Siirry sisältöön
Nuori isossa hatussa pitää siveltimiä edessään.

Nuorten osallisuuden vahvistaminen teatteri- ja liikunta-alan yhteistoimintaa kehittämällä

Uusi julkaisu kertoo, miten nuorten osallisuutta voidaan lisätä teatterin ja luovan liikkeen keinoin. Julkaisussa on myös käytännön harjoituksia, joita nuorten parissa työskentelevät voivat hyödyntää.

”Mä oisin sitä mieltä, et tää on kaikille ihmisille, kun se tekee niin hyvää se heittäytyminen ja varsinkin Suomessa asuville. Kaikille, et he voisivat saada leikillisyyttä elämäänsä ja tapaansa toimia.” – Palaute ryhmätoiminnasta

Kokemus osallisuudesta ja elämän merkityksellisyydestä syntyy vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa. Yhteisöllisyys ja tunne ryhmään kuulumisesta vahvistavat myös muita elämän osa-alueita. Nuorille suunnatun Osallistava ja liikunnallinen teatteri -hankkeen harrastusryhmissä yhdistettiin kulttuuria ja liikuntaa rennolla tavalla. Tässä teoksessa kuvataan, kuinka nuoret löysivät itsestään uusia puolia ja vahvuuksia sekä heittäytyivät mukaan ryhmätoimintaan. Nuorten parissa työskenteli teatteri- ja liikunta-alan ammattilaisia, ja ryhmätoiminnan keskiössä oli toiminnallisuus, itseilmaisu sekä toisen kohtaaminen.

Julkaisu on suunnattu etenkin nuorisoalan ammattilaisille, mutta myös kaikille nuorten osallisuuden tukemisesta kiinnostuneille. Teos sisältää myös toiminnallisia harjoituksia, jotka sopivat nuorten kanssa työskentelyyn esimerkiksi ryhmäytymistilanteissa tai improvisaatioharjoituksissa sekä tunteiden tutkimisen tueksi.

Teos on Osallistava ja liikunnallinen teatteri -hankkeen loppujulkaisu. Vuosina 2016–2019 toiminutta hanketta koordinoi Diakonia-ammattikorkeakoulu, ja osatoteuttajina olivat Kainuun Liikunta ry, Kajaanin kaupunginteatteri, Loisto setlementti ry, Q-teatteri ry ja WAU ry. Hanke sai rahoitusta Euroopan sosiaalirahastolta.