Siirry sisältöön
Juttutyyppi  Blogi

Terveysalan vaikuttavuuden arviointi – avain kestävään palvelujärjestelmään

Suomalaisen terveydenhuollon kehittäminen edellyttää vaikuttavuuden ja tavoitteiden selkeyttämistä.

Vaikuttavuus terveydenhuollossa tarkoittaa konkreettisia muutoksia asiakkaan tai potilaan terveydentilassa – mitä hyötyjä hoitotoimenpiteillä saavutetaan? Tämä voidaan jakaa kahteen kategoriaan: kokeellinen vaikuttavuus (esim. satunnaistetut tutkimukset, RCT) ja arkivaikuttavuus, joka tarkastelee todellisia tuloksia ja kustannuksia palvelujärjestelmässä.

Selkeät tavoitteet – vaikuttavuuden perusta

Vaikuttavuuden arvioinnissa tavoitteiden asettaminen on ratkaisevassa asemassa. Tavoitteita asetettaessa on pohdittava, onko tavoitteena terveyden edistäminen, toimintakyvyn parantaminen, elämänlaadun kohentaminen vai jokin näiden yhdistelmä. Tavoitteiden määrittely ei ole pelkkää teoreettista viisastelua, vaan se vaikuttaa ratkaisevasti valittaviin mittareihin ja resurssien kohdentamiseen.

Konkreettiset tavoitteet mahdollistavat myös vaikuttavuuden arvioinnin todellisissa olosuhteissa. Esimerkiksi diabeteksen hoitotasapainoon liittyen on tehty pilotteja Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla. Ne osoittavat, miten selkeät tavoitteet ja laaturekisterien käyttö voivat johtaa merkittäviin parannuksiin potilaiden terveydentilassa ja hoitotuloksissa. Nämä tulokset tarjoavat perustan kansallisen mittakaavan kehitykselle.

Tavoitteita asetettaessa on pohdittava, onko tavoitteena terveyden edistäminen, toimintakyvyn parantaminen, elämänlaadun kohentaminen vai jokin näiden yhdistelmä.

Kestävyyden varmistaminen

Suurin osa hyvinvointialueiden resursseista kuluu pitkäaikaissairauksien hoitoon. Tästä näkökulmasta painopisteen tulisikin siirtyä ennaltaehkäisyyn, varhaiseen puuttumiseen ja sekundaaripreventioon. Sekundaaripreventiolla tarkoitetaan sitä, että yksilöihin kohdistetaan toimia, joilla pyritään estämään varhaisessa vaiheessa todettua tautia kehittymästä edelleen. Tämä onnistuu vain, jos tavoitteet määritellään tarkasti ja järjestelmää kehitetään niiden mukaisesti.

Vaikuttavuuden kehittäminen voi aiheuttaa myös taloudellisia säästöjä esimerkiksi lisäsairauksien tai komplikaatioiden vähentyessä ja se luo edellytyksiä kestävämmälle hoitojärjestelmälle. Tavoitteiden asettamisen merkitys ulottuu myös tähän – vain hyvin määriteltyjen päämäärien kautta voidaan saavuttaa kestäviä ja vaikuttavia ratkaisuja.

Kirjoitus pohjautuu Paulus Torkin esitykseen Diakin Vaikuttavampi sote – kohti kestävää hyvinvointia -seminaarissa. Tekstin jäsennyksessä on hyödynnetty tekoälyä (Chat GPT ja Copilot).

Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202501092028