Siirry sisältöön
Juttutyyppi  Blogi

Halu auttaa heijastuu opintopolkuihin

”Opiskelen, koska haluan oppia auttamaan muita ihmisiä”. Näin kirjoittaa yksi Diakin kirkon alan opiskelija vastauksena kysymykseen ”Mitkä tekijät vaikuttavat tällä hetkellä eniten motivaatioosi opiskella kaksoistutkinto?” Vastauksessa kiteytyy yksi keskeinen tutkimustulos, joka saatiin kirkon alan opiskelijoilta kootussa KID-tutkimusaineistossa.

Diakissa toteutettiin vuosina 2022–2024 kirkkohallituksen rahoittama KID-tutkimushanke, jonka tarkoituksena oli tutkia kirkon alaa opiskelevien identiteettiä, arvoja ja uskonnollisuutta. Hankkeen taustalla oli useita tutkimuksiin perustuvia oletuksia: useat tutkimustulokset osoittivat, että nuorten arvomaailma oli muutoksessa. Tutkimussuunnitelman kirjoittamisen aikaan syksyllä 2020 näytti siltä, että erityisesti nuorten aikuisten uskonnollisuus oli vähenemässä jyrkästi. Samaan aikaan ennustettiin, että jäsenkadosta kärsivä Suomen evankelis-luterilainen kirkko ei ehkä enää jatkossa pystyisi työllistämään kaikkia halukkaita valmistuneita.

KID-tutkimuksen aineiston keruun aikana kaksi viimeistä perustelua joutuivat jonkin verran kyseenalaistetuiksi. Ensin tulivat uutiset siitä, että seurakunnissa avoimina olleisiin diakonian ja kasvatuksen virkoihin ei välttämättä ollutkaan enää riittävästi päteviä hakijoita. Sen jälkeen saatiin muun muassa vuoden 2023 Nuorisobarometrissa uutisia siitä, että varsinkin nuoret pojat ovat aiempaa uskonnollisempia. Aivan tuoreimmat rippikoulukyselyn tulokset osoittavat, että näin näyttää tapahtuvan myös nuorten tyttöjen kohdalla, kuten Jouko Porkka ja Kati Tervo-Niemelä kirjoittavat Uskonto, katsomus ja kasvatus -aikakauskirjassa.

Muuttuvassa toimintaympäristössä tarvitaan arvolähtöistä osaamista

Työelämän, uskonnollisuuden ja arvojen kenttä on siis jatkuvassa murroksessa. Ilmiöt liittynevät ainakin osittain myös tähän erittäin epävakaaseen maailmantilanteeseen ja globaaleihin uhkiin, joiden keskellä elämme. Kun valtaapitävien arvot tuntuvat kovenevan, rahan valta kasvaa ja monet päätökset kasvattavat eriarvoisuutta, tarvitaan vastavoimaksi toisenlaisia, ihmisyyttä ja elämää arvostavia näkökulmia ja tekoja.

Lähes kaikkia kyselyyn vastanneita opiskelijoita motivoi kaksoistutkinnon opiskelemiseen halu auttaa ja palvella ihmisiä.

Vaikka KID-tutkimushankkeen taustaoletukset muuttuivat, hankkeessa saatiin silti kiinnostavaa ja ehkäpä varsin ajankohtaistakin tietoa kaksoistutkintoa suorittavien opiskelijoiden näkemyksistä. Ensinnäkin lähes kaikkia (95 %) kyselyyn vastanneita opiskelijoita motivoi kaksoistutkinnon opiskelemiseen halu auttaa ja palvella ihmisiä.  Toiseksi, noin 90 prosenttia heistä halusi itselleen ammatin, jossa voi toimia omien arvojen ja itselle tärkeiden päämäärien mukaisesti.

Tulosten perusteella näyttää siltä, että näiden kirkon alan opiskelijoiden toimintaa – opiskelupaikan valintaa – ovat ohjanneet sellaiset arvot, jotka suuntautuvat toisiin ihmisiin, oman itsen ulkopuolelle. Shalom H. Schwarzin kehittämän, klassikoksi muodostuneen arvoteorian valossa tällaisten arvojen motivaattorina on universalismi eli ihmisten ja luonnon hyvinvointitarpeiden ymmärtäminen, arvostaminen ja suojeleminen. Schwartzin arvoteorian tarkempi kuvaus löytyy esimerkiksi Mikko Malkavaaran Elämäni käsitteet -blogisarjassa.

Merkityksellisyys motivoi opinnoissa

Halu auttaa ja palvella ihmisiä on hyvä lähtökohta sosiaali- ja terveysalan sekä kirkon alan opiskelemiselle. Opintojen aikana tämä lähtökohta tulee moneen otteeseen testatuksi sekä teoriaopinnoissa että työharjoitteluissa erilaisissa toimintaympäristöissä. Työ on usein vaativaa, eettisesti kuormittavaa ja sitä on paljon, mutta samalla se voi olla palkitsevaa ja merkityksellistä. Opettajien ja työelämäohjaajien tehtävänä on tukea ja kannustaa opiskelijoita eteenpäin, varustaa heitä alansa asiantuntijoiksi – ja samalla vaalia sitä, mikä ruokkii ihmisyyttä ja luonnon hyvinvointia kunnioittavia arvoja. Olipa meneillään millainen työelämän murros tahansa, näiden opiskelijoiden asiantuntijuutta ja osaamista tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa.

On tärkeää, että kirkko saisi näistä opiskelijoista arvotietoisia työntekijöitä, mutta yhtä lailla heitä tarvitaan sote-kentän tehtävissä.  Aikana, jona itseä korostavat arvot, kuten vallan ja menestyksen tavoittelu, tuntuvat saavan yhä suuremman tilan julkisessa keskustelussa ja määrittävän päätöksentekoa, KID-hankkeen tutkimustulokset kertovat toivoa herättävästä vastavoimasta.

Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025041125729

KID-tutkimushanke

KID-tutkimushankkeessa koottiin Diakin kirkon alan opiskelijoilta kolme erillistä aineistokokonaisuutta vuosina 2022–2024:

  • Alkuvaiheen aineistot koottiin kyselyllä opintonsa hiljattain aloittaneilta opiskelijoilta ensimmäisen lukukauden aikana. Näihin kyselyihin saatiin kolmen vuoden aikana 187 vastausta, mikä on noin 30 prosenttia kaikista potentiaalisista vastaajista.
  • Noin opiskelun puolessa välissä, seurakuntaharjoittelun suorittamisen jälkeen, opiskelijoilta koottiin reflektiotekstit. Näitä kirjoituksia saatiin yhteensä 150 opiskelijalta.
  • Opintojen loppuvaiheessa opiskelijoille lähetettiin toinen kysely. Siihen saatiin 174 vastausta.