
TKI-verkoston toiminta edellyttää vahvaa koordinaatiota
Satakunnan sote-tiekartta kokoaa yhteen alueen sote- ja hyte-toimijoiden verkoston. Tavoitteena on varmistaa pitkäjänteinen, systemaattinen ja tavoitteellinen TKI-yhteistyö toimijoiden kesken.
Sosiaali- ja terveydenhuolto sekä pelastustoimi siirtyivät vuoden 2023 alussa kunnista ja kuntayhtymistä hyvinvointialueille (Sosiaali- ja terveysministeriö, 2024a). Siirto synnytti Satakunnassa muutoksia vakiintuneisiin kumppanuuksiin ja tarpeen alueellisen sosiaali- ja terveysalan TKI (tutkimus-, kehittämis- ja innovaatio) -toiminnan uudelleenorganisoinnille.
Satakuntaliiton rahoittama Sosiaali- terveysalan TKI-verkosto ja tiekartta 2025–2030 Satakuntaan -hanke tarttui haasteeseen. Diakonia-ammattikorkeakoulu oli hankkeen päätoteuttaja. Hankkeen alkaessa yhteistyökumppaneiksi sitoutuivat Satakunnan hyvinvointialue, Porin yliopistokeskus, Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK), Sataedu ja Winnova sekä Sosiaalialan osaamiskeskus Pikassos. Hanke loi TKI-verkoston, jonka hallinnoinnista vastaa koordinaatioryhmä.
Tavoitteena sote-ratkaisuja ja hyvinvoinnin edistämistä Satakunnassa
TKI-verkoston tehtävänä on varmistaa pitkäjänteinen, systemaattinen ja tavoitteellinen TKI- yhteistyö Satakunnan alueen sosiaali- ja terveysalojen (sote) sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (hyte) toimijoiden kesken. TKI-verkoston ja -tiekartan rakentamisen keskiössä olivat Diakin organisoimat yhteiskehittämisen työpajat. Työpajojen avulla luotiin kuvaa osallistujatahojen rooleista, erityisosaamisalueista, TKI-painopisteistä ja TKI-rahoitusvaihtoehdoista. Hyödyntämällä työpajoja, selvittämällä haastatteluin ja kyselyin eri toimijoiden näkemyksiä sekä analysoimalla eri organisaatioiden asiakirjoja hanketyöryhmä muotoili TKI-tiekartan vision, tavoitteet, toimenpide-ehdotukset sekä kumppanuusverkoston toimintakäytännöt.
Satakunnan sote-alan ja hyte-toimijoiden TKI-verkoston vision muotoutumista kuvataan Diakin Dialogi-julkaisussa Satakuntalainen TKI -verkosto visioi vaikuttavia soteratkaisuja (Helminen, 2024). Satakunnan sosiaali- ja terveyselän TKI-verkoston visio vuodelle 2025–2023 on:
”Olemme satakuntalainen, kansallisesti tunnistettu ja tunnustettu tutkimus-, kehittämis- ja innovaatioverkosto, joka luo vaikuttavia, asukas- ja asiakaslähtöisiä ratkaisuja sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä hyvinvoinnin edistämiseen Satakunnassa. Verkostoon kuuluu toimijoita julkiselta, yksityiseltä ja kolmannelta sektorilta sekä oppilaitoksista.”
TKI-verkoston tehtävänä on varmistaa pitkäjänteinen, systemaattinen ja tavoitteellinen TKI- yhteistyö Satakunnan alueen sosiaali- ja terveysalojen (sote) sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (hyte) toimijoiden kesken.
Hanke määritteli neljä tavoitetta TKI-verkostolle. Tavoitteista kirjoittaa Helander (2025) Dialogi-julkaisussaan Satakunnan sosiaali- terveys- ja hyvinvointialojen TKI-tiekartta rakennettiin yhteistyössä. Jokaiselle tavoitteelle määriteltiin toimenpide-ehdotuksia.
TKI-toiminnan lisääminen Satakunnassa
TKI-toimintaa vahvistetaan yhteistyötä lisäämällä. TKI-toiminnan lisäämiseksi on luotu rakenne, jossa TKI-verkostoa hallinnoi koordinaatioryhmä. Koordinaatioryhmään kuuluu Satakunnan alueen kahdeksan (8) keskeistä organisaatiota: Satakunnan hyvinvointialue, Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK), Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak), Tampereen yliopisto/ Yhteiskuntatieteet (Sosiaalityö), Satakunnan yhteisökeskus, Sataedu ja WinNova. Satakunnan hyvinvointialue on Satakunnan suurin sotealan TKI-toimija. Diak ja SAMK -korkeakoulut ovat alueen merkittäviä TKI-toiminnan suunnannäyttäjiä. Näiden keskeinen rooli koordinaatioryhmässä on linjassa Valtioneuvoston (2019) rahoittaman tutkimusryhmän näkemysten kanssa. Myös ammatilliset oppilaitokset Sataedu ja WinNova ovat tärkeitä TKI-toimijoita Satakunnassa. Hankkeen aikana tehdyissä haastatteluissa järjestökenttä esitti perustellusti toiveen myös Satakunnan Yhteisökeskuksen kutsumisesta mukaan koordinaatioryhmään.
