Siirry sisältöön
Juttutyyppi  Blogi

Hoivalaulu – menetelmä diakoniseen työhön

Lauluhoivan kautta ihminen on enemmän totta itselleen ja muille. Musiikilla ja laulamisella on monien tutkimusten mukaan kuntouttava ja mielialaa kohottava vaikutus.

Oman nimen laulaminen tuo ihmisen ääriviivat näkyviin itselleen ja muille. Yhteinen lauluhetki hoivakodissa luo yhteisön, jossa osallistujat valpastuvat, ottavat kontaktia toinen toisiinsa ja alkavat jopa jutella. Hiljainenkin ihminen löytää oman äänensä. Kun ihminen kuulee oman nimensä laulettavan, hän kokee samalla yhteyttä muihin ympärillä oleviin ihmisiin. Lutherkin sanoi, että jos mielesi on murheellinen, ala laulaa tai soittaa suloista laulua.

Lauluhoivaa -hanke yhdistää laulun hoivaan

Hoivalaulu ei ole esittävää taidetta vaan kohtaamista. Se on hoidettavan ehdoilla tapahtuvaa, ääneen, hyräilyyn, lauluun ja kosketukseen perustuvaa läsnäoloa ja vuorovaikutusta. Hoivalaulu ei ole esitys yleisölle, vaan yhteinen hetki, johon jokainen osallistuu omista lähtökohdistaan, omalla äänellään tai ilman ääntä. Hoivalaulua voi kuvata sanoilla ”kohtaamisen taide”.

Lauluhoivaa-hanke (2023–2024) ja siihen liittyvä hoivalaulun opetus käynnistettiin keväällä 2024 pilottiluonteisesti kolmessa oppilaitoksessa: Sibelius-Akatemiassa musiikin opiskelijoiden kanssa, Suomen Diakoniaopistossa hoiva-avustaja- ja lähihoitajaopiskelijoiden kanssa ja Diakonia-ammattikorkeakoulussa sairaanhoitaja-diakonissa- ja sosionomi-diakoniopiskelijoiden kanssa.

Kouluttajat Hilkka-Liisa Vuori ja Johanna Korhonen tuottivat ja toteuttivat opetuskokonaisuudet kaikissa kolmessa oppilaitoksessa yhdessä ja erikseen. Apuopettajana ja harjoittelun ohjaajana toimi myös Sibelius-Akatemian opiskelija Anni Santakari, joka sai perehdytyksen hoivalauluun jo edellisessä hankkeessa (Lauluvoimaa 2021–2023).

Hoivalaulua voi kuvata sanoilla ”kohtaamisen taide”.

Kolmen oppilaitoksen opetussisällöt rakennettiin osin samanlaisiksi ja osin erilaisiksi. Opiskelijoilla oli kaksi yhteistä tapaamista, joissa kohdattiin toisten oppilaitosten opiskelijat, sekä omat oppilaitosten erillistapaamiset. Harjoittelut järjestettiin jokaisen oppilaitoksen opiskelijoille erikseen ja soveltuvin osin.

Yhteisissä osuuksissa sekä yhteisissä sisällöissä käytiin läpi hoivalaulun perusteet. Näitä ovat ääni kehossa, kosketus, vuorovaikutus sekä ymmärrys äänen ja laulun suhteesta muistiin ja muistoihin. Diakin sisällöissä käytiin läpi tiedeperustaiset lähtökohdat, opeteltiin lauluja ja keskusteltiin uusien menetelmien soveltamisesta hoito- ja hoivatyöhön sekä diakoniatyöhön.

Harjoittelut hoivakodeissa

Opetustapaamisten jälkeen ja niiden ohessa opiskelijoilla oli mahdollisuus hoivalaulun käytännön harjoitteluun kahdessa pääkaupunkiseudun hoivakodissa. Diakin opiskelijoista (noin 20) harjoittelumahdollisuutta käyttivät ne, joiden muuhun opiskeluaikatauluun harjoittelu sopi.

Yksi opiskelija suoritti harjoittelun omalla työpaikallaan seurakunnassa diakonin työssä järjestämällä Elämäni biisi -tilaisuuden seurakuntalaisille. Joidenkin opiskelijoiden kanssa suunniteltiin ja suunnitellaan hoivalaulun harjoittelemista diakoniatyön harjoittelun osana. Osa opiskelijoista vierailee vielä ohjaajien kanssa muistikodeissa syksyllä 2024.

Jatkosuunnitelmia hoivalaulun opetuksesta ja esillä pitämisestä

Hoitoalan ja diakoniatyön opiskelijoilla on usein musiikillisia valmiuksia muun muassa soitto- ja lauluharrastusten myötä. Näistä luontevana jatkumona opiskelijoilla on valmiuksia myös käyttää musiikkia omassa työssään. Nekin hankkeeseen osallistuneet hoitoalan ja diakoniatyön opiskelijat, joilla ei ollut taustaa musiikin tekijöinä, suhtautuivat hoivalauluun myönteisesti ja lähestyivät teemaa itselleen tärkeän musiikin kokemisen näkökulmasta. Koulutuksessa listattiin myös itselle tärkeitä lauluja ja musiikkia. Listaa voi kutsua musiikkitahdoksi hoitotahdon ja vakaumustahdon rinnalla.

Syksyllä 2024 hoivalaulun kehittämistyö tähtää siihen, että kaikki mukana olevat oppilaitokset innostuvat ja jatkavat hoivalaulun opetusta omin voimin. Sibelius-Akatemia on jo alustavasti ilmaissut olevansa kiinnostunut vakiinnuttamaan hoivalaulun osaksi opetuskokonaisuuksiaan. Diak on ilmaissut kiinnostusta opettajien kouluttamisesta niin, että opetus voisi jatkua heidän johdollaan. Hoivalaulu tulee näkymään myös vuoden 2025 Diakonian ja kasvatuksen päivät -tapahtumassa.

Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024061753367

Lue lisää Hoivalaulu-hanketta edeltävästä Lauluvoimaa-hankkeesta Lauluvoimaa-raportista (2023).