Diakonian monet mahdollisuudet
Nykytodellisuuden aikana on entistä tärkeämpää käydä keskustelua laaja-alaisen diakonian merkityksestä ja mahdollisuuksista yhteiskunnassamme.
Elämme globaalisti ja yhteiskunnallisesti aikakautta, jota värittää pandemian jälkeinen aika, resurssien niukkuus, sotilaalliset konfliktit ja sosiaali- ja terveydenhuollon haasteet. Lisäksi toistuvasti uutisoidaan väestön ja erityisesti nuorten pahoinvoinnin kasvusta, eriarvoistumisen lisääntymisestä. Tällaisen todellisuuden aikana on entistä tärkeämpää käydä myös keskustelua laaja-alaisen diakonian merkityksestä ja mahdollisuuksista yhteiskunnassamme.
Diakonian juuret ovat pitkät ja moni yksilö on saanut apua ja tukea diakoniatyön avulla. Diakonia on olemassa palvelemaan heitä, joilla on äärimmäinen hätä ja joiden ääntä ei kuulla. Diakoniassa keskiössä on ihminen, koska se lähtee ihmisen tarpeesta, avun tarpeesta ja heikkouden tunnustamisesta.
Diakonit ja diakonissat toimivat kirkon sosiaalityössä ja diakoniaa toteutetaan kirkon kasvatuksen- ja nuorisotyön saralla. Lisäksi koulutettuja diakonissoja, diakoneja ja nuorisotyöntekijöitä toimii yhteiskunnassa muun muassa terveydenhuollossa, sosiaalialan tehtävissä ja kasvatus- ja nuorisotyön saralla. Voitaneenkin sanoa, että koulutettujen osaajien myötä diakonian osaaminen ulottuu seurakuntaa laajemmalle. Diakonia on työ, mutta diakonia on myös heikommassa asemassa olevien ja hätää kärsivien puolustamista, eriarvoisuuden rakenteisiin vaikuttamista. Diakonia on siten myös asenne ja yhteiskunnallista vaikuttamista.
Diakonia on olemassa palvelemaan heitä, joilla on äärimmäinen hätä ja joiden ääntä ei kuulla.
Diakissa laaja-alaisesti tulkittuun diakoniaan liittyvää koulutusta sekä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa edistetään yhdessä Diakin keskeisten kumppaneiden kanssa monialaisesti. Diakin tavoite on, että kirkossa ja yhteiskunnassa tunnistetaan laaja-alaisesti tulkitun diakonian merkitys erilaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten kohtaamisessa sekä hyvinvoinnin ja yhteisöjen rakentamisessa.
Diakonian parissa työskennellessä kohtaaminen on keskeisin elementti. Työssä kohdataan ja nähdään koko elämän kirjo ja ihmisiä elämänkaaren eri vaiheissa. Jatkuvasti vähenevät resurssit ja lisääntyvät yhteiskunnalliset ongelmat asettavat haasteita, mutta tarjoavat myös mahdollisuuksia tarkastella diakonian uusia ulottuvuuksia, kuten sitä, miten diakonia voi esimerkiksi entistäkin paremmin toimia heikoimmassa asemassa olevien puolesta yhteistyössä eri toimijoiden, kuten terveydenhuollon, kanssa.
Diakonian keskeisiä tavoitteita on hyvinvoinnin lisääminen, toivon vahvistaminen ja osallisuuden parantaminen. Tässä ajassa tarvitaan entistä enemmän kaikkea sitä, mitä laaja-alainen diakonia edustaa. Tässä Dialogin numerossa saamme katsauksen siihen, mitä kaikkea diakonia on nyt ja mitä kaikkea se voi olla tulevaisuudessa.
Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024061753378