Siirry sisältöön
Juttutyyppi  Blogi

Sosiaalisen kestävyyden suunnannäyttäjä

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) toimii sosiaalisen kestävyyden suunnannäyttäjänä, jonka ydintehtävänä on katkaista eriarvoistumiskehitys ja rakentaa hyvinvointia kaikille.

Vaikuttavuuden johtaminen on keskeinen osa Diakin strategiaa vuosille 2025–2028. Tämä blogi tarkastelee, miten Diak lähestyy vaikuttavuutta ja mitä keinoja se käyttää yhteiskunnallisen muutoksen aikaansaamiseksi.

Vaikuttavuuden käsitteen määrittely

Vaikuttavuus viittaa siihen, kuinka merkittävä muutos toiminnan seurauksena syntyy. Diak erottaa kaksi tasoa, joita ovat tulokset ja vaikutukset (effectiveness) sekä yhteiskunnallinen vaikuttavuus (societal impact). Tulosten osalta olennaista on selkeiden tavoitteiden, soveltuvien mittareiden ja syy-seuraussuhteiden ymmärtäminen. Yhteiskunnallisessa vaikuttavuudessa puolestaan painotetaan pitkäaikaisia vaikutuksia, systeemistä ajattelua ja todennettuja mittareita.

Vaikuttavuuden johtamisen periaatteet

Diakin vaikuttavuuden johtamisen malli perustuu universaaleihin arvoihin: lähimmäisestä välittämiseen, arvokkaaseen kohtaamiseen ja oikeudenmukaisuuteen. Mallin tarkoituksena on tuottaa radikaalia muutosta muuttamalla toimimattomia palvelujärjestelmiä, käytänteitä ja normeja.

Perinteisessä mallissa resursseja kohdennetaan suoritteisiin, mutta Diak pyrkii tarkastelemaan kokonaisuuksia ja johtamaan siten, että se pystyy korkeakouluna maksimoimaan yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Tämä edellyttää jatkuvaa kehittämistä, kyvykkyyksien parantamista, innovointia, verkostojen rakentamista sekä vaikutusperusteista resurssien ohjausta.

Diakin visio ja strategiset tavoitteet

Vuonna 2028 Diakin tavoitteena on olla sosiaalisen kestävyyden johtava korkeakoulu. Sosiaalinen käsittää kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kehittymistä sukupolvien yli ja eriarvoisuuden vähentämistä yksilöiden hyvinvoinnissa ja osallisuudessa. Diakin vaikuttavuustavoitteena on katkaista eriarvoistumiskehitys. Vaikuttavuustavoite jakautuu kahdeksi vaikutustavoitteeksi, jotka osaltaan vievät kohti vaikuttavuutta.

Diakin vaikutustavoitteet ovat:

  1. Opiskelijoiden tuottama hyvinvointi: Diakin opiskelijat tuottavat työurillaan vaikuttavaa apua, tukea ja hoivaa sekä edistävät asiakkaidensa hyvinvointia.
  2. Kehitettyjen ratkaisujen tuottama hyvinvointi: ratkaisut luovat järjestelmätason muutoksia, jotka vähentävät korjaavien palvelujen tarvetta ja edistävät ennakoivaa toimintaa.

Saavutettavuus on vaikuttavuutta

Saavutettavuus on keskeinen osa Diakin vaikuttavuustavoitetta. Korkeakouluissa aliedustetut ryhmät saavat erityistä tukea korkeakoulutukseen pääsemiseksi. Diakin toimenpiteisiin kuuluu myös kansainvälinen rekrytointi ja koulutuksen tasa-arvon edistäminen.

Resurssien käyttö ja vaikuttavuusinvestoinnit

Diak pyrkii kestävään resurssienhallintaan, jossa korostuu kustannusvaikuttavuuden analyysi. Rahoituslähteitä ovat julkinen ja strategiarahoitus sekä tutkimus- ja kehitysprojektit. Resursseja ohjataan erityisesti yhteisvaikuttavuutta edistävään koulutukseen, tutkimukseen ja innovointiin.

