Podcast 2. Tukea koulutuspolulla ja valmistumisvaiheessa
Tukea koulutuspolulla ja valmistumisvaiheessa -podcastin tekstivastine
[musiikkia 00:00:01]
Inga Angersaari [00:00:09]: Kuuntelet Tuumasta töihin -hankkeen toista podcastia. Teemana meillä on sujuva koulutuspolku opiskelun aikana ja sen päättyessä eli tarina siitä, kuinka me autamme opiskelijaa sujuvalle koulutuspolulle. Tuumasta töihin -hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto ja hallinnoi Diakonia ammattikorkeakoulu ja minä olen projektipäällikö Inga Angersaari…
Kati Tynnyrinen [00:00:38]: …ja minä olen mentori-ohjaaja Kati Tynnyrinen.
Inga Angersaari [00:00:42]: Podcastimme ensimmäisessä ossassa keskustelimme mentori-ohjaajan ja opiskelutsempparin tarjoamasta tuesta hakeutumisvaiheessa ja siinä opiskelun alkuvaiheessa, mutta sitä minä jäin vielä miettimään: jatkuuko tuki sen jälkeenkin, myöhemmin koulutuspolulla?
Kati Tynnyrinen [00:01:02]: Toki jatkuu eli eihän se kannustuksen tai tuen tarve asiakkaalta tai opiskelijalta usein mihinkään katoa. Käytännössä mentori-ohjaajana kuljin opiskelijan rinnalla kaikissa koulutuspolun eri vaiheissa, aina sinne hänen työllistymiseen tai jatko-opintoihin siirtymiseen asti.
Inga Angersaari [00:01:24]: Kerrotko jonkin esimerkin?
Kati Tynnyrinen [00:01:27]: Mentori-ohjaajana jalkauduin laajasti työpaikoille, järjestöihin, eri viranomaistoimijoiden pariin, jotta hakevan toiminnan kautta voitiin tavoittaa opiskelusta kiinnostuneita asiakkaita. Eli käytännössä saatoin tavata asiakkaan vaikka hänen kuntouttuvan työtoiminnan paikassa tai vaikkapa siellä oppilaitoksessa, jos esimerkiksi opettaja on antanut opiskelijalle vinkin, että Tuumasta töihin -hanke on olemassa. Yhdessä ensin tutustuttiin ja sitten lähdettiin laaja-alaisesti selvittämään sitä opiskelijan lähtötilannetta, hänen kokemiaan mahdollisuuksia ja haasteita opiskelua kohtaan. Yhdessä selviteltiin opiskelun rahoitusvaihtoehtoja ja muun muassa sitä muun elämän ja opiskelun yhteensovittamista: miten minun aika riittää kaikkeen, miten jäsennän aikatauluja. Kaikkinensa tavoitteena oli saada se opiskeluarki mahdollisimman sujuvaksi. Tällaisesta laaja-alaisesta kartoittamisesta ja siitä vankan pohjan luomisesta sille koulutuspolulle, oli suurta hyötyä myös myöhemmin siellä opiskelupolulla. Se antoi vankemman pohjan myös sitten potentiaalisten jatko-opiskeluvalintojen tekemiseen ja oman työllistymisen edistämiseen.
Inga Angersaari [00:03:00]: Sinä siis toteutit tällaista matalankynnyksen palvelua eli sinua oli helppo lähestyä. Mikä oli se yleisin asia, mistä ihmiset hausivat lisätietoa?
Kati Tynnyrinen [00:03:13]: Juuri näin eli tällaiseen helpostilähestyttävyyteen kyllä hankkeessa pyrittiin. Melkein aina opiskelijoiden tai asiakkaiden kanssa puheeksi nousi taloudelliset kysymykset eli se, että millä minä eläisin, jos minä lähtisin opiskelemaan. Nämä rahoitusvaihtoehdot tai ylipäätään eri koulutusvaihtoehdot tai itselle soveltuvat alat kaikkine moninaisine puolineen näyttäytyy usein asiakkaalle tai opiskelijalle aika vieraina eli lisätukeä tähän kyllä kovasti kaivattiin. Tässä me tehtiin hankkeena tiivistä yhteistyötä paitsi opiskelijan, niin myös esimerkiksi opinto-ohjaajien ja TE-palvelujen edustajien kanssa. Aika usein asiakas pohti myös omia opiskeluvalmiuksiaan ja omia opiskelutaitojaan; onko ne riittäviä ja miten niitä ehkä vois kehittää.
