Siirry sisältöön
Juttutyyppi  Blogi

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat työyhteisön yhteisiä kokemuksia ja tekoja

Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen työyhteisössä edellyttää tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmien lisäksi konkreettisia tekoja.

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslaki asettaa selkeät raamit organisaatioiden tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyölle. Yli 30 henkilöä työllistävän työnantajan on laadittava tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Suunnitelman tulee kattaa nykytilan arviointi, konkreettiset toimenpiteet ja niiden seuranta, ja se on tehtävä yhteistyössä työntekijöiden edustajien kanssa. Näiden suunnitelmien tavoitteena on estää syrjintä esimerkiksi sukupuolen, sukupuoli-identiteetin tai sukupuolen ilmaisemisen perusteella sekä edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.

Työnantajan velvollisuuden täyttäminen kuulostaa yksinkertaiselta ja suoraviivaiselta tehtävältä, mutta onko se sitä?

Moniulotteinen kokonaisuus

Kun ryhdytään edistämään ja kehittämään tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta, avautuu usein moniulotteinen kokonaisuus eri tasoisia asioita. Tasa-arvo ei tarkoita pelkästään sukupuolten välistä tasa-arvoa, eikä yhdenvertaisuus tarkoita vain samanlaisia mahdollisuuksia, vaan myös syrjimättömyyttä ja esteiden purkamista. Organisaation rakenteet, johtaminen, toimintakulttuuri, prosessit, toimintatavat ja perinteet muodostavat pienten purojen verkoston, joka yhdessä vaikuttaa siihen, kuinka tasa-arvoinen ja yhdenvertainen työyhteisö tai organisaatio on.

Lain edellyttämä yhteistyö työntekijöiden edustajien kanssa tarjoaa mahdollisuuden tehdä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmasta aidosti toimivan. Pelkkä muodollinen suunnitelma näennäisellä yhteistyöllä tuotettuna ei riitä, vaan tarvitaan dialogia, kuuntelemista, selvityksiä ja konkreettisia toimia sekä katsomista tulevaisuuteen. Koulutusorganisaatiossa on keskusteltava ja tehtävä yhteistyötä myös opiskelijoiden kanssa. Yksi avain onnistumiseen on myös kysyä, onko organisaatiossa valmiutta tarkastella kriittisesti omia rakenteita ja toimintatapoja.

Tasa-arvo ei tarkoita pelkästään sukupuolten välistä tasa-arvoa, eikä yhdenvertaisuus tarkoita vain samanlaisia mahdollisuuksia, vaan myös syrjimättömyyttä ja esteiden purkamista.

Jokainen organisaation tai yhteisön jäsen kokee ja näkee yllä mainitut purot omista lähtökohdistaan, arvoistaan ja tilanteistaan käsin. Kokemukset ja näkemykset tuovat tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyöhön tietoa toiminnan heikkouksista, vahvuuksista, puutteista ja kehittämisen kohteista.

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma rakentaa hyvinvointia

Diakissa oli vuoden 2024 aikana tavoitteena uudistaa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma tulevalle strategiakaudelle yhdessä korkeakouluyhteisön kanssa. Kokonaisuutta avattiin monialaisen ryhmän kanssa ja osallistettiin pitkin vuotta koko yhteisöä eri tavoin. Tavoitteena oli selvittää tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kokemuksia, kartoittaa nykytilaa ja löytää kehittämisen kohteet sekä peilata näitä tulevaisuuteen.

Vuoden aikana toteutettiin kyselyitä, työpajoja opiskelijoiden ja henkilöstön kanssa, sekä analysoitiin kyselyiden tuloksia ja olemassa olevaa tietoa. Konkreettisia toimenpiteitä ja tavoitteita tuleville vuosille mitataan myös vuoden aikana kehitettyjen mittareiden avulla.

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus liittyvät vahvasti hyvinvointiin, osaamiseen, johtamiseen sekä toimintakulttuuriin. Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisen tavoitteet ja toimenpiteet eivät voi olla irrallisia, vaan niiden sisällyttäminen esimerkiksi edellä mainittuihin kokonaisuuksiin on onnistumisen kannalta merkityksellistä.

Tavoitteena tasa-arvoisempi ja yhdenvertaisempi työelämä

On tärkeää pohtia organisaation ulkoista vaikutusta tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäjänä. Esimerkiksi koulutusorganisaatio, kuten Diak, ei ainoastaan vastaa tasa-arvosta työnantajana, vaan myös koulutuksen tuottajana. Tällainen organisaatio ja sen toiminta vaikuttaa siihen, miten tulevat asiantuntijat ymmärtävät ja toteuttavat tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta työelämässä omilla työurillaan.

Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen ei ole pelkästään työnantajan velvollisuus, vaan mahdollisuus rakentaa vahvempaa, oikeudenmukaisempaa ja kestävämpää työelämää. Kun pienet purot yhdistetään, ne voivat muodostaa suuren ja vaikuttavan virtauksen: organisaation tai yhteisön, jossa jokainen voi tuntea olevansa osallinen ja yhdenvertainen.

Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024101179968