Siirry sisältöön
Juttutyyppi  Blogi

Yhteiskunnallisia innovaatioita tutkimus- ja kehittämistoiminnalla

Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) tutkimus- ja kehittämisohjelma Sosiaaliset innovaatiot ja vaikuttavat hyvinvointipalvelut ratkaisee yhteiskunnan hyvinvointiongelmia tutkimuksen, kehittämisen ja innovaatioiden avulla. Ohjelma pohjautuu Diakin strategisiin painopisteisiin, kuten eriarvoisuuden vähentämiseen ja hyvinvoinnin vahvistamiseen erityisesti heikommassa asemassa olevien ryhmien osalta.

Sosiaaliset innovaatiot ja vaikuttavat hyvinvointipalvelut tekee korkeatasoista soveltavaa tutkimusta ja toteuttaa kehittämishankkeita, jotka tähtäävät eriarvoisuuden vähentämiseen. Tutkimus- ja kehittämisohjelman painopisteenä on sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän kokonaisvaltainen ja asiakaslähtöinen kehittäminen.

Tärkeä osa ohjelmaa on yhteiskunnallisten ilmiöiden, kuten eriarvoisuuden ja huono-osaisuuden tutkimus, analysointi ja ratkaisujen kehittäminen. Ohjelmassa luodaan ja levitetään yhteiskunnallisia ja sosiaalisia innovaatioita ja ratkaisuja, jotka parantavat hyvinvointipalvelujen vaikuttavuutta ja tehokkuutta.

Ohjelmassa kehitetään tutkimus- ja käytännön tiedon pohjalta uusia toimintamalleja ja palveluita, jotka vastaavat yhteiskunnan ja työelämän tarpeisiin sekä tukevat sote-palvelujärjestelmän toimivuutta ja kustannustehokkuutta. Tämä sisältää olemassa olevien palveluiden ja toimintamallien arviointia ja parantamista sekä erilaisten asiakaslähtöisten menetelmien ja digitaalisten ratkaisujen suunnittelua. Erityistä huomiota kiinnitetään ennaltaehkäisevien ja yhteisölähtöisten työkäytäntöjen kehittämiseen, jotta väestöryhmien väliset sosiaaliset etäisyydet kaventuvat ja yhteisöllisyys vahvistuu.

Painopiste asiakaslähtöisyydessä, tutkimustiedossa ja innovaatio-osaamisessa

Ohjelmaa ohjaa vahvasti ekosysteemi- ja verkostoajattelu, sillä yhteiskunnalliset ongelmat ovat niin laajoja, ettei mikään taho voi ratkaista niitä yksin. Yhteistyöllä ja samanaikaisesti toteutettavilla toimilla saadaan aikaan vaikuttavampia tuloksia. Ohjelmassa rakennetaan ja ylläpidetään kansallisia ja kansainvälisiä yhteistyöverkostoja ja ekosysteemejä, joissa kehitetään monialaisia innovaatioita ja ratkaisuja eriarvoisuuden vähentämiseksi.

Yhteistyöllä ja samanaikaisesti toteutettavilla toimilla saadaan aikaan vaikuttavampia tuloksia.

Strategisen tutkimus- ja kehittämistyön tavoitteena on vahvistaa tutkimuksen ja kehittämisen yhteiskunnallista vaikuttavuutta sekä tietoon perustuvaa päätöksentekoa ja toimintaa organisaatioissa. Ohjelma tuottaa tietoa ja työvälineitä, joiden avulla hyvinvointipalveluissa toimivat voivat perustaa päätöksentekonsa ajantasaiseen ja luotettavaan tietoon sekä kohdentaa resurssit oikea-aikaisesti ja tarkoituksenmukaisesti.

Ohjelman tiimi seuraa ja arvioi kehittämistä sekä sen tuloksia ja vaikutuksia, jotta niiden konkreettisesta yhteiskunnallisesta hyödystä voidaan varmistua. Käytännön esimerkkejä saavutuksista ovat palkitut sosiaaliset innovaatiot, kuten nuorille suunnattu Zekki-digipalvelu, sekä tiedolla johtamista ja vaikuttavuuden vahvistamista tukevat digitaaliset työkalut, kuten ZekkiPro.

Sosiaaliset innovaatiot ja vaikuttavat hyvinvointipalvelut -ohjelma yhdistää asiakaslähtöisyyden, tutkimustiedon ja innovaatio-osaamisen. Sen työ luo pohjan entistä vaikuttavammille ja kestävimmille hyvinvointipalveluille ja palvelujärjestelmälle.

Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202501092034