Siirry sisältöön
Juttutyyppi  Blogi

Walk in -terapia – vastuullisesti nuorten mielen hyvinvoinnin puolesta

Nuorten mielenterveyspalvelut ovat olleet jo pidempään kriisissä, nuorten psyykkinen oireilu kasvussa ja mielenterveyspalvelut ruuhkautuneita. Seurakuntien sekä muiden toimijoiden matalan kynnyksen ennaltaehkäisevää ja korjaavaa palvelua tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan julkisia palveluja täydentämään.

Walk in -terapia on yksi vastaus avun tarpeeseen. Walk in -terapia täydentää Suomessa olevia mielen hyvinvointia tukevia palveluja tarjoamalla oikea-aikaista apua nopeasti, maksuttomasti ja vastaten keskusteluavun tarpeeseen.

Miten walk in -terapia sai Suomessa syntynsä?

Käynti kerrallaan -terapiaa (single-session therapy) on kehitetty 1980-luvun lopulta alkaen Yhdysvalloissa Moshe Talmonin, Michael Hoytin ja Robert Rosenbaumin johdolla. Suomessa Walk in -terapia -palvelumalli syntyi vuonna 2021 Kirkkohallituksessa.

Toinen tämän blogin kirjoittajista, Mikko Mäkelä, työskenteli Kirkkohallituksessa ulkopuolisuuden ehkäisyn asiantuntijana ja oli aloittanut ratkaisukeskeisen lyhytterapian opinnot. Opintoihin kuului yhdysvaltalaisen professori Monte Bobelen etäluento single-session-terapiasta. Bobele puhui siitä, miten käynti kerrallaan -terapiaa voidaan toteuttaa walk in -periaatteella, jolloin asiakkaat tulevat terapiaan ilman ajanvarausta. Walk in -terapia diakonian muotona voisi toimia myös Suomessa.

Ratkaisukeskeisen toiminnan punaisena lankana olivat Jeesuksen sanat: ”menkää ja tehkää”. Työryhmätyöskentelyn sijaan siirryttiin suoraan tavoitteelliseen toimintaan. Yhdessä Tampereen seurakuntien erityisnuorisotyöntekijä Tuomas Perkiön ja nopeiden hallinnollisten päätösten myötä Walk in -terapian pilotointi aloitettiin jo syksyllä 2021 Tampereella Tampereen seurakuntayhtymän sekä Kirkkohallituksen kokeiluna. Sittemmin toiminta on laajentunut jo 18 paikkakunnalle ja 30 toimipisteeseen.

Walk in -terapian vaikuttavuus

Kansainväliset tutkimukset muun muassa Kanadasta kertovat walk in -terapian tuloksellisuudesta. Myös Suomessa asiakkaiden kokemuksia Walk in -terapiakäynneistä on tutkittu Diakonia-ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoiden Saana Sinisalon ja Annamari Tammelanderin opinnäytetyössä Asiakkaiden kokemuksia Walk in terapiakäynnistä – Theseus. Sen perusteella asiakaspalaute terapiasta on todella hyvää. Asiakkaat arvioivat terapiakäynnillä kuulluksi tulemisen kokemustaan asteikolla 1–10 keskiarvolla 9,4. He kokevat saavansa Walk in -terapiasta muun muassa ratkaisuja ongelmiin, apua ihmissuhteisiin, mielialaan sekä epävarmuuteen. Asiakkaat arvioivat terapiakäynnin hyödyllisyyttä asteikolla 1–10 keskiarvolla 8,9. Asiakkaat kokevat olonsa keventyneen ja helpottuneen.

Walk in -terapia konkretisoi mahdollisuuden terapeuttiseen työotteeseen kirkon kohtaamistyössä.

Walk in -terapia on tarjonnut myös kirkon työntekijöille uudenlaisen mahdollisuuden kohtaamistyöhön ja terapiakoulutusten kautta ammattitaidon kehittämiseen. Walk in -terapia ylittää seurakuntarajat ja ammattikunnat mahdollistaen yhteistä työtä. Toimintaa toteuttavat paikallisesti pääosin seurakunnat joko yksin tai yhdessä muiden toimijoiden kanssa, jolloin yhteistyötä syntyy myös muun muassa järjestöjen sekä kuntien kanssa. Toimintaa kansallisesti kehittää Lasten ja nuorten keskus, seurakuntien palvelujärjestö, joka on toiminut lasten ja nuorten asialla jo vuodesta 1888.

Walk in -terapian olemassaolo heijastuu myös kirkon alan ammattilaisten tutkintokoulutukseen. Eri vaiheissa opintoja opiskelijoille avataan kirkon työn moninaisuutta ja sitä, millaista osaamista siinä työssä tarvitaan ja voi hyödyntää. Esimerkiksi ydinosaamiskuvauksiin peilaten ammattilaisen on mahdollista täydentää osaamistaan työuran aikana. Walk in -terapia konkretisoi mahdollisuuden terapeuttiseen työotteeseen kirkon kohtaamistyössä.

Walk in -terapia on siis merkittävä ja toimiva palvelumalli, joka täytyy saada juurtumaan osaksi Suomen matalan kynnyksen ennaltaehkäiseviä ja korjaavia palveluita. Tarve tämän kaltaiselle palvelulle on valtava, eikä se tule vähentymään. Yksi terapiapiste voi tavoittaa toista sataa nuorta ja nuorta aikuista vuosittain. Laajetessaan Walk in -terapia vähentää julkisten mielenterveyspalveluiden kuormitusta ja ennen kaikkea auttaa ihmistä. Joskus pelkkä tietoisuus siitä, että pääsee avun piirin voi auttaa.

Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024061753373

Walk in -terapia

  • Walk in -terapia on maksutonta, anonyymia ja suunnattu erityisesti alle 29-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille.
  • Walk in -terapia sopii kaikille, jotka kokevat tarvetta keskustella elämästään, ajatuksistaan, tunteistaan tai toiminnastaan ammattilaisen kanssa.
  • Walk in -terapiaan ei tarvitse diagnoosia, ajanvarausta tai lähetettä, eikä siellä tehdä kirjauksia.
  • Terapeutteina toimivat koulutetut ammattilaiset.
  • Paikallisesta organisoinnista vastaavat seurakuntien lisäksi kunnat, Ohjaamot sekä järjestöt.
  • Walk in -terapiaa tarjotaan jo 18 paikkakunnalla, 30 toimipisteellä sekä videovälitteisesti verkossa joka tiistai klo 17–19 osoitteessa www.nuortenlinkki.fi/walkinterapia.
  • Walk in -terapian valtakunnallistamiseen liittyvän ESR-hankkeen (10/2024-9/2027) tavoitteena on lisätä Walk in -terapian saavutettavuutta valtakunnallisesti kouluttamalla terapeutteja (120) sekä käynnistämällä uusia toimipisteitä (25) ja luomalla jatkuvuutta tukevat rakenteet.
  • Toimintaa kehittää ja koordinoi valtakunnallisesti Lasten ja nuorten keskus.
  • Lisätiedot: www.walkinterapia.fi.