Siirry sisältöön
Juttutyyppi  Blogi

Ulkopuolisuuden ehkäisyn ammattilaiset

Evankelis-luterilaisen kirkon diakonian ja kasvatuksen ammattilaiset työskentelevät suomalaisen arjen asiantuntijoina. Näiden työalojen ammattilaisilla on suora tuntuma elämän koko kirjoon. Aiempina vuosikymmeninä diakonian ja kasvatuksen tehtävät ja niihin liittyvät ammatit eriytyivät sekä koulutuksensa että työtehtäviensä osalta. Viime aikoina on tapahtunut tervetullutta lähentymistä, sillä tämän ajan haasteet edellyttävät moniammatillista yhteistyötä verkostotyön lisäksi myös seurakunnan sisällä.

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa työskentelee yhteensä noin 4000 diakonian ja kasvatuksen ammattilaista. Heidän työtään ohjaa yhteinen missio, jota kirkon ammattien ydinosaamiskuvauksessa sanoitetaan näin: ”Tätä (missiota) kirkko toteuttaa kokonaisvaltaisesti: kohtaamalla, kutsumalla, palvelemalla ja kertomalla hyvästä sanomasta.”

Työnsä kautta diakoniatyöntekijöillä ja kasvatuksen työntekijöillä on usein suora kosketus ihmisten arkeen ja elämän koko kirjoon. Heillä on tuntuma siihen, mitä meille Suomessa asuville oikeasti kuuluu. He kohtaavat arkisen elämän haastavissa tilanteissa eläviä ihmisiä, kaikenikäisiä yksinäisiä, köyhiä ja mielenterveyden ongelmista kärsiviä ihmisiä, ja lisäksi parisuhde- ja perhekriisin keskellä eläviä, työssään uupuneita vanhempia ja elämänhallinnan kadottaneita nuoria. Monesti on kysymys tuen tarpeesta sellaisissa elämäntilanteissa, joihin yhteiskunnan tarjoama apu ei enää ulotu, jos on koskaan ulottunutkaan.

Se, miten kirkon diakonian ja kasvatuksen ammattilaiset työtään tekevät ja millaisia positiivisia ja toivoa herättäviä vaikutuksia kohtaamisilla on, ei välttämättä saavuta suurta yleisöä. Hyvät uutiset tahtovat jäädä negatiivisten, kriittisten ja kyseenalaistavien kommenttien varjoon.

Verkostoissa toimiminen on tärkeä osa diakoniaa ja kasvatusta

Tärkeä osa ammatillista diakoniaa ja kasvatusta on verkostoituminen muiden paikallisten toimijoiden kanssa ja näissä verkostoissa vaikuttaminen. Hyvinvointialueiden yksiköt, koulut ja päiväkodit ovat kallisarvoisia yhteistyökumppaneita.

Yhteistyön rakentamisen näkökulmasta on iso merkitys sillä, että kirkon diakoniaa ja kasvatusta toteuttavat ammattilaiset, joilla on koulutuksensa perusteella tietoa ja ymmärrystä palvelujärjestelmästä sekä yhteistyötä säätelevistä laeista ja linjauksista. Samalla yhteistyö edellyttää sensitiivistä otetta puolin ja toisin niin, että tunnistetaan yhteistyöhön liittyvät haasteet, mutta nähdään myös sen tarjoamat mahdollisuudet.

Moniammatillista yhteistyötä tulee rakentaa myös seurakuntien sisällä

Yhteistyö on tärkeää myös kirkon ja seurakuntien sisällä. Näyttää siltä, että tulevaisuudessa se tulee olemaan entistä tärkeämpää.

Kun toimintaympäristössä tapahtuu haastavia muutoksia ja kun samalla resurssit niukkenevat, yhteistyötä estävistä raja-aidoista tulee hellittää – tai ainakin kurottautua raja-aitojen yli.

Diakonian ja kasvatuksen tehtävät ja niihin liittyvät professiot ovat viime vuosikymmenien ajan kehittyneet toisistaan enemmän tai vähemmän erillisinä. Näin on tapahtunut varsinkin suurissa seurakunnissa ja seurakuntayhtymissä, joissa on ollut mahdollista jäsentää työtä eri työaloihin. Koulutus on omalta osaltaan vahvistanut tätä eriytymistä siitä huolimatta, että esimerkiksi sosionomi-diakonin, sosionomi-nuorisotyönohjaajan ja sosionomi-varhaiskasvatuksen ohjaajan koulutukset sisältävät paljon yhteisiä elementtejä. Suomalainen seurakuntadiakonia on ainutlaatuista, ja ehkä vielä erityisempää on se, että kirkon kasvatustehtävää toteuttavat pääsääntöisesti koulutetut ammattilaiset. Tästä kannattaa pitää kiinni ja olla ylpeä.

Kun toimintaympäristössä tapahtuu haastavia muutoksia ja kun samalla resurssit niukkenevat, yhteistyötä estävistä raja-aidoista tulee hellittää – tai ainakin kurottautua raja-aitojen yli. Tämä ei merkitse ammatillisuudesta tinkimistä vaan sitä, että jokaisen osaaminen tunnistettaisiin ja tunnustettaisiin ja saataisiin osaaminen laajemmin yhteisön käyttöön.

Kirkon diakonian ja kasvatuksen yhteiset neuvottelupäivät

Tammikuussa 2025 Tampereella järjestetään ensimmäistä kertaa tässä muodossa yhteiset ammattilaisten neuvottelupäivät, Diakonian ja kasvatuksen päivät 8.-10.1.2025. Tapahtuman suunnitteluprosessin aikana kaikilla on ollut mahdollisuus esittää ajatuksia siitä, mitä teemoja ja sisältöjä yhteisen tapahtuman ohjelmassa tulisi käsitellä. Toiveet on kuultu. Monipuoliseen ohjelmaan pääsee tutustumaan tapahtuman verkkosivujen kautta. Lisäksi sivuille koottiin laaja kattaus diakonian ja kasvatuksen yhteisiä teemoja inspiraatioksi paikallisiin keskusteluihin. Yhteiset teemat on koottu tapahtuman verkkosivulle.

Neuvottelupäivien pääteemaksi valittiin ulkopuolisuuden ehkäisy, jota käsitellään tapahtumassa eri näkökulmasta ja monin tavoin. Tapahtuman otsikko ”Tiellä vai kujalla?” mahdollistaa monenlaiset tulkinnat ja näkökulmat. Tiedollisen tarjonnan rinnalla on mahdollisuus toiminnallisiin ja kokemuksellisiin työskentelyihin sekä saada tukea työssä jaksamiseen ja siinä innostumiseen. Rinnakkaisohjelmissa on tarjolla monta esimerkkiä siitä, miten diakonian ja kasvatuksen yhteistyöllä voidaan rakentaa.

Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024061753370

Diakonian ja kasvatuksen päivät