Siirry sisältöön
Juttutyyppi  Blogi

Dialoginen diakonia vahvistaa demokratiaa kriisien keskellä

Sitran vuonna 2023 määrittämistä viidestä megatrendistä yksi on demokratian kamppailun koveneminen. Vuonna 2025 tämä kamppailu on länsimaissa kiihtynyt entisestään. Miten megatrendiin voisi suhtautua dialogisen diakonian näkökulmasta?

Aiemmin dialogista diakoniaa on käsitelty suhteessa Sitran vuonna 2023 määrittämiin megatrendeihin hyvinvoinnin haasteiden kasvamisesta ja luonnon kantokyvyn murenemisesta. Lähestymistavassa on keskeistä ymmärtää, että ihmisarvoa vahvistavaan diakoniaan kuuluu vuoropuhelu kaikkien asianosaisten kanssa.

Dialoginen diakonia voi vahvistaa demokraattista kehitystä esimerkiksi tulevaan suuntautuvien dialogien avulla. Luottamuksen vahvistamiseksi on myös tärkeää käydä perusteellisia keskusteluja menneestä ja nykyisten kriisien syntyvaiheista.

Demokratia koetuksella

Sitran Megatrendit 2023 -selvityksen mukaan vallan keskittyminen on yksi demokratialle haitallisista kehityskuluista, mikä näkyi esimerkiksi globaalin koronapandemian aikana.

Lisäksi Venäjän hyökkäys Ukrainaan on haastanut demokratiaa. Toisaalta tämä on myös myönteisellä tavalla ”terästänyt kansalaisyhteiskuntaa ja havahduttanut kansalaiset demokratian kriisiin”.

Informaatiovaikuttaminen on kasvanut, ja luottamus sääntöpohjaiseen järjestykseen on horjunut. Sopuisa siirtymä kohti reilumpaa ja kestävämpää maailmaa näyttää entistä epätodennäköisemmältä.

Ihmisarvolähtöinen diakonia tukee aitoa sananvapautta ja vahvistaa hiljennettyjä ääniä.

Vastalääkkeeksi Sitra on tarjonnut luottamuksen vahvistamista instituutioihin, ihmisten kesken ja kansalaisten vaikutusmahdollisuuksiin.

Tammikuussa 2024 Sitran johtava asiantuntija Mikko Dufva kuvaili alkanutta vuotta eräänlaisena demokratian testinä. Hän pohti, kuinka selviämme vaalien supervuonna ”hybridivaikuttamisen, hämmennyksen lietsomisen ja geopoliittisten jännitteiden sumentamassa maastossa”.

Vuoden 2024 lopussa Yhdysvaltain presidentinvaalit hätkähdyttivät. Tammikuussa 2025 Dufva totesi jännitteiden jatkuneen. Samalla hän korosti häiriöihin varautumista ja suhtautumista uudistavasti tulevaan.

Ymmärrämmekö riittävästi demokratian kriisiytymistä?

Lähes kymmenen vuotta jatkuneelle demokratian kriisille on esitetty yksioikoisia selityksiä. Joskus ne näyttävät kiteytyneen lähinnä entisen kiinteistömogulin Donald J. Trumpin persoonaan. Presidenttinä Trump kyllä hämmensi länsimaita puheillaan ja teoillaan jo ensimmäisellä kaudellaan. Laillisen ja vapaan demokratian olisi kuitenkin pitänyt kestää trumpilaisen populismin haasteet paremmin.

Jos johonkin pienempään yhteisöön ilmaantuu häirikkö, etsimme tietä eteenpäin puuttuen asianmukaisesti väärinkäytöksiin, mutta samalla pitäen erityistä huolta yhteisöä kannattelevista kunnioittavan vuoropuhelun normeista ja osallisuutta rakentavasta etiikasta. Emme halua lähteä mukaan yleistävään leimaamiseen emmekä tinkiä kaikkien osapuolten mahdollisimman reilusta ja lähtökohtaisesti myötätuntoisestakin kuulemisesta. Tällainen suhtautuminen purkaa vastakkainasetteluja ja isossa kuvassa myös vahvistaa laillista demokratiaa.

