyvinvoinnin subjektiivinen kokemus oli ja millainen oli hänen terveydentilansa?

Kati Tynnyrinen [00:03:47]: Asiakkaiden kanssa juttelimme paljon myös opiskelujen herättämistä peloista, opiskelun koetuista esteistä, haasteista, oletuksista ja ennakkoluuloista. Paljon keskustelimme myös syrjäytymisen kokemuksista. Tässä hankkeessa halusimme siis rohkaista kohderyhmään kuuluvia henkilöitä yksilöllisellä työotteella, mahdollisimman kokonaisvaltaisesti, jotta heillä olisi rohkeutta ja valmiuksia lähteä opiskelemaan, riittävän tuen kera.

Inga Angersaari [00:04:21]: Totta. Hankkeessa kartoitimme jo siellä ohajussuhteen alkuvaiheessa hyvinkin laaja-alaisesti haastattelun avulla asiakkaan lähtötilannetta. Tähän liittyy kiinteästi mukaan myös erilaisen ihmisen kohtaamisen taito, aito, läsnäoleva ja kokonaisvaltainen kohtaaminen, jolla tarkoitan käytännössä sitä, että on riittävästi aikaa kohdata ihminen yhdenvertaisesti. Eikä kohdata pelkästään ensisijaisesti kulttuuria vaan aina yksilö ja ihminen. Haasteena saattaa olla se, ettei yksilön arjessa kohtaamat ennakkoluulot ja eriarvoisuus kysymykset nouse riittävästi ohjauskeskusteluissa esille.

Kati Tynnyrinen [00:05:13]: Tämä on aivan totta. Koulutuspolun alusta lähtien, tässä meidän asiakasohjaustyössä, pyrimme painottamaan voimavaraistavaa ja ratkaisukeskeistä työtotetta. Yhdessä asiakkaan kanssa mietimme esimerkiksi sitä, että miten nämä hänen mainitsemansa ennakkoluulot, oletukset tai koetut haasteet voitaisiin voittaa. Tällä tarkoitimme erityisesti asiakkaan kohtaamista ja ohjaamista, jossa pyrimme vahvistamaan asiakkaan omia siipiä, ikään kuin lentoonnousua varten. Se oli meillä eräänlainen työote ja asennoituminen. Pohdimme vahvasti sitä, mitä asiakas voi itse tehdä edistääkseen valmiuksiaan ja elämäntilannettaan opiskelua ja työllistymistä ajatellen, ja millä tavalla me hanketoimijat, opilaitostoimijat tai muut toimijat voisimme olla tässä prosessissa tukena. Tavoitteenamme oli siis vankan ja hyvän pohjan luominen opiskelulle ja sen onnistumiselle. Jotta tässä voimme aidosti onnistua, tämä vaati tiivistä yhteistyötä eri toimijoiden kanssa ja myös yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistumista.

[musiikkia 00:06:29]

Inga Angersaari [00:06:36]: Hankkeessa me pyrimme kehittämään ohjausmallia, jossa ensin pyritään kattavasti selvittämään asiakkaan opiskeluun liittyviä edellytyksiä ja sen jälkeen seuraava askel on löytää ne ratkaisut ja tavat, joilla asiakkaan osaamista voidaan lisätä tai hän voisi jopa työllistyä suoraan. Tähän tarkoitukseen kehittelimme yhdessä KATE-hankkeen ja TE-palvelujen kanssa eräänlaisen check-listan, johon jokainen asiakkaan kanssa toimiva viranomainen tai taho, voisi kirjata toimialansa pohjalta asiakkaan tilanteen ja terpeen mukaiset olennaiset asiat ja tiedot.

Kati Tynnyrinen [00:07:26]: Havaitsemme kuitenkin, että tämänkaltaisen listan käyttöönotto vaatisi vielä vahvaa lisäkehittelyä, etenkin sen osalta, mihin nämä asiakastiedot voitaisiin kirjata sillä tavalla, että ne näkyisivät kaikille asianosaisille tahoille. Ohjauksen onnistumisen kannalta joka tapauksessa esimerkiksi asiakkaan kielitatotason, työnteko-oikeuden, tietylle alalle soveltuvuuden, hänen opiskeluvalmiuksiensa sekä osaamiseen liittyvien koulutuksen ja työllistymisen vaihtoehtojen selvittäminen, ovat äärimmäisen olennaisia asioita ja näitä asioita me hanketoimijat pyrimme asiakkaidemme kanssa kattavasti käymään läpi ennen opiskelijaksi hakeutumista ja koulutuspolun alussa.

