Siirry sisältöön
Nuoria ihmisiä selin kädet toistensa hartioilla, kansikuva.

Osallisuutta ja vaikuttavuutta vahvistava 3X10D-elämäntilannemittari

Usein asiakastyössä ja muutosten osoittamisessa tarvitaan yleistä, geneeristä tietoa kuvaamaan ihmisen hyvinvoinnin tilaa. 3X10D®-elämäntilannemittari on kehitetty tällaisiin tarpeisiin. Sen avulla arvioidaan omaa tai perheen elämää vastaamalla kysymyksiin, jotka koskevat keskeisiä elämänalueita.

Mittarista löytyvät omat versiot ikäryhmille 7-vuotiaista eteenpäin sekä heidän vanhemmilleen. Ne on kehitetty yhdessä kohderyhmän ja sen kanssa työskentelevien ammattilaisten kanssa. Kaikki 3X10D-elämäntilannemittarin versiot perustuvat tutkimustietoon.

3X10D-elämäntilannemittari on työväline, joka vahvistaa asiakkaan ääntä sekä helpottaa moniammatillista ja -alaista yhteistyötä.  Mittari helpottaa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin huomioimista asiakastyössä. Lisäksi se systematisoi työtapaa ja varmistaa asiakastyön laatua. Mittaria on kiitelty erityisesti siitä, että se on nopea ja helppo, moniin eri konteksteihin sopiva kokonaistilanteen kartoittaja.

Tämä käsikirja on tehty valottamaan mittarin taustoja sekä kokoamaan eri versiot yhteen ja avaamaan niiden käyttötarkoituksia. Käsikirjaa voi hyödyntää myös mittareiden käyttöönotossa. Diakonia-ammattikorkeakoulu tarjoaa valmennuksia, koulutusta ja opastusta mittarin käyttöönottoon. Kirjaan on myös koottu elämäntilannemittarin kehittämistä ja käyttöä käsitteleviä julkaisuja. Niiden kautta pääsee tutustumaan tarkemmin elämäntilannemittarin hyödyntämiseen.