
Lääkelaskennan tukipajat tukevat opintojen etenemistä
Vuonna 2024 terveysalan koulutuksen kehittämisen tavoitteisiin kuului keskeisenä tekijänä tunnistaa opintojaksoja, joilla syntyy rästejä tai uusintatenttitarpeita. Toiminnan tehostamiseksi pyrittiin kehittämään tapoja, joilla tuetaan opintojen etenemistä.
Terveysalalla on tunnistettu, että osa opiskelijoista kokee lääkelaskennan haastavana. Tämän vuoksi syksyllä 2024 lähdettiin kehittämään lääkelaskennan tukipajoja ja itseopiskelumateriaalia sekä uusintatenttikäytäntöä. Lääkelaskennan kehittämisen yhteydessä pilotoitiin myös matematiikan alkukartoitustestiä ja valmentavan matematiikan tuntien hyödyllisyyttä.
Uudistukset lääkelaskennan tukipajoissa
Diakin tutkinto-opiskelijalla on mahdollisuus hyödyntää erilaisia hyvinvointipalveluita ja oppimisen tukipalveluita. Tukipajat auttavat edistymään opinnoissa. Tukea on tarjolla esimerkiksi lääkelaskuihin, tiedonhakuun ja kielten opiskeluun.
Syksyn 2024 ajan pilotoimme lääkelaskennan tukipajoissa uutta mallia. Aiemmin tukipajat on järjestetty kampuskohtaisesti. Pilotissa tukipajat järjestettiin yhteisesti Zoomissa kaikkien kampuksien terveysalan opiskelijoille, ja tunnit pidettiin teemakohtaisesti. Lääkelaskennan pajojen teemoina oli perusmatematiikka, annoslaskut ja yksikkömuunnokset, tiputusnopeudet ja kaasujen riittävyys, liuosten laimentaminen sekä lasten ja nuorten lääkelaskenta. Teemoissa oli nimetyt opettajat, jotka huolehtivat oman teemansa tukipajoista sekä teeman asioista yhteisen oppimisalustan kurssialueella. Tukipajatuntien lisäksi oppimisalustan lääkelaskennan tukipaja-alustalla, johon opiskelija rekisteröityi kurssiavaimella, opiskelijan oli mahdollista kerrata itsenäisesti, oma-aikaisesti ja -tahtisesti lääkelaskennan teoriaa ja harjoitella lääkelaskentaa.
Uudistukseen liittyi myös valmentavan matematiikka -opintojakso, joka tarjosi opiskelijoille mahdollisuuden saada lisää opetusta matematiikkaan sekä orientaatio korkeakouluopintoihin -opintojakson yhteyteen laadittu matematiikan alkukartoitustesti. Kaikki terveysalan ensimmäisen lukukauden opiskelijat tekivät testin. Testin tarkoituksena oli ohjata opiskelijat testin tuloksen perusteella osallistumaan valmentavan matematiikan opetukseen. Valmentavan matematiikan opintojakso toteutettiin Zoomin kautta kampuskohtaisesti. Opettajana tällä opintojaksolla toimi erityisopettaja.
Uusintatentit pilottina
Myös lääkelaskennan uusintatenttikäytäntöä pilotoitiin. Lääkelaskujen hyväksytty suoritus on yksi osa-alue, mikä opiskelijalla tulee olla suoritettuna ennen harjoitteluun lähtöä. Yleisissä uusintatenteissä lääkelaskentatenttiin osallistuneiden määrä on ollut suuri. Erillisten lääkelaskennan uusintatenttien yhtenä tavoitteena on ollut vähentää yleisten tenttien osallistujamäärää ja tarjota opiskelijoille oikea-aikaisesti uusia lääkelaskutentti.
Uusintatenttejä järjestettiin kampuksilla ja tentti tehtiin omalla tietokoneella. Tentit löytyivät kurssialueelta, joten opiskelijan tuli olla kirjautuneena oppimisalustalle tenttitilaisuuteen tullessaan. Uusintatenttiin pystyi osallistumaan, jos opintojakson tentti ei ollut hyväksytysti suoritettu sen varsinaisella tenttikerralla. Uusintatenttiin ei tarvinnut ilmoittautua, sillä lääkelaskennan tenttitilaisuuksissa oli suoritettavissa kaikkien lääkehoidon opintojaksojen lääkelaskutentit.
Kehityskohteet ja tulevaisuus
Opiskelijoilta saatu palaute on ollut erittäin positiivista ja tälle käytännölle toivottiin palautteissa jatkoa. Varsinkin tenttikäytäntö keräsi kiitosta, kun opiskelijalla oli useampia mahdollisuuksia osallistua tenttitilaisuuksiin. Myös tentin suorittamiseen liittyviä pelisääntöjä kiiteltiin. Hyväksi koettiin se, että jokaisella tenttikerralla opiskelijalla oli kaksi suorituskertaa ja tentin tuloksen sai tietää heti, kun tentin oli tehnyt. Toki kaivattiin oikeita vastauksia tenttikysymyksiin, jos tentistä ei tullut hyväksyttyä suoritusta, mutta tämä ei ole mahdollista tenttien toistettavuuden vuoksi. Myös oppimisympäristö koettiin selkeäksi ja teemakohtaiset pajat hyviksi.
Opiskelijoilta saatu palaute on ollut erittäin positiivista ja tälle käytännölle toivottiin palautteissa jatkoa.
Opettajien palautteen mukaan viestinnässä oli parantamisen varaa. Tenttitilaisuuksissa kaikki opiskelijat eivät olleet tienneet, että tentit suoritetaan yhteisen oppimisalustan tenttinä. Tämä oli vienyt aikaa tenttitilaisuuden alusta, kun opiskelijoita ohjattiin kirjautumaan kurssialustalle. Teemoittaiset tukipajat koettiin hyviksi ja tenttien toteutus sekä arviointitapa toimiviksi. Tukipaja- ja tenttikertoja toivottiin olevan enemmän.
Kevätlukukauden 2025 alusta lähtien olemme toteuttaneet lääkelaskujen tukipajoja ja uusintatenttejä samalla konseptilla kuin pilotissa. Opiskelijoilta ja opettajilta saadut palautteet on otettu huomioon. Lääkelaskennan tukipajoista ja uusintatenteistä on informoitu opiskelijoita eri kanavia pitkin. Keväällä tukipajoja on aikataulullisesti pyritty ajastamaan kaikkien kampusten lääkehoidon opintojaksojen mukaisiksi ja ne toteutuvat pitkin kevätlukukautta. Myös tenttikertoja on lisätty kampuksille. Valmentavan matematiikan alkukartoitustesti sekä valmentavan matematiikan tunnit, niitä tarvitseville, on sisällytetty osaksi orientaatio korkeakouluopintoihin -opintojaksoa.
Uudistus on vaatinut ponnistelua ja uudenlaista tapaa kohdentaa tukipalvelut opiskelijoille niin, että niistä olisi opiskelijan opinnoissa etenemiselle mahdollisimman paljon tukea ja hyötyä.
Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202501092049