Toimenpiteet vaikuttavuuden saavuttamiseksi

Diakin toimenpiteet on suunniteltu tukemaan sekä opiskelijoiden että työelämän tarpeita. Konkreettisiin toimenpiteisiin sisältyvät:

  • Opintojen saavutettavuuden parantaminen ja aliedustettujen ryhmien tukeminen.
  • Tutkintojen määrän kasvattaminen tehokkuutta lisäämällä.
  • Työvoiman pysyvyyden ja osaamisen kehittäminen.
  • Työn tuottavuuden nostaminen uusilla pedagogisilla ratkaisuilla ja skaalautuvilla malleilla.

Tulosten seuranta ja mittarit

Diak mittaa vaikuttavuuttaan monipuolisilla mittareilla, jotka mittaavat muun muassa aliedustettujen ryhmien osuutta korkeakoulutetuista, koulutuksen tehokkuutta, valmistuneiden työllistymisastetta, sijoittumista ja pysyvyyttä alalla sekä opiskelija- ja työhyvinvointia.

Tavoitteena on esimerkiksi, että 90 prosenttia valmistuneista löytää työpaikan tai jatkaa opintojaan kuuden kuukauden kuluessa. Korkeakoulujen strategisessa kehittämishankkeessa (4Q) mallinnetaan mittareita, joilla päästäisiin tulevaisuudessa seuraamaan valmistuneiden tuottamaa hyvinvointia aloillaan.

Yhteisövaikuttavuuden tavoitteena on saada aikaan pysyvä ja laaja-alainen muutos, joka ylittää yksittäisten toimijoiden resurssit ja kapasiteetit.

Yhteisvaikuttavuuden edistäminen

Diak rakentaa yhteisvaikuttavuuden verkostoja yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Yhteisvaikuttavuudella tarkoitetaan eri toimijoiden, kuten julkisen sektorin, yritysten, kansalaisjärjestöjen ja yhteisöjen, järjestelmällistä ja koordinoitua yhteistyötä yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Se perustuu ajatukseen, että monimutkaiset yhteiskunnalliset ongelmat, kuten eriarvoisuus, ympäristökriisi tai työllisyysongelmat, vaativat monien eri toimijoiden panosta ja synergiaa.

Yhteisövaikuttavuuden tavoitteena on saada aikaan pysyvä ja laaja-alainen muutos, joka ylittää yksittäisten toimijoiden resurssit ja kapasiteetit. Diakin valitsema lähestymistapa painottaa yhteisöllisyyttä, vastuullisuutta ja pitkäjänteisyyttä vaikuttavien ratkaisujen luomisessa. Tämän työn tavoitteena on yhdistää resurssit ja asiantuntemus eriarvoistumisen vähentämiseksi.

Tavoitteena yhteiskunnallinen muutos

Diakin vaikuttavuuden johtamisen malli tarjoaa konkreettisen esimerkin siitä, miten korkeakoulun arvopohjainen strategia edistää merkittävää yhteiskunnallista muutosta. Malli korostaa vastuullisuutta, jatkuvaa kehitystä ja innovatiivisia ratkaisuja, joiden avulla Diak vastaa sekä yksilöiden että yhteiskunnan tarpeisiin. Vaikuttavuuden mittaaminen ja siihen perustuva johtaminen ovat avainasemassa tämän vision toteuttamisessa.

Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202501092026

Diakin vaikuttavuuden mallinnus

Mallinnuksessa on hyödynnetty seuraavia viitekehyksiä ja lähteitä:

Vaikuttavuuden määrittely

Yhteiskunnallisten vaikutusten tuottaminen: sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden edistäminen

Yhteisvaikuttavuuden johtaminen

Diakin vaikuttavuuden mallinnuksen asiantuntijoina ovat QSA Oy:n toimitusjohtaja Petri Hilli ja Diakin erityisasiantuntija Liisa Björklund.