Inga Angersaari [00:04:11]: No onneksi ammatillisissa oppilaitoksissa on opintoja, joiden avulla voidaan tukea opiskelijoita opinnoissaan ja joita myös hanketiimimme jäsenet aktiivisesti edistivät omissa oppilaitoksissaan, mutta erityisesti yksilökohtaiset tilanteet, ne edyllätävät ohjaajalta kykyä kuunnella herkistyneellä korvalla ohjattavaa. Että mitä hän oikeasti sanoo tai mitä hän jopa jättää sanomatta. Millä tavoin sinä sitten konkreettisesti autoit ja tuit opiskelijaa?
Kati Tynnyrinen [00:04:51]: Käytännössä toimin ohjaajan roolissa sekä siellä oppilaitoksissa että etenkin siellä oppilaitosten ulkopuolella. Ohjasin opiskelutehtävissä, yhdessä avattiin tehtävänantoja ja mietittiin, että mistä minä voin löytää tehtävän vaatimia tietoja ja ylipäätään treenattiin tiedonhakutaitoja ja opiskelijan digitaitoja. Saatoin olla avuksi myös koulutussopimuspaikkojen hankinnassa, etsimisessä ja ylipäätään siinä opiskelijan osaamisen kerryttämisessä tulevaa näyttöä, usein jännittävältäkin tuntuvaa näyttöä varten. Tällaista samankaltaista ohjaustyötä tekivät myös toiset hanketoimijat, jotka toimivat meidän osatoteuttaja oppilatoisten sisällä, oppilaitosten omina työntekijöinä. Mentori-ohjaajana minulla oli joustava työaika eli tarvittaessa saatoin ohjata opiskelijoita myös sen virka-ajan jälkeen ja tällaisen ohjauksen tarvetta usein opiskelijat kokivat, oltuaan päivän esimerkiksi oppitunneilla tai siellä työpaikalla järjestettävässä koulutuksessa.
Inga Angersaari [00:06:02]: Olipa todella hyvä, että pystyit vastaamaan joustavasti opiskelijoiden tarpeisiin ja kyllä senkin huomasi meidän hankkeissa, että romaneilla oli haasteita saada koulutussopimuspaikkaa itselleen. Me halusimme auttaa ahkeria opiskelijoita tässäkin kysymyksessä. Miten sinä tuit tässä haasteellisessa tilanteessa romaneita?
Kati Tynnyrinen [00:06:26]: Tosiaan yhdessä opiskelijan kanssa mietittiin, että mistä minä voisin kysyä tai hakea sitä koulutussopimuspaikkaa ja usein myös sitten toiveena oli oppisopimuspaikan löytyminen. Saatoin tehdä tällaista alustavaa kartoitusta tai tiedustelua mahdollisista paikoista ja kun opiskelija oli paikan löytänyt ja saanut, niin pyrin tarjoamaan tukea sekä opiskelijalle että työnantajalle tai työpaikkaohjaajalle, sekä ohjaavalle opettajalle siinä sujuvassa työssäoppimisen etenemisessä. Tarvittaessa pystyin jalkautumaan myös sinne työntekemisen arkeen muutamiksi tunneiksi, tai vaikka päiviksi, opiskelijan ja työpaikkaohjaajan rinnalle. Mutta on tosi tärkeätä painottaa, että mentori-ohjaajana en suinkaan ole pyrkinyt korvaamaan ohjaaviaopettajia tai työpaikkaohjaajia, vaan toiminut nimenomaan opiskelijan toiveesta näiden tahojen kanssa yhteistyössä ja tällaisena eräänlaisena lisätukena.
Inga Angersaari [00:07:38]: Joo. Ja tähän tarpeeseen me kokosimme töynantajia, jotka tukivat niitä opiskelijoita ja valmistuneita, joilla oli vaikeuksia, haasteita työelämään pääsemisessä ja siellä tomimisessa.
Kati Tynnyrinen [00:07:54]: Joo, kyllä ja tällaiselle toiminnalle koettiin kyllä selkeätä tarvetta, vaikka oppilaitokset toki tiivistä työelämäyhteistyötä tekeekin. Usein opiskelijat kaipasivat vahvempaa rinnallakulkijaa ja hyvinkin konkreettista tukea siihen koulutussopimuspaikan hankintaan tai siihen tulevaan työnhakuun.
