Siirry sisältöön
Anna-Maija Ohlsson.
Juttutyyppi  Ihmiset

”Diakin uusi strategia on rohkea avaus”

Diakin uudessa strategiassa sanotaan suoraan tavoite yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen. Strategiassa mietitään myös, mitä vaikutuksia Diakin suoritteilla on ympäröivään maailmaan.

Diakin uusi strategia- ja vaikuttavuusjohtaja Anna-Maija Ohlsson on hieman pyörällä päästään, sillä nyt on alkamassa vasta kolmas viikko uudessa työssä.

– On ollut todella vauhdikas alku. On niin paljon omaksuttavaa, kun talon ulkopuolelta tulee. Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta on tuttua, mutta koulutuspuoli uutta, toki erittäin kiinnostavaa. Onneksi on osaavat ihmiset ympärillä!

Ohlssonin ensimmäisiä työtehtäviä Diakissa on ollut uuteen strategiaan tutustuminen ja kehittämistoiminnan käynnistäminen sen pohjalta. Ohlsson kiittää uutta strategiaa kunnianhimoiseksi.

– Se ei ole pelkästään perinteisen suoritusperusteinen, vaan siinä sanotaan suoraan tavoite yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen. Vaikuttavuustavoite on eriarvoisuuskehityksen pysäyttäminen. Diak haluaa olla sosiaalisen kestävyyden edelläkävijä.

Ohlssonin mukaan nykyäänkin Diakin tutkimus- ja kehitystoiminta vaikuttaa olevan jo vahvasti arvopohjaista. Nyt on uutta se, että arvopohja on aukikirjoitettu selvästi strategiaan.

– Yhteiskunnallinen vaikuttavuus on pystytty kääntämään todella konkreettisiksi tavoitteiksi. Sekin kerrotaan, että mitä mitattavia asioita näiden tavoitteiden eteen pyritään tekemään. On myös rohkeaa, ettei puhuta vain suoritteista vaan mietitään myös, mitä vaikutuksia meidän suoritteillamme on ympäröivään maailmaan.

Anna-Maija Ohlsson.
Anna-Maija Ohlssonin mukaan Diakin vahva arvopohja näkyy nyt vahvasti strategiassa.

Uuden strategian kolme jalkaa

Uutta strategiaa lähdetään toteuttamaan kolmen päätavoitteen kautta, joista ensimmäinen on koulutuksellinen tasa-arvo.

– Se on päätyökaluja eriarvoisuuskehityksen hidastamisessa. Tavoitteena on, että kaikilla olisi oppimismahdollisuus Diakissa taustasta huolimatta. Opiskelua pyritään mahdollistamaan ryhmille, joille koulutukseen osallistuminen on muuten syystä tai toisesta hankalaa. Tähän pyritään esimerkiksi kehittämällä erilaisia tuen muotoja ja lisäämällä saavutettavuutta.

Toinen tavoite on, että Diakista valmistuu ammattilaisia, joiden osaaminen vastaa muuttuvan työelämän tarpeisiin.

– Tämä tarkoittaa sitä, että he pystyisivät olemaan mahdollisimman hyvinvoivia ja tuottavia työelämässä, että he osaisivat toimia tulevissa organisaatioissa niin, että niiden vaikuttavuutta saataisiin kasvatettua. Diakista valmistuvat ammattilaiset ovat erityisesti monimuotoisuuden ja kohtaamisen asiantuntijoita.

Tavoitteena on, että kaikilla olisi oppimismahdollisuus Diakissa taustasta huolimatta.

Kolmas päätavoite on tutkimus- ja kehitystoiminnan entistä tiukempi fokusoiminen eriarvoisuuden vähentämiseen ja hyvinvoinnin kasvattamiseen.

– Tavoitteena on tuottaa uudenlaisia ratkaisuja eriarvoisuuskehityksen hidastamiseen, kuten uudenlaisia opintokokonaisuuksia, mutta myös työelämään ratkaisuja. Jälkimmäisestä yksi esimerkki on ZekkiPro, millä voi todentaa ja kehittää oman organisaation ja sen palvelujen vaikuttavuutta. Toki myös tuotetaan tutkimustietoa.

Strategiassa on uutena alueena rahoituspohjan laajentaminen palveluliiketoiminnan kautta.

– Haluamme siis luoda tuotteita ja palveluja, jotka saadaan kaupallistettua.

Ohlsson toivoo, että uusi strategia alkaa elää organisaation tekemisessä.

– Se ei saa jäädä johtoryhmän pöydälle pölyttymään. Jokaisen Diakissa työskentelevän pitäisi innostua siitä ja tietää, miten oma työ liittyy siihen ja miten itse omalta osaltaan toteuttaa strategiaa. Liian usein työntekijät kokevat, että työpaikan strategia ei kosketa omaa arkea. Sen on siis oltava ymmärrettävä ja selkeä. Toisaalta strategia myös auttaa rajaamaan tekemistä.

