Siirry sisältöön
Kaksi ihmistä keskustelee, välissä leijuu kirjaimia, piirroskuva, vaaleanpunainen pohjaväri.
Juttutyyppi  Kielitohtorin diagnoosit

Vastuunvälttelyn sanat

Jokainen henkilö ja organisaatio joutuu joskus tilanteeseen, että on tunnustettava tehty virhe, isompi tai pienempi. Virhe voidaan toki avoimesti myöntää ja korjaavia toimenpiteitä voidaan tehdä. Usein näin ei käy vaan virhettä yritetään selitellä parhain päin. Tällöin käytössä on usein muutama verbi ja substantiivi.

Suosikkiverbi virheiden selittelyssä taitaa olla pohtia – ja vieläpä siten, että todetaan, että ”meidän kaikkien tulisi pohtia miten asia voitaisiin korjata” – ei siis varsinaisesti vain virheen tekijän. Virheellinen menettely loitonnetaan yleisemmäksi kysymykseksi, jota aletaan pohtia jo lähes filosofisella tasolla. Pohdinnan mahdollisesti edistyessä mokailijan oma rooli painuu taka-alalle – mikä on tietysti pohdinnan tarkoituskin.

Toinen yleinen sluibailu-verbi on, ei suinkaan teinienkin suosima sluibailla (joka kyynisesti ajatellen olisi täsmälleen oikea verbi), vaan yrittää tai pyrkiä. Virheeseen liittyvää tilannetta pyritään tai yritetään korjata; aikataulua yrittämiselle harvemmin ilmoitetaan. Organisaatiosta ulospäin menevä viesti on, että on tehty konkreettinen ja tarkka suunnitelma korjata asia. Suunnitelman olemassaolo voi ollakin tosiasia, sen toteuttaminen jää nähtäväksi.

Yhteistyötä

Yhteistyö on puhki kulutettu substantiivi työelämäyhteyksissä: yhteistyö näyttää nykyisin viittaavaan geneerisesti tilanteisiin, joissa useampi taho tekee jotakin jonkinlaisessa yhteydessä toisiinsa. Tekemisen tarkoituksenmukaisuus tai vapaaehtoisuus ei taida aina olla ykkösprioriteetti. Esimerkiksi vartijat ja vangit toteuttavat vankilan toimintaa tietyllä tavalla yhteistyössä.

Vastuunvälttelyn äänitorvi voi todeta, että virhettä ryhdytään ratkomaan yhdessä virheen tekijän ja sen kohteen kanssa.

Vastuunvälttelyn äänitorvi voi todeta, että virhettä ryhdytään ratkomaan yhdessä virheen tekijän ja sen kohteen kanssa. Jos virheen tekijä on iso organisaatio, yhteistyön tapa voi olla esimerkiksi Zoom-palaveri, jossa ystävällisesti (ja esimerkiksi potentiaalisen oikeudenkäynnin kustannukset vaivihkaa esille tuoden) todetaan, että virheen korvaamiseen rahallisesti ei ole perusteita.

Pahoittelua

Vastuunvälttely klassikko on toteamus Olemme pahoillamme. Pahoitella-verbi elää kukoistuskauttaan: yöelämässä toikkaroineet pikkujulkkikset pahoittelevat toilailujaan, suuret yritykset pahoittelevat asiakkaan kokemaa pettymystä tuotteeseen ja poliitikot pahoittelevat heitä äänestämättömien kansanosien kokemaa epäoikeudenmukaisuuden tunnetta päätöksiä kohtaan. Suomalaisilla on ehkä vaikeuksia sanoa kiitos ja anteeksi, mutta pahoittelu viran puolesta näkyy sujuvan. Onko kyseessä organisaatioiden kollektiivinen Pyydä multa anteeks kunnolla -riitti?

Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202401173060