Siirry sisältöön
Paperinukkeja piirissä

Osallisuuden tila – Käsitteestä ja toteutuksesta

Osallisuuden tila tarkoittaa tiloja ja paikkoja, joissa yksilöt ja ryhmät kohtaavat toisensa ja toimivat yhdessä. Uudessa julkaisussa esitellään malli osallisuuden tilojen kehittämiseen ja muotoiluun.

Tässä julkaisussa tarkastellaan sitä, miten voidaan paikallisesti saavuttaa yleisiä yhteiskuntapoliittisia päämääriä, edistää osallisuutta ja ehkäistä syrjäytymistä. Lähtökohtana on ajatus osallisuuden tilasta.

Osallisuuden tila tarkoittaa tiloja ja paikkoja, joissa yksilöt ja ryhmät kohtaavat toisensa ja toimivat yhdessä. Osallisuuden tiloja voivat olla esimerkiksi nuorten ohjaamot, ostoskeskukset, avoimet asukastilat, urheilupaikat, teatterit, näyttelytilat, kirjastot, kadut, torit, aukiot, puistot, työpaikat, yritykset tai kahvilat.

Julkaisussa esitellään malli osallisuuden tilojen kehittämiseen ja muotoiluun. Osallisuuden tilojen vahvistaminen, muotoilu ja rakentaminen kannattaa tehdä yhteistyössä sosiaalisen ja kulttuurisen kehityksen uusien muotojen kanssa. Onnistuessaan osallisuuden tilat toimivat paikallisina toivon ja taloudellisen edistyksen paikkoina. Toivo on keskeinen tekijä luotaessa uudenlaisia tiloja, sillä ihmiset eivät lähde kehittämään uusia asioita, ellei heillä on toivoa.