Inga Angersaari [00:08:15]: Olipa, Kati, osuva huomio. Tähän sujuvaan koulutuspolun alkuun liittyy myös sellainen asia, että usein oppilaitoksen ulkopuolisille tomijoillle oppilaitos näyttäytyy epäselvänä, eräänlaisena viidakkona, jossa he eivät tiedä, kuka olisi se oikea henkilö, johon tulisi ottaa yhteyttä. Yhden numeron periaate tarkoittaa käytännössä sitä, että jos yksilö, tai vaikka kolmannen sektorin taho, on kiinnostunut opiskelusta, mutta ei tiedä, että mitä ja missä ja milloin opiskella, niin voi soittaa numeroon ja sieltä numerosta ohjataan henkilö tai taho oikean henkilön luo siellä oppilaitoksen sisällä. Tuumasta töihin -hankkeessa me olemme kehitelleet ja pilotoineet myös tällaista, etenkin opiskelijan hakeutumisvaihetta, tukevaa palvelua.

Kati Tynnyrinen [00:09:14]: Kyllä vain ja tällainen yhdennumero palvelu on saanut meidän asiakkailta, ja myös yhteistyötahoilta, suurta kiitosta. Erityisesti siinä vaiheessa, kun asiakas siirtyy varsinaiseksi opiskelijaksi tai on hakeutumassa oppilaitokseen esimerkiksi kolmannelta sektorilta, on koettu suurta hyötyä meidän toteuttamasta Saattaen, vaihtaen -toiminnasta. Tällä pyrimme vahvistamaan opiskelun onnistumiseen liittyvän tiedon siirtymistä, asiakkaan suostumuksella, oppilaitoksen toimijoille. Usein myös mentori-ohjaajan roolissa olin itse asiakkaan toiveesta mukana näissä tapaamisissa ja keskusteluissa ja toimin eräänlaisena tsempparina ja rinnallakulkijana hakeutumisvaiheessa.

Inga Angersaari [00:10:07]: Kati, tuo tsempparin, mentori-ohjaajan rooil on erittäin mielenkiintoinen. Kertoisitko, Kati, jotakin käytännön kokemuksia tsempparin, metori-ohjaajan arjesta, kun olet toiminut opiskelijoiden rinnalla?

Kati Tynnyrinen [00:10:21]: Kyllä vain. Mentori-ohjaajan työnkuva oli äärimmäisen monipuolinen. Käytännössä toimin opiskelijoiden rinnallakulkijana mitä moninaisimmissa opiskelun ja elämänhallinnan eri vaiheissa. Käytännössä opastin esimerkiksi oppilaitokseen hakeutumisessa, digitaalisissa taidoissa ja jalkauduin asiakkaan kanssa esimerkiksi tutustumaan oppilaitokseen ja sen eri aloihin. Kaikkinensa pyrimme siis tarjoamaan mahdollisimman monipuolista hakeutumisvaiheen tukea, tehden tiivistä yhteistyötä, asiakaslähtöisesti, oppilaitosten edustajien ja esimerkiksi kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.

Inga Angersaari [00:11:06]: Kati, sinä tomit aika usein luovasti oppilaitosten ulkopuolisena työntekijänä, mutta samankaltaista ohjaustyötä tekevät myös osatoteuttajaoppilaitoksessa toimineet hanketyöntekijämme. He toimivat hyvin erilaisissa rooleissa; välillä ohjaajan, työvamentajan, kannustajan ja kehittäjän rooleissa sekä opinnollistamisen yhteyshenkilönä oppilaitoksen ja kolmannen sektorin toimijoiden välillä.

Kati Tynnyrinen [00:11:38]: Kyllä vain. Emme siis hanketoimijoina suinkaan pyrkineet korvaamaan opettajia tai esimerkiksi opiskeluhuollon toimijoita, vaan pyrimme toimimaan matalalla kynnyksellä asiakkaiden rinnallakulkijoina ja työllistymisen ja opiskelun etenemisen tukijoina, eräänlaisena lisäresurssina.

Inga Angersaari [00:12:00]: No nyt, Kati, sä toit oleellisen asian esille hankkeestamme. Me pyrimme Tuumasta töihin -hankkeessa tarjoamaan riittävää tukea asiakkaan tarpeisiin. Tästä kerromme lisää seuraavassa jaksossa.

[musiikkia 00:12:14]

 

Podcast 2. Tukea koulutuspolulla ja valmistumisvaiheessa