Siirry sisältöön
Juttutyyppi  Blogi

Yhteistyöstä virtaa diakoniatyön asiantuntijuuden kasvattamiseen

Diakoniatyön asiantuntijuusopinnoissa pilotoidaan syksyllä 2024 työelämän verkostokumppanuutta. Molemminpuolisesta yhteistyöstä hyötyvät niin opiskelijat kuin työelämäkumppanit.

Diakonia-ammattikorkeakoulun kymmenen opintopisteen diakoniatyön asiantuntijuus -opintokokonaisuus on lukukauden kestävä opiskeluprosessi. Opinnot koostuvat auttamisen teologian ja diakonisen yhteisön rakentamisen sekä diakoniatyön menetelmien ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen opintojaksoista. Sen mukana kulkee syksyllä 2024 työelämäkumppanien verkosto, johon kuuluvat Hermannin varustamo ja osaltaan kaikki Helsingin kolme varustamoa, Virtaa varustamoista -hanke sekä Paavalin seurakunta ja siellä toteutuva diakoniatyö. Varustamot ovat Helsingin seurakuntien diakonisen toiminnan keskuksia, joiden tavoitteena on tukea kaupungin asukkaiden hyvinvointia.

Yhteinen suunnittelu kaikkien kumppaneiden kanssa aloitettiin alkuvuodesta 2024. Opinnoissa hyödynnettävä verkostokumppanuus on vapaamuotoinen pilotti, jota arvioidaan prosessin aikana ja sen jälkeen. Yhteistyössä varustamojen ja hankkeen kanssa nostetaan diakoniatyön asiantuntijuusopintojen sisällöistä erityisesti esiin laaja-alainen yhteisöllisyys ja osallisuus sekä diakoniatyön uudet menetelmät ja vahvempi vaikuttaminen.

Yhteisöllisyys ja osallisuus

Opintojen yhteisöllisyys ja osallisuus -osiossa opiskelijat tutustuvat ryhmänä Hermannin varustamoon ja saavat vinkkejä, miten voivat omassa opintojaksoon kuuluvassa yhteisöllisyystehtävässään hyödyntää ja hyödyttää Helsingin seurakuntien varustamoja (Hermanni, Malmi ja Matteus) tai mitä viedä niistä mukanaan seurakuntiin, joissa he toteuttavat omat tehtävänsä. Hermannin varustamon tutustumisen ohessa opiskelijoilla on myös mahdollista selvittää, mitä opinnäytetöitä varustamoihin ja kumppaneiden hankkeisiin voi ja on tarve tehdä.

Opinnoissa hyödynnettävä verkostokumppanuus on vapaamuotoinen pilotti, jota arvioidaan prosessin aikana ja sen jälkeen.

Helsingin seurakuntien varustamot ovat kohtaamispaikkoja kaikenlaisille kaupunkilaisille. Varustamoista löytyy muun muassa juttu- ja lounasseuraa, hyötyruoan jakoa, ajanviettomahdollisuuksia, erityispalveluita, työelämävalmennusta, talousneuvontaa ja keskusteluapua. Matalan kynnyksen kohtaamispaikat ovat paikkoja, joissa saa vain olla ja levätä tai halutessaan toimia ja vaikuttaa. Helsingin seurakuntien varustamot ovat syntyneet tarpeesta tehdä uudenlaista kohtaavaa ja vaikuttavaa diakoniaa kaupunkilaisten tarpeiden mukaan.

Diakoniatyön uudet menetelmät ja vahvempi vaikuttaminen

Opintojen menetelmät ja vaikuttaminen -osiossa Virtaa varustamoista -hankkeen työntekijät vierailevat opintojakson luennolla kampuksella, jossa he pitävät tsemppivalmennus-infon. Tsemppivalmennus on osa Helsingin seurakuntayhtymän matalan kynnyksen palvelukokonaisuutta. Sen tavoitteena on tarjota osallistujille eväitä arjen hyvinvointiin ja valmiuksia kohti koulutusta ja työelämää. Hanketyöntekijät esittelevät myös valmennukseen kuuluvan ohjaajan opasta ja kertovat, miten monipuolisesti voimavara- ja ratkaisukeskeisyys voi toimia diakoniatyön menetelmänä. Samalla on kiinnostavaa keskustella siitä, millainen vaikutus tsemppivalmennuksella on yksilön lisäksi myös yhteiskunnallisesti ja miten valmennuksesta viestitään, jotta kaikki valmennuksesta hyötyvät tavoitetaan.

Yhden opiskelijaryhmän menetelmätehtävä liittyy tsemppivalmennuksessa käytettävään ratkaisu- ja voimavarakeskeiseen menetelmään, jotta menetelmä voi juurtua osaksi tulevaa diakoniatyön harjoittelua ja työelämää. Opintojakson vaikuttamistehtäväkin kannustetaan tekemään yhteistyössä joko varustamojen ja hankkeen kanssa tai yhteistyössä opintojaksoa opettavan lehtorin kanssa.

Yhteistyötä seurakunnan kanssa

Paavalin seurakunnan diakoniatyön ja Diakin yhteistyön tavoitteina ovat muun muassa opiskelijoiden diakoniaan ja diakoniatyöhön innostaminen ja rekrytointi, palveluohjauksen ja talousneuvonnan menetelmällinen oppiminen ja monikulttuuriseen sekä samalla monialaiseen työhön tutustuminen.

Opintoihin liittyvän yhteisen iltapäivän Paavalin seurakunnassa päättää opiskelijoiden vapaaehtoinen mahdollisuus osallistua iltaruokailuun, hiljaisuuden joogaan ja puolentunnin messuun. Näihin osallistuminen mahdollistetaan kirkkohallituksen rahoituksella ja se on niin sanottua kirke-toimintaa. Kirke-toiminnan tavoitteena on vahvistaa Diakin kirkon alan opiskelijoiden hengellisyyttä ja tukea kirkon työntekijäksi kasvamista. Seurakuntayhteistyön tavoitteena on mahdollistaa jo opintojen aikana opiskelijoiden vahvempi tutustuminen ja kiinnittyminen kirkon toimintaympäristöihin, tulevaan diakoniatyön harjoitteluun sekä kirkossa tehtävään laaja-alaiseen diakoniaan.

Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024061753364

Tutustu varustamoihin