Inga Angersaari [00:08:16]: Hankkeessa meillä oli myös vajaamuotoista opiskelua, missä opiskelija, joka ei vielä päässyt työelämäjaksolle, saattoi kehittää osaamistaan. Osaamiset, joita yritettiin hankkia, olivat tutkinnon keskeisiä osaamisia, joita tarvittiin kipeästi siellä työelämäjaksoilla. Pajassa opiskelijalla oli mahdollista suorittaa niitä taitoja, joita hänellä oli sitten edessään myöhemmin koulutussopimusjaksolla.
Kati Tynnyrinen [00:08:47]: Kyllä. Tämä oli tosi tärkeätä ja hyväksi koettua ja ylipäätään, kun puhutaan tästä, että millä tavoin me voitaisi tukea opiskelijoita tai valmistuneita siihen työelämään siirtymisessä, niin me toteutettiin hankkeessa tällaista puhelinsoittokierrosta eli otettiin yhteyttä valmistuviin ja osin jo niihin valmistuneisiinkin opiskelijoihin ja tiedusteltiin ihan henkilökohtasesti heidän jatkosuunnitelmista ja siitä sen hetkisestä tilanteesta. Kaipaako he kenties vielä meijän hankkeen entisinä asiakkaina lisää tukea tai ohjausta ja ohjattiin heitä sitten heidän tarvitsemiensa palveujen piiriin. Käytännössä usein tuettiin opiskelijoita siinä oman osaamisen näkyväksi tekemisessä ja sanottamisessa eli esimerkiksi laadittiin yhteistyössä työhakemuksia tai harjoiteltiin ansioluettelon kirjoittamista.
Inga Angersaari [00:09:49]: Kyllä. Huomasin myös, että miltein kaikilla aloilla opiskelijoilla itsellään oli aikamoisen iso vastuu koulutussopimuspaikan hankkimisesta tai sitten myöhemmin oman työpaikan hankinnasta ja se oli surullista, että kaikilla ei ollut tasa-arvoisia mahdollisuuksia paikan löytymiseen. Huolimatta siitä, että vaikka opiskelijalla oli itsellään suuri motivaatio opiskeluun ja työntekemiseen, niin ne ovet eivät meinanneet aueta ja syynä saattoi olla väärä nimi tai väärä kulttuuritausta. Opiskelija näissä tilanteissa on aika yksin ja hänellä on aika kapeat hartiat vastustaa tai vastata tähän haasteeseen.
Kati Tynnyrinen [00:10:40]: Ja silloinhan yksilö helposti luovuttaa ja motivaatio opiskelua kohtaan alkaa laskea ja ylipäätään usko siihen omaan työllistymiseen heikkenee. Voi herätä jopa ajatus, että onko minun mitään järkeä opiskella, että työllistynkö sittenkään.
Inga Angersaari [00:10:59]: Meidän pitäisi puhua enemmän eriarvoisuus- ja moninaisuuskysymyksissä ohjaustilanteissakin, mutta myös yhteiskunnallisesti korottaa äänemme suurempaan voluumiin tämän asian vuoksi, koska yksittäinen opiskelija kaipaa taakseen suurempia hartioita, jotta hänkin voisi tasa-arvoisesti hankkia sen koulutus- tai oppisopimuspaikan.
Kati Tynnyrinen [00:11:24]: Tämä on kyllä tosiaan aika selkeästi näkynyt meidän hanketoimijoiden arkisessa työssä ja jo siellä opiskelijan koulutuspolun eri vaiheissa pyrittiin hyvinkin säännöllisesti arvioimaan sitä opiskelijan opiskelu- ja ohjausprosessin kulkua. Mitä asioita kukin meistä voisi edistää, jotta yksilölle se sujuva koulutuspolku saataisiin rakennettua. Mitä on jo saatu aikaan, mikä on vielä kesken ja mistä kukin taho vastaa jatkossa, unohtamatta tietenkään sitä opiskelijan omaa toimijuutta ja osallisuuden vahvistamista.
[musiikkia 00:12:03]
Inga Angersaari [00:12:11]: Yhteenvetona voisin sanoa, että hankkeessa teimme yhteistyötä eri viranomaisten, järjestöjen ja työelämän kanssa. Etenimme asiakaslähtöisesti siten, että kulttuuritaustatkin otettiin huomioon. Tiivisyhteistyömme eritoimijoiden kesken on lisännyt muutakin kehittämistä.