Vaikuttavuus on oikeiden asioiden tekemistä

Kaikessa organisaatioiden tekemisessä ja suunnittelussa tulee nopeasti vastaan kysymykset vaikuttavuudesta. Anna-Maija Ohlssonin mukaan vaikuttavuus on sitä, että tehdään oikeita asioita ja pidetään mielessä päätavoite eli tässä tapauksessa se, että kaiken tekemisen pitäisi edistää eriarvoisuuskehityksen hidastamista ja pysäyttämistä.

– Ydinkysymys on se, mitä rahoituksella saadaan aikaan. Saadaanko oikeasti muutosta ihmisten hyvinvoinnissa ja työelämässä, mihin koulutamme opiskelijoita. Ei riitä, että opiskelijat valmistuvat vaan heidän on myös sijoituttava työelämään ja pysyttävä siellä. Ammattikorkeakouluissa on hienoa juuri käytännön läheisyys, se että vaikuttavuus tuodaan arkeen.

Vaikuttavuus voi näkyä myös innovaatioiden loppuun asti kehittämisessä, niin että ne eivät jää talon sisälle, vaan tulevat työelämässä käyttöön, kuten ZekkiPro.

– Vaikuttavuus on toki myös tulosorientoitunutta. On seurattava, tehdäänkö oikeita asioita ja saadaanko aikaan haluttuja muutoksia. On myös uskallettava tehdä muutoksia tavoitteisiin ja toimintaan tarpeen mukaan.

Anna-Maija Ohlsson.
Anna-Maija Ohlssonin mukaan vaikuttavuus on sitä, että tehdään oikeita asioita ja pidetään mielessä toiminnan päätavoite.

Arvopohjaisuus tärkeää

Ihmisten käyttäytyminen ja hyvinvointi sekä arvopohjaiset ja yhdenvertaisuuden kysymykset. Nämä asiat Anna-Maija Ohlsson on nuoresta asti kokenut kiinnostaviksi ja tärkeiksi. Tampereen yliopistossa opiskeluaineiksi valikoituivatkin sosiologia ja sosiaalipsykologia.

Työelämän Ohlsson aloitti kuitenkin, oman kuvauksensa mukaan, ”puolivahingossa”, liiketoimintapuolella Nokiassa.

– Mutta silloinkin tein töitä ihmisnäkökulmasta. Se oli vielä vuonna 2003 siellä aivan uutta, mutta kun oltiin kehittämässä teknologisia laitteita, jotka muuttivat ihmisten tapaa elää ja olla, niin insinöörien rinnalle haluttiin tuoda käyttäytymistieteilijöitä mukaan.

Juuri ihmisnäkökulma, asiakaslähtöisyys ja se miten työn alla olevat asiat muuttavat ihmisten elämää on Ohlssonin mukaan ohjannut hänen uravalintojaan. Nokian jälkeen hän halusi palata enemmän yhteiskunnallisten kysymysten pariin ja suuntasi järjestösektorille. Seuraavat vuodet kuluivat Mannerheimin lastensuojeluliitossa ja Pelastakaa lapset -järjestössä erityisesti lapsi- ja perhepalvelujen kehittämisen parissa.

– Olen ollut nuorten palveluita kehittämässä. Nuoret ovat vieraantuneita meidän hyvinvointijärjestelmästä, he kokevat sen hyvin jähmeänä. Pyrin kehittämisessä siihen, että palvelut sopisivat paremmin nuorten maailmaan.  Halusin tuoda mukaan asiakaslähtöisyyttä, joka ei vielä ollut normi hyvinvointipalveluissa.

Uraa on nyt takana parikymmentä vuotta ja Ohlsson kertoo tunnistaneensa, että haluaa tehdä omien arvojen mukaista työtä.

– Se onkin syy, miksi tulin tänne, koin Diakin strategian ja vision todella tärkeäksi. Ajattelin, että täällä työskentely on myös yhteiskunnallisesti tärkeää. Työtä tullaan tekemään kiinnostavassa kontekstissa, on niin monenlaista murrosta maailmassa menossa, eriarvoisuus ja polarisaatio on valtavassa kasvussa. On tärkeä uskoa hyvään ja positiiviseen muutokseen.

Sana-assosiaatio

Anna-Maija Ohlsson vastasi 11 sana-assosiaatioon. Ajatusviivan vasemmalla puolella on sana ja oikealla puolella Anna-Maijan vastaus.

Diak – suunnannäyttäjä

Yhdenvertaisuus – ihmisoikeudet

Luonto – elinehto

Huumori – nauru

Harrastus – liikunta

Rakkaus – perhe

Nuoret – tulevaisuus

Työ – merkityksellisyys

Suomi – koti

Ystävyys – tuki

Tulevaisuus – mahdollisuus