Siirry sisältöön
Juttutyyppi  Blogi

Diakonia vaikuttaa sairaalasielunhoidossa

Kirkon sairaalasielunhoito on potilaille, läheisille ja terveydenhuollon ammattilaisille tarjolla olevaa psykososiaalista tukea. Sairaalasielunhoito on vakaumuksen mukaista keskustelutukea elämän suurissa muutoksissa, vakavassa sairastumisessa ja kuolemassa.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ylläpitämä sairaalasielunhoito toimii yhteistyössä hyvinvointialueiden kanssa. Sairaalasielunhoito ei edellytä kirkon tai uskonnollisen liikkeen jäsenyyttä. Sairaalasielunhoidon kautta on mahdollista saada yhteys oman uskontokunnan edustajiin. (Suomen ev.lut. kirkko, i.a.; Lahden seurakuntien sairaalasielunhoito, 2023; Suomen ev.lut. kirkko & Kirkkohallitus, 2011.)

Työelämäpäivityksiä sairaalasielunhoitoon

Sain vuonna 2024 mahdollisuuden osallistua kirkon alan tiimistä viikon mittaiseen työelämäpäivitykseen sairaalasielunhoidossa. Kuljin pääsiäisviikolla Lahden seurakuntien ja koko valtakunnan ainoan sairaaladiakonin ja kolmen sairaalapapin matkassa Lahdessa eri terveydenhuollon toimintayksiköissä.

Vierailin Lahden Onnelanpolun palvelukeskuksessa, Lehtiojan palvelukeskuksessa, Jalmarin kuntoutussairaalassa ja Päijät-Hämeen keskussairaalassa. Päijät-Hämeen keskussairaala on akuuttisairaala, muut taas isoja tehostetun palvelun yksiköitä, joissa asukkaat elävät ja asuvat pidempään. Sairaalassa tai vastaavassa yksikössä voidaan viettää myös ehtoollista, rukoushetkeä tai kirkollisia toimituksia. Huomionarvoista oli, että sairaaladiakoni teki täysin samanlaista päivittäistä työtä kuin sairaalapapitkin, lukuun ottamatta hautaan siunaamista. Sairaalasielunhoitajina voisi siis nykyistä enemmän toimia myös diakonissoja tai diakoneja.

Asetin itselleni viikon ajalle kaksi päätavoitetta. Toinen oli selvittää, mitä opiskelijoiden olisi hyvä tietää sairaalasielunhoidosta. Toisena tavoitteena oli verkostoituminen oppilaitoksena sekä yhteyksien luominen. Tärkein viestini viikon päätteeksi opiskelijoille oli rohkea kohtaaminen. Kohtaamista korostetaan myös Diakin strategiassa ja kaikilla opettamillani opintojaksoilla. Ensin sairaalasielunhoitajat kohtasivat minut. Sen jälkeen pääsin kohtaamaan asukkaita, potilaita ja eri yksiköiden henkilökuntaa.

Sairaalasielunhoitajina voisi nykyistä enemmän toimia myös diakonissoja tai diakoneja.

Jalkautumisen merkitys

Oleellinen asia sairaalasielunhoidossa on lähteä työhuoneista liikkeelle ja vaikka ”tehdä tikusta asiaa”. Jalkauduimme eri osastoille ja kerroksiin, käytäville ja päiväsaleihin, kanslioihin ja toimistoihin, potilashuoneisiin ja asukkaiden koteihin sekä kahvioon ja ruokasaliin. Lastenosaston poliklinikalla tapasimme myös lastenohjaajan, joka on sairaalapappien ohella seurakunnan työntekijä.

Opiskelijoita kannustan selvittämään, kuka on oman yksikön sairaalapappi tai sairaalasielunhoitaja. Kannustan ottamaan sairaalapappiin rohkeasti yhteyttä melkein missä tahansa asiassa ja kehotan heitä rohkaisemaan myös potilasta ja hänen omaisiaan itse ottamaan yhteyttä. Sairaalasielunhoitaja on ihminen ihmiselle: itselle, työtoverille, potilaalle, läheiselle tai omaiselle.

Läsnäolon lisäarvo

Sairaalasielunhoitaja tuo hoitotyöhön yhden ihmisen lisää kuuntelemaan, keskustelemaan, lohduttamaan, rohkaisemaan ja ohjaamaan. Sairaalapapilla ei ole sairaalassa tai hoitoyksikössä hoitotyön tuomaa asemaa vaan rooli toimia Suomen evankelis-luterilaisen kirkon erityiskoulutettuna ammattilaisena yhteistyössä sosiaali- ja terveydenhuollon kanssa. Tämä yhteistyön lisäarvo toteutuu puolin ja toisin vain avoimella asenteella, tutustumalla ja läsnäololla.

Sairaalasielunhoito kannattelee ihmisen toivoa, vaikka se olisi hauraskin. Ydinviesti on välittämisessä, kohtaamisessa ja palvelemisessa. Kirkon sairaalasielunhoito juhlii jo 100-vuotista taivaltaan vuonna 2025. Lahden sairaalasielunhoito täyttää 60 vuotta syksyllä 2024. Työllä, jota sairaalasielunhoidossa tehdään, on siis pitkät ja syvät juuret.

Lähteet

Lahden seurakuntien sairaalasielunhoito. (2023). Esite.

Suomen ev.lut. kirkko. (i.a.). Sielunhoito sairaalassa. Saatavilla 8.10.2024 https://evl.fi/plus/seurakuntaelama/sielunhoito/sairaalasielunhoito/ 

Suomen ev.lut. kirkko & Kirkkohallitus. (2011). Sairaalasielunhoidon periaatteet 2011. Saatavilla 8.10.2024 https://evl.fi/documents/1327140/10126483/sairaalasielunhoidon-periaatteet.pdf/22e59294-9178-e517-18a1-435477b476e9?t=1583925713657

 Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024061753369