Kati Tynnyrinen [00:12:35]: Kerrotko vähän tarkemmin, että millaista kehittämistyötä ollaan hankkeessa pyritty edistämään?
Inga Angersaari [00:12:40]: Esimerkiksi Kuopiossa koordinoimme yhteiskehittelyn kokouksia oppilaitoksen, työllisyyspalveluiden ja kolmannen sektorin toimijoiden välissä. Näissä keskusteluissa usein nousi esille hyvin erilaisia asioita, esimerkiksi vaikkapa se, kuinka ohjausprosessia kuvataan ja toteutetaan oppilaitoksessa tai opinnollistamisen tukemista kolmannella sektorilla. Tärkeitä olivat myös oppilaitoksen järjestämät info-hetket kolmannen sektorin toimijoille erityisestä tuesta, opiskelusta yleensä tai oppisopimukoulutuksesta sekä hyvin tärkeästä asiasta, joka koskettaa mietä kaikkia: toimeentulomahdollisuuksista.
Kati Tynnyrinen [00:13:30]: Kyllä vaan eli aika moninaista yhteiskehittelytyötä ja hyvinkin monialaista asiakasohjaustyötä ollaan tosiaan hankkeessa päästy toteuttamaan ja edistämään.
Inga Angersaari [00:13:42]: Erityisen iloinen olen siitä, että hankkeemme yhteistyötahot: oppilaitos, työllisyyspalvelut ja kolmannen sektorin toimijat ovat kokeneet tämän yhteistyökehittelyn hyväksi asiaksi ja haluavat jatkaa toimintaansa hankkeen jälkeenkin.
Kati Tynnyrinen [00:14:01]: Tämä on tosiaan hieno asia.
Inga Angersaari [00:14:04]: Hankkeessa kokeilimme myös mentoritoimintaa eli etsimme mentoreita asiakkaille työelämässä jo pitempään toimineista henkilöistä. Mentorista asiakas sai itselleen kuuntelijan, tsempparin, tukijan ja opastajan työllistymisen tiimoilta ja samalla se antoi asiakkaalle mahdollisuuden laajentaa omaa varkostoaan. Erityisesti hankkeemme aikuiset kiinnostuivat tästä mahdollisuudesta, mutta korona toi toteutukseen haasteita, koska se kapeutti yhteydenpidon tapoja.
Kati Tynnyrinen [00:14:40]: Tämä oli kyllä harmillista ja kaikkinensakin tämä korona-aika on vaikuttanut aika merkittävästi meidän hankkeen asiakasohjaustyöhön. Hyvin moni asiakas kaipaa kasvokkaista kohtaamista ohjaajan tai opettajien kanssa.
Inga Angersaari [00:14:57]: Kaikista haasteista huolimatta kehitimme Tuumasta töihin -hankkeessa Tuumasta töihin -ohjausmallin, jota esittelemme yksityiskohtaisemmin tätä podcastia täydentävässä kirjallisessa hankejulkaisumme osuudessa. Kokemusperäisen tiedon valossa onnistuimme löytämään niitä tapoja, jotka sujuvoittavat opiskelua.
Kati Tynnyrinen [00:15:24]: Hankkeemme tulosten näkökulmasta sujuvalta koulutuspolulta tulisi löytyä ainakin luottamuksellinen vuorovaikutussuhde ohjaajan, tai opettajan ja ohjattavan välillä, asiakaslähtöinen, aito kohtaaminen ja kuunteleminen sekä asiakkaan yksilöllisyyden ja yksilöllisen elämäntilanteen huomioiminen.
Inga Angersaari [00:15:51]: Ohjaajalta tulisi löytyä riittävää asiantuntemusta, jotta asiakas kokisi saavansa tarvitsemansa tiedon. Yhteisöllisyyden hyödyntäminen ja edistäminen tietoisesti oppilaitoksissa sekä saumaton, monialainen, toimiva yhteistyöverkosto asiakkaan opiskelun, työllistymisen ja hyvinvonnin tueksi ovat erittäin tärkeitä asioita. Hankkeessa kehitellyt ja pilotoidut toimintatavat ja hyvät käytännöt ovat jo suurelta osin käytössä hankkeessa mukana olleissa oppilaitoksissa ja yhteistyöverkostoissa. Tuumasta töihin -mallia on kuvattu julkaisumme kirjallisessa osiossa.
[musiikkia 00:16:42]