Romanien osallisuus: Hankkeet pähkinänkuoressa
Diakonia-ammattikorkeakoulu hallinnoi kahta vuonna 2016–2018 toteutettavaa valtakunnallista hanketta, joiden avulla tuetaan Suomen romanien mahdollisuuksia kouluttautua ja päästä mukaan työelämään.
- Hankkeissa edistetään laajemminkin Suomen romanien osallisuutta, hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta.
- Nevo tiija – uusi aika -hanke pureutuu työllisyyteen liittyviin kysymyksiin tarjoten tukea ja ohjausta työllisyyspoluilla romaneille, yrittäjille, palveluntuottajille, viranomaisille ja päättäjille.
- Osana Nevo tiija -hanketta toteutettiin Työnimi-kampanja. joka nostaa esiin romanien kokemaa syrjintää työelämässä.
- Tšetanes naal – koulutuspoluilla -hankkeessa madalletaan kynnystä hakeutua koulutukseen ja vahvistetaan integroitumista yhteiskuntaan. Opettajille ja päättäjille tarjotaan myös tietoa romanikulttuurista.
- Molempia hankkeita on rahoittanut Euroopan sosiaalirahasto. Kotimainen rahoittajataho Nevo tiijalla on sosiaali- ja terveysministeriö (STM), ja Tšetanes naalilla Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM).
- Tiiviissä yhteistyössä toimineita, valtakunnallisia hankkeita hallinnoi Diakonia-ammattikorkeakoulu eli Diak. Mukana työssä on lukuisia kaupunkeja, oppilaitoksia ja romanijärjestöjä eri puolilta Suomea. Katso kaavio
Tunnuslukuja ja tuloksia
Suomessa asuu noin 10 000-13 000 romanitaustaista henkilöä. Luku perustuu arvioon, sillä Suomessa ei tehdä etnistä tilastointia.
Koulutus
Peruskoulusta valmistuu jo noin 80 % (Lähde OPH)
Ammattikoulutukseen hakeutuu tietyille aloille romaniväestöä, mutta lukio toisen asteen valintana sekä jatkokoulutus korkeakoulutus (AMK tai yliopisto) on yhä harvinaista.
Diak ja Tšetanes naal -hanke on pyrkinyt sujuvoittamaan koulutuspolkuja hanketyöllä (tukipajat ja erilaiset tukimallit osatoteutuspaikkakunnilla) sekä esim. korkeakoulutuksessa aliedustettujen erillishauilla Diakissa sosiaali- ja terveysalalla (romanit ja maahanmuuttajat).
Työllisyys
Työttömyys romanien keskuudessa on yleistä, ja romanit kokevat kohtaavansa syrjintää työnhaussa esimerkiksi romaninimen perusteella. Nuoren romaniopiskelijan opintoja voi haitata myös esimerkiksi vaikeus saada opintoihin pakollisena kuuluvaa työharjoittelupaikkaa.
Hankkeiden toimilla romanien työllisyyttä on edistetty välillisesti monin toimin. Suoria työllistymis- ja koulutusvaikutuksia voidaan esittää lisäksi ainakin seuraavat (1.9.2018 mennessä):
Koulutus/opiskelu
87
Työllistyneiden kokonaismäärä
144
josta oppisopimuksia
16
Yrityksen/toiminimen perustaneita
7
Työkokeilijat
22
Mentorointiohjelma – työllisyyttä edistävä
14
Yhteys
- Projektipäällikkö Mertsi Ärling / Nevo tiija: mertsi.arling@diak.fi, puh. 040 509 2307
- Projektipäällikkö Mari Rask / Tšetanes naal: mari.rask@diak.fi, puh. 050 512 8260
- TKI-viestinnän asiantuntija Niina Mäenpää: niina.maenpaa@diak.fi, puh. 040 507 6260