Siirry sisältöön
Juttutyyppi  Blogi

Ratkaisu- ja voimavarakeskeisten menetelmien osaamisesta on paljon hyötyä diakoniatyössä

Tampereella käynnistyneessä OSAAT – Osalliseksi ratkaisukeskeisin menetelmin -hankkeessa lisätään osallisuutta ja mielen hyvinvointia työikäisten keskuudessa ratkaisu- ja voimavarakeskeisten menetelmien avulla. Jos hanke onnistuu odotetusti, diakoniatyön asiakkaat saavat matalan kynnyksen keskusteluapua ja ammattilaiset keinoja työssä jaksamiseen.

Vuonna 2020 tehdyn selvityksen mukaan seurakunnissa toimivien diakonissojen asiakkaista lähes 70 prosentilla on mielenterveyden haasteita. Samalla nousi esiin myös lyhytterapeuttisen työotteen osaamistarve. (Heikkilä-Tyni & Viitala, 2020.)

Selvityksen myötä ja koronan jälkimainingeissa tamperelaisille diakonissoille ja diakoneille järjestettiin ratkaisu- ja voimavarakeskeinen menetelmäkoulutus. Palautekyselystä saadun tiedon perusteella ammattilaiset kokivat, että koulutus tukee diakonian asiakastyötä (Heikkilä-Tyni & Viitala, 2022). Lisäksi Diakissa tehtiin opinnäytetyö, joka käsitteli koulutuksen merkitystä (Haavisto & Järvensivu, 2024). Sen mukaan koulutuksen koettiin sopivan hyvin diakoniseen asiakastyöhön ja se oli vahvistanut ammattilaisten tunnetta osaamisestaan. Koulutus koettiin eräänlaisena alkusysäyksenä, jolle toivottiin jatkoa menetelmäosaamisen juurtumiseksi asiakastyöhön.

Diakoniatyön arjessa on todettu, että asiakkaiden elämäntilanteet ovat vaikeutuneet entisestään. Elinkustannusten nousu, yhteiskunnan tukiverkkojen heikentyminen, eriarvoistumiskehitys ja hoidon saamisen vaikeutuminen ovat monimutkaisia haasteita, jotka kuormittavat erityisesti henkisesti seurakunnan diakoniatyöstä tukea hakevia ihmisiä.

Diakoniatyön arjessa on todettu, että asiakkaiden elämäntilanteet ovat vaikeutuneet entisestään.

Diakoniatyöntekijöiden toive on, että he voisivat tukea asiakkaita entistä pitkäkestoisemmin ja vaikuttavammin. Järvensivun ja Haaviston (2024) opinnäytetyön mukaan diakoniatyöntekijät näkevät, että toivon luominen ja tulevaisuuteen suuntautuminen ovat keskeisiä tavoitteita diakonian asiakastyössä. OSAAT-hanke vastaa osaltaan juuri tähän tarpeeseen.

Voimavarojen tukemista ja osaamisen vahvistamista

Kansallinen mielenterveysstrategia 2020–2030 (STM, 2020) tähtää sekä hoidon saavutettavuuteen että mielenterveysosaamisen vahvistamiseen.

Siinä ehdotetaan ensinnäkin mielenterveysosaamisen lisäämistä erityisesti niissä ammattiryhmissä, joiden työtehtäviin kuuluu tiivis vuorovaikutus ihmisten kanssa. Toiseksi strategiassa korostetaan myös mielenterveysoikeuksia. Ne tarkoittavat ihmisen oikeutta itse määritellä ne asiat, jotka auttavat häntä selviytymään arjessa sekä saada siihen tarvittava tuki. Kolmanneksi strategiassa kehotetaan käyttämään ja arvioimaan tutkimukseen perustuvia edistäviä, ehkäiseviä hoidon ja kuntoutuksen menetelmiä sekä arvioimaan niiden vaikuttavuutta. (STM, 2020.) Näiden kolmen tavoitteen saavuttamiseen tähdätään myös OSAAT-hankkeessa.

Kun ratkaisu- ja voimavarakeskeinen menetelmäosaaminen vahvistuu, ammattilaiset saavat valmiuksia tukea asiakkaita asettamaan elämän tavoitteitaan ja tunnistamaan voimavarojaan. Ratkaisu- ja voimavarakeskeistä menetelmää sovelletaan hankkeessa yksilökohtaamisten lisäksi vertaisryhmissä. Merkittävää on, että menetelmän käyttö työssä tukee myös ammattilaisten työhyvinvointia (Oja, 2017).