Säännöllisesti kokoontuvan koordinaatioryhmän koollekutsujana toimii Satakunnan hyvinvointialue. Koordinaatioryhmän keskeisiin tehtäviin kuuluu TKI-yhteistyön vuosittaisten tavoitteiden määritteleminen ja yhteisistä kehittämistoimenpiteistä sopiminen. Lisäksi koordinaatioryhmä edistää Satakunnassa tapahtuvaa sote-alojen ja hyte-toimijoiden TKI-toimintaa tekemällä tarvittaessa yhteistyötä keskeisten paikallisten, alueellisten (kuten Satakuntaliitto) ja kansallisten toimijoiden verkostojen (kuten Länsi-Suomen YTA-alueen TKI-koordinaatioryhmät, Satakorkea) kesken. Kunkin vuoden aikana edistettäväksi sovitun toimenpiteen eteenpäin viemiseksi koordinaatioryhmä nimittää työryhmän TKI-verkostoon kuuluvista toimijoista.
Hankkeessa muodostettuun sosiaali- ja terveysalan TKI-verkostoon on tähän mennessä ilmoittautunut 35 Satakunnassa toimivaa organisaatiota eri sektoreilta, järjestöt ja seurakunta mukaan lukien. Verkoston toimintaan ovat edelleen tervetulleita kaikki Satakunnassa toimivat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimijat kaikilta sektoreilta. Myös yritysyhteistyön vahvistamista toivotaan, sillä se edistäisi huomattavasti sosiaali- ja terveysalojen sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen TKI-toiminnan kasvua. On arvioitu, että nykyisillä resursseilla koordinaatioryhmä pystyy edistämään vuosittain kolmea kehittämistoimenpidettä.
Verkoston viestintää tehostetaan monella tavalla. TKI-verkosto tulee järjestämään avoimia suunnittelukokouksia hankehakuihin varautumiseksi. Lisäksi järjestetään aamukahvitilaisuuksia maakunnan tutkijoille verkostoitumisen edistämiseksi ja tutkimusrahoitusmahdollisuuksien esille tuomiseksi. Aamukahvitilaisuuksiin pyydetään Länsi-Suomen Eurooppa-toimiston tai kansainvälisten rahoitushakuinstrumenttien edustajia kertomaan hankerahoitusmahdollisuuksista. Kerran vuodessa TKI-kumppanuusverkoston järjestää tapaamisen kaikille jäsenilleen esim. Satahyvää-tutkimuspäivän yhteydessä.
TKI- osaamisen ja asukas-/asiakaslähtöisten toimintatapojen lisääminen Satakunnassa.
TKI- verkoston tavoitteena on lisätä TKI-osaamista sekä asukas-/asiakaslähtöisiä käytäntöjä. TKI-osaamisen lisäämiseksi järjestetään webinaareja, joissa satakuntalaiset sote-alan organisaatiot ja hyte-toimijat kertovat hyvistä käytännöistään ja hanketyönsä tuloksistaan sekä jakavat konkreettista tietoa hankevalmistelusta kolmannen sektorin toimijoille. Keskeistä on vahvistaa innostavaa, kokeilevaa ja kehittämismyönteistä TKI kulttuuria.
Asukas-/asiakaslähtöisyyttä lisätään ottamalla huomioon arvokas kokemusasiantuntijuus niin hankkeiden suunnittelu-, toteutus- kuin arviointivaiheissa. Hankevalmistelijoille laaditaan muistilista asioista tämän näkökulman huomioimiseksi.
TKI-toiminnan vaikuttavuuden ja tunnettavuuden lisääminen Satakunnassa ja kansallisesti
TKI- toiminnan vaikuttavuutta ja tunnettavuutta lisätään rakentamalla sisäinen viestintäalusta, joka mahdollistaa nopean viestinnän verkoston jäsenille ajankohtaisista rahoitushauista, tapahtumista ja kyselyistä sekä kumppaneiden etsimisen hankehakuihin. Lisäksi luodaan jo olemassa olevan ulkoisen Satainno.fi-sivuston ja sen kehittäjien kesken pelisäännöt, jotka varmistavat, että kaikki keskeiset toimijat tuntevat sivuston sekä tallettavat sivustolle olennaiset hanke- ja tapahtumatiedot. Myös valmistuneiden tutkimusten ja opinnäytetöiden näkyvyyttä voidaan lisätä Satainno.fi-sivustoa hyödyntämällä. Satainno.fi-sivuston uutiskirje toimii hyvänä ajankohtaisten TKI tietojen välittäjänä. TKI-verkostolle perustetun oman nettisivun kautta on myös mahdollista liittyä kumppanuusverkostoon.