Yhdysvalloissa ja monin paikoin Euroopassakin poliittinen keskustelu on kuitenkin kärjistynyt puolin ja toisin. Onnistuneet korjaavat liikkeet ovat olleet harvassa. Valehtelusyytökset, vallan läpinäkymättömyys ja rajut tulevaisuuden kauhukuvat ovat säilyneet mediassa vallitsevina vuodesta toiseen.

Miten luottamusta demokratiaan sitten voisi palauttaa?

Erityisen tärkeää olisi opetella keskustelemaan yhteiskunnallista ja poliittisista asioista kunnioittavasti, analyyttisesti ja johdonmukaisesti. Lisäksi kiistanalaiset väitteet pitäisi tarkistaa huolellisesti luotettavista lähteistä. Keskeistä on myös perehtyä perusteellisesti länsimaisen demokratian lähihistoriaan.

Kuten yhteiskuntafilosofiassa, askel oikeaan suuntaan on oman tietämättömyyden tunnustaminen. Emme todennäköisesti vielä täysin ymmärrä kaikkia niitä syitä, jotka ovat horjuttaneet länsimaisia demokratioita.

Dialoginen diakonia vahvistaa demokratiaa

Sitra on järjestänyt demokratian puolustusdialogeja, mikä on erittäin tervetullutta. Diakonisesta näkökulmasta ilahduttavina voidaan puolestaan pitää Diakonissalaitoksen Ilmiöasema-tulevaisuuskeskusteluja. Niissä keskusteluun on kutsuttu kansalaisia, joiden ääni ei demokratioissa muuten tarpeeksi kuulu.

Historiassa diakoniaa on toisinaan toteutettu ylhäältä annettujen määritelmien mukaisesti, mikä on voinut heikentää demokratiaa ja vapausoikeuksia. Kansainvälisesti tähän on saattanut liittyä länsimaisten toimijoiden kyvyttömyyttä kehittää ratkaisuja yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa, pahimmillaan kolonialistisesti. Dialoginen diakonia sen sijaan tukee kaikkien oikeutta saada äänensä kuuluviin ja osallistua laillisen kansanvallan toteuttamiseen.

Demokratiaa vahvistavan dialogisen diakonian periaatteita ovat:

  • Vapaa ja kestävä demokraattisuus
  • Reilu ja rohkea dialogisuus

Ihmisarvolähtöinen diakonia tukee aitoa sananvapautta ja vahvistaa hiljennettyjä ääniä. Nykytilanteessa on painavia syitä edistää vapaata, demokraattista, reilua ja rohkeaa dialogista diakoniaa.

Lähteet

Alhanen, K. & Henttonen, E. (2022). Demokratian puolustusdialogit. Kansanvallan vahvistaminen kuuluu kaikille. (Sitran selvityksiä 222). Sitra. https://www.sitra.fi/wp/wp-content/uploads/2022/09/sitra-demokratian-puolustusdialogit_final.pdf

Diakonissalaitos. (12.4.2023). Diakonissalaitos haluaa uusia ääniä tulevaisuuskeskusteluun. https://www.hdl.fi/blog/diakonissalaitos-haluaa-uusia-aania-tulevaisuuskeskusteluun/

Dufva, M. (4.1.2024). Megatrendit 2024. https://www.sitra.fi/blogit/megatrendit-2024/

Dufva, M. (9.1.2025). Megatrendit 2025 – miltä näyttää tulevaisuusselonteko megatrendien valossa? https://www.sitra.fi/blogit/megatrendit-2025-milta-nayttaa-tulevaisuusselonteko-megatrendien-valossa/

Dufva, M. & Rekola, S. (2023). Megatrendit 2023. Ymmärrystä yllätysten aikaan. (Sitran selvityksiä 224). Sitra. https://www.sitra.fi/wp/wp-content/uploads/2023/01/sitra_megatrendit-2023_ymmarrysta-yllatysten-aikaan.pdf

Päivänsalo, V. (2007). Balancing Reasonable Justice: John Rawls and Crucial Steps Beyond. (Ashgate New Critical Thinking in Philosophy). Ashgate.

Päivänsalo, V. (9.10.2024). Dialoginen diakonia ja hyvinvoinnin haasteet. Dialogi.  http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024061753365

Päivänsalo, V. (12.2.2025). Dialogisen diakonian merkitys korostuu ekokriisin aikakaudella. Dialogi. http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202501092018

Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202501092051