OSAAT-hankkeessa syvennetään diakonissojen, diakonien ja muiden tamperelaisten mielen hyvinvoinnin toimijoiden yhteistyötä luomalla toimintamalli. Sen avulla apu on mahdollisimman matalalla kynnyksellä saavutettavaa ja vaikuttavaa. Hankkeen tuloksena syntyvän toimintamallin rakentamisessa olennaisia ovat asiakkailta ja hankkeen yhteistyökumppaneilta nousseet tarpeet ja näkökulmat, kuten Pirkola, Vorma ja Kieseppä (2024) tähdentävät kirjoittaessaan mielenterveyttä tukevasta, monitoimijuutta korostavasta ekosysteemiajattelusta. Kirjoittajien mukaan yhteinen kehittäminen ja yhteistoiminta ovat lopulta yhteisesti sovittua auttamista ja välittämistä.

Parhaimmillaan ratkaisu- ja voimavarakeskeisyydestä työmenetelmänä tulee vaikuttava osa diakoniatyötä ja muiden mielen hyvinvoinnin kanssa työskentelevien osaamista. Tärkeintä on, että hankkeen tulokset palvelevat mahdollisimman hyvin mielen hyvinvointia tukevan verkoston asiakkaita ja heidän lähiyhteisöään.

Lähteet

Haavisto, T. & Järvensivu, A. (2024). “Ei tarvitse kaivaa kuoppaa käsin, kun siihen on väline.” Ratkaisukeskeisen menetelmäkoulutuksen koettu merkitys diakoniatyössä. Opinnäytetyö. Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto.  Diakonia-ammattikorkeakoulu.

Heikkilä-Tyni, M. & Viitala, R. (2020). Diakonissat mielenterveyden edistäjinä, toivon ja voimavarojen tukijoina. Teoksessa: P. Thitz, M. Malkavaara, L. Rättyä & M. Valtonen (toim.) 2020. Diakonisen hoitotyön perusteet ja käytäntö. Diakonia-ammattikorkeakoulu.

Heikkilä-Tyni, M. & Viitala, R. (2022). Palautekysely ratkaisu- ja voimavarakeskeisestä menetelmäkoulutuksesta [Julkaisematon käsikirjoitus].

Oja, N. (2017). Ratkaisu- ja voimavarakeskeinen työtapa oman työ- ja elämäntyytyväisyyden taustalla. Pro gradu-tutkielma. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta. Tampereen yliopisto.

Pirkola, S., Vorma, H. & Kieseppä, T. (2024). Mielenterveyden ekosysteemit uuden ajan auraamina. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2024; 140(11): 909–11.

STM. (2020). Kansallinen mielenterveysstrategia ja itsemurhien ehkäisyohjelma vuosille 2020–2030. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2020:6. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/162053

Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024061753368

Euroopan unionin osarahoittama -logo.

OSAAT – Osalliseksi ratkaisukeskeisin menetelmin

  • Euroopan unionin osarahoittama hanke on käynnissä 1.5.2024–31.7.2026 ja se toteutetaan Diakonia-ammattikorkeakoulun ja Tampereen evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän ryhmähankkeena.
  • Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat viisi tamperelaista mielen hyvinvointia edistävää järjestöä ja Tampereen kaupunki.
  • Hanke edistää ratkaisu- ja voimavarakeskeisin työmenetelmin diakoniatyön n. 30–64-vuotiaiden asiakkaiden mielen hyvinvointia ja tätä kautta heikommassa asemassa olevien työkykyisyyttä, osallisuutta ja voimaantumista.
  • Hankkeessa koulutetaan kirkon diakoniatyön sekä järjestöjen ja kaupungin mielen hyvinvoinnin ammattilaisia ja vapaaehtoisia ratkaisu- ja voimavarakeskeisen työmenetelmän käyttöön.
  • Lisäksi hankkeessa kehitetään toimijoiden välistä yhteistyötä ja luodaan toimintamalli mahdollisimman vaikuttavan työn tekemiseksi.
  • Lue lisää OSAAT-hankkeesta.