Aamukahvitilaisuuksissa tullaan pohtimaan TKI-toiminnan juurruttamisen ja hankkeissa tehdyn kehittämistoiminnan näkyväksi tekemisen keinoja. Tietoisuutta Satakunnan TKI-verkostosta pidetään esillä sekä maakunnallisesti että kansallisesti. Vaikuttavuuden mittaaminen on osa kehittämistoimintaa. Maakunnassa toteutettujen/käynnissä olevien hankkeiden yhteisvaikuttavuutta mitataan kohderyhmäkohtaisesti.
Ennakoinnin kehittäminen TKI-toiminnan suuntaamiseksi
Ennakoinnin kehittämistä varten järjestetään säännöllisesti TKI-verkoston yhteinen TKI- tulevaisuusfoorumi. Foorumin osallistujina ovat Satakunnan hyvinvointialue, korkeakoulut, kunnat, Satakuntaliitto, järjestöt, seurakunnat ja yritykset. Maakunnallista sosiaali- ja terveysalan sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ennakointia kehitetään yhteistyössä Satakuntaliiton kanssa säännöllisellä tietojen vaihdolla.
Kokeilevaa, asukas-/asiakaslähtöistä ja vaikuttavaa TKI-toimintaa Satakunnassa
Toivottavaa on, että nyt pilotoitava ja Satakunnan sosiaali- ja terveysalan TKI-tiekartta hankkeen luoma verkosto koordinaatioryhmineen muodostaa vielä vahvemman perustan Satakunnan tutkimus- kehittämis- ja innovaatiotoiminnalle. Hyvin organisoitu ja koordinoitu verkosto sekä vastuunjaon ja tiedonkulun selkeys tukevat sote ja hyte- tutkimusta ja kehittämistä Satakunnassa sekä kehitettyjen ratkaisujen juurruttamista palveluihin.
Kehittämismyönteisen johtajuuden, innostavan ja kokeilevan työkulttuurin vahvistaminen sekä asiakasosallisuuden lisääminen ovat keskeisiä kehityssuuntia Satakunnan sosiaali- ja terveysalan sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimijoiden TKI-kumppanuusverkostossa. Nyt luodun TKI-verkoston ydintehtävänä on edistää satakuntalaisten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja elämänlaatua kuten jo verkoston visiossa ilmennetään. Yhä tiiviimpi yhteistyö eri TKI toimijoiden välillä pyrkii osaltaan mahdollistamaan entistä vaikuttavammat ja yhdenvertaiset palvelut satakuntalaisille.
Lähteet
Helander (13.2.2025). Satakunnan sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialojen TKI-tiekartta rakennettiin yhteistyössä. Saatavilla 20.2.2024 https://dialogi.diak.fi/2025/02/13/satakunnan-sosiaali-terveys-ja-hyvinvointialojen-tki-tiekartta-rakennettiin-yhteistyossa/
Helminen (24.2.2025). Satakuntalainen TKI-verkosto visioi vaikuttavia sote-ratkaisuja. Saatavilla 28.2.2025 https://dialogi.diak.fi/2025/02/24/satakuntalainen-tki-verkosto-visioi-vaikuttavia-sote-ratkaisuja/
Satainno. (i.a.). Sosiaali- ja terveysalan TKI-kumppanuusverkosto ja tiekartta 2025–2030 Satakuntaan. Saatavilla 20.2.2025 https://satainno.fi/hanke/sosiaali-ja-terveysalan-tki-kumppanuusverkosto-ja-tiekartta-2025-2030-satakuntaan/
Satainno (28.2.2025). Satakunnan sosiaali- ja terveysalan sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen TKI-tiekartta Saatavilla 28.2.2025 https://satainno.fi/wp-content/uploads/Tiekartta_A.pdf
Sosiaali- ja terveysministeriö. (12.2.2024a). Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus (sote-uudistus). https://stm.fi/soteuudistus
Valtioneuvosto (2019). Toimintamalleja sosiaali- ja terveysalan tutkimuksen, kehittämisen ja innovaatiotoiminnan edistämiseen. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 2019:55. Saatavilla 28.2.2025 https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/161810
Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202501092053