Kunnioittava keskustelutapa antaa arvon jokaiselle ihmiselle
Miten puhua vaikeista asioista tai keskustella silloin kun asioista ollaan eri mieltä? Millaisille väittämille ja ennakko-oletuksille perustamme julkista keskustelua tai keskustelua toisen ihmisten kanssa? Erilaisilla keskusteluilla rakennamme maailmaa ja usein pienillä valinnoilla on suuria vaikutuksia.
Polarisoitunut, hyökkäävä tai yleistyksiä voimakkaasti hyödyntävä keskustelutapa ruokkii turvattomuuden tunnetta ja saa usein toisen ihmisen tuntemaan itsensä ulkopuoliseksi. Avoin ja kunnioittava vuorovaikutus puolestaan auttaa luomaan yhteyttä ja keskustelemaan myös silloin, kun tärkeästä asiasta on monta mielipidettä.
Yhteyden rakentaminen on tärkeää myös korkeakouluyhteisössä. Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksen (KOTT) mukaan kolmannes kaikista korkeakouluopiskelijoista ei koe kuuluvansa mihinkään opiskeluun liittyvään ryhmään. Viidennes korkeakouluopiskelijoista kokee jatkuvasti tai melko usein itsensä yksinäisiksi. Opiskelijat kaipaavat korkeakouluihin lisää yhteisöllisyyttä, vertaistoimintaa ja kohtaamisen mahdollisuuksia.
Osana yhdenvertaisuustyötään Diak on kuluneena syksynä laatinut yhdessä henkilöstön ja opiskelijoiden kanssa turvallisemman tilan periaatteet. Turvallisemman tilan periaatteiden punainen lanka on, että jokaisella on oikeus tulla kohdatuksi ja kunnioitetuksi omana ainutlaatuisena itsenään ja että havaitut epäkohdat selvitetään yhdessä.
Tämän Dialogi-numeron teemana on moninaisuusosaaminen. Artikkeleissa, blogeissa ja haastatteluissa lähestytään eri näkökulmista sitä, mitä kaikkea moninaisuus ja moninaisuuteen liittyvä osaaminen on. Moninaisuuden kattaus ei ole tyhjentävä. Sitä se ei voikaan olla, koska moninaisuuden ydin ja rikkaus on juuri siinä, että jokainen ihminen on erityinen ja että ketään ei pidä katsoa yleistäen tai ainoastaan jokin ominaisuutensa kautta.
Yhdenvertaisuuden edistäminen ja eriarvoistumiskehityksen pysäyttäminen ovat Diakin toiminnan ytimessä. Diakin moninaisuusosaamista edistävän työn tavoitteena on vahvistaa yhdenvertaisuutta Diakissa ja yhteiskunnassa. Moninaisuusosaamisellaan Diak vaikuttaa koulutuksen ja hanketoiminnan kautta yhteiskunnassa. Tulevaisuuden ammattilaisia kouluttamalla Diak varmistaa osaamisen kehittymisen myös tulevaisuudessa.
Yhdenvertaisuuden edistäminen ja eriarvoistumiskehityksen pysäyttäminen ovat Diakin toiminnan ytimessä.
Moninaisuusosaaminen on monialaista osaamista, jota tarvitaan toisia ihmisiä kohdattaessa ja eettisesti kestäviä toimintamalleja kehitettäessä. Monialaisena kouluttajana sosiaali- ja terveysaloilla sekä tulkkausalalla ja kirkon alalla Diakilla on hyvät mahdollisuudet tuoda yhteen eri alojen toimijat ja kehittää osaamista, joka läpäisee kaikki koulutusalat. Diakissa on erityisosaamista esimerkiksi kielten ja katsomusten moninaisuudessa.
Diak toimii vastavoimana eriarvoistumiselle ja polarisoitumiskehitykselle yhteiskunnassa. Keskeinen vaikuttamisen tapa on sanoa ei kovenevalle ja yleistyksiin perustuvalle keskustelukulttuurille. Ennakko-oletusten sijaan Diak tuo esiin keinoja kohdata toinen ihminen ja kuulla häntä. Kohtaaminen voi olla radikaali muutosvoima silloin, kun voimavarana nähdään pieni, kohtuullinen ja ihmisen kokoinen. Näin mahdollistuvat myös yhteenkuulumisen kokemukset ja yhdessä vaikuttaminen. Yhdenvertaisuuden edistäminen vahvistaa jaettua ihmisyyttä ja jokaisen ihmisen yhtäläistä arvoa.
Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024101179976