
Ammattikorkeakoulut sillanrakentajina
Ammattikorkeakoulut voivat toimia yhteisöllisyyden sillanrakentajina niin opetuksen, vuoropuhelun kuin yhteistyön rakentamisen kautta.
Ammattikorkeakouluilla on erityinen asema yhteisöllisyyden vahvistamisessa suomalaisessa yhteiskunnassa. Vaikka Diak ja Humak ovat opiskelijamääriltään verrattain pieniä toimijoita, ovat ne omilla aloillaan kansallisesti johtavia kouluttajia, joiden toiminnan juuret ovat syvällä yhteiskunnallisen hyvän ja oikeudenmukaisuuden edistämisessä.
Mikä sitten voisi olla ammattikorkeakoulujen rooli yhteisöllisyyden kehittämisessä tulevina vuosina? Asiantuntijoiden mukaan tämä rooli rakentuu kolmen pilarin varaan: opetuksen sisältöjen kehittämisen, vuoropuhelun mahdollistamisen ja yhteistyön rakentamisen.
Arvopohjaisen opetuksen kehittäminen
Opetuksen sisältöjen kannalta ammattikorkeakoulujen tulisi kouluttaa ekososiaalisesti sivistyneitä kansalaisia painottaen demokratiakasvatusta, ihmisoikeuksia ja etiikkaa. Itsetuntemuksen, itsereflektion ja tunnetaitojen opettaminen on entistä tärkeämpää maailmassa, jossa kohtaamisen taidot ovat välillä kadoksissa. Korkeakoulujen tulee vahvistaa osaamista osallisuuden lisäämiseksi ja tuoda vahva arvopohja osaksi opetusta.
”Ammattikorkeakoulujen demokratiakasvatuksella ja osallisuus- ja demokratiatyöllä on keskeinen rooli nuorten aikuisten yhteiskunnallisen osallistumisen tukemisessa sekä yhteisöllisyyden ja luottamuksen rakentamisessa,” korostaa yksi Diakin ja Humakin kyselyyn vastanneista asiantuntijoista. Korkeakoulujen yksi keskeinen tehtävä onkin tuottaa valveutuneita ja kriittiseen ajatteluun kykeneviä kansalaisia, jotka osaavat toimia erilaisten ihmisten kanssa.
Sosiaalialan näkökulmasta erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien osallisuuden edistäminen sopisi ammattikorkeakoulujen rooliin. Mahdollistamalla eritaustaisten ihmisten pääsyn koulutukseen ja varmistamalla, että koulutusta arvostetaan Suomessa tulevaisuudessakin, ammattikorkeakoulut voivat edistää yhteisöllisyyttä laajemmin yhteiskunnassa.
Vuoropuhelun mahdollistajina ammattikorkeakoulut voivat toimia siltana eri yhteisöjen välillä sekä alustana dialogille ja yhteiselle oppimiselle.
Vuoropuhelun mahdollistajat
Vuoropuhelun mahdollistajina ammattikorkeakoulut voivat toimia siltana eri yhteisöjen välillä sekä alustana dialogille ja yhteiselle oppimiselle. Korkeakoulujen tulisi koota eri alojen opiskelijoita yhteen käsittelemään ajankohtaisia ongelmia sekä mahdollistaa tilojen käyttö oleskeluun ja yhteisiin tapahtumiin. Lisäksi voitaisiin järjestää esimerkiksi luentosarjoja ja lukupiirejä eri ikäisille yhteisöllisyyttä vahvistavista teemoista.
”Siinä olisi tärkeää luoda kunnioittava ilmapiiri hyvinkin erilaisten ajatusten esittämiselle, kuitenkin niin että niissä ei hyökätä ketään vastaan tai loukata toinen toisiaan millään tavoin,” painottaa yksi asiantuntija. Ammattikorkeakoulut voivat muodostaa turvallisia tiloja näille kohtaamisille ja yhteyksille.
Yhteisöllisyyden mallit työelämään
Yhteistyön rakentajina ammattikorkeakoulujen merkitys on laaja. Erityisesti hankkeiden kautta voidaan rakentaa yhteistyötä, jossa kuuluu niin opiskelijoiden, ammattilaisten kuin yritysmaailmankin ääni.
”Ammattikorkeakouluilla on tärkeä rooli työpaikkojen yhdyspintana, joka tarjoaa myös laajan mahdollisuuden keskusteluiden ja yhteisöllisyyden tukemiseksi,” toteaa yksi asiantuntija.
Yhteisöllisyyttä tukevat ajattelu- ja toimintamallit siirtyvät valmistuneiden opiskelijoiden kautta työelämään ja näin laajemmin yhteiskuntaan. Tämä voi olla yksi merkittävimmistä tavoista, joilla korkeakoulut voivat edistää yhteisöllisyyttä.
Yhteisöllisyyden eteen tehtävää työtä tulisi tehdä näkyvämmäksi, jotta sen merkitys ja vaikutukset tulisivat laajemmin ymmärretyiksi. Ammattikorkeakoulut voivat olla tässä työssä edelläkävijöitä ja suunnannäyttäjiä, jotka auttavat varmistamaan, ettei kukaan jäisi yksin.
Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025041125744
Kuplat, kriisit ja kohtaamisen kaipuu -blogisarja
Kuplat, kriisit ja kohtaamisen kaipuu -blogisarjan kirjoitukset perustuvat Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) ja Humanistisen ammattikorkeakoulun (Humak) yhteistyönä toteuttamaan selvitykseen, jossa kartoitettiin yhteisöllisyyden nykytilaa ja tulevaisuuden näkymiä Suomessa.
Selvitys perustuu asiantuntijoille suunnattuun laadulliseen kyselyyn, joka toteutettiin marras-joulukuussa 2024. Kyselyn vastaajilta pyydettiin näkemyksiä yhteisöllisyyden nykytilasta Suomessa sekä yhteisöllisyyttä lisäävistä ja heikentävistä tekijöistä. Lisäksi kartoitettiin ratkaisuehdotuksia yhteisöllisyyden vahvistamiseksi.
Kyselyyn vastasi 26 asiantuntijaa, jotka edustavat muun muassa yhteiskunta- ja humanistisia tieteitä, sosiaalialan järjestöjä, paikallisdemokratiaa edistäviä toimijoita, tulevaisuudentutkimusta ja kulttuurialaa. Asiantuntijoiden joukossa oli myös lasten ja nuorten, perheiden, vammaisten, ikääntyneiden sekä muiden haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien oikeuksia ajavia tahoja.
Selvityksen tuloksia jatkotyöstettiin Diakin ja Humakin hallitusten ja johtoryhmien yhteisessä työpajassa helmikuussa 2025. Tapaamisessa pohdittiin, millaista yhteisöllisyyttä tarvitaan tulevaisuudessa ja miten korkeakoulut voivat osaltaan edistää yhteisöllisyyden rakentumista.
Blogisarjaan kuuluvat seuraavat kirjoitukset:
- Yhteisöllisyys murroksessa
- Yhteisöt kriisien ajassa
- Digitaalinen yhteisöllisyys – uhka vai mahdollisuus?
- Yhteisöllisyyden avaimet
- Ammattikorkeakoulut sillanrakentajina
Blogit julkaistaan Diakin Dialogi- ja Humakin Harticlet-julkaisusarjoissa.