
Yksilöllinen ohjaus auttaa romaneita pääsemään korkeakouluihin
Korkeakouluissa on tarjolla monipuolista tukea, mutta se ei usein tavoita romaneja. Monikulttuuriset opintopolut -hankkeessa on havaittu, että romanit hyötyvät yksilöllisestä ohjauksesta sekä korkeakouluun hakeutuessaan että opintojensa aikana.
Romanikulttuurissa korostuvat henkilökohtaiset suhteet, ja romanit oppivat mielellään ryhmässä keskustellen. Psykologinen turvallisuus ja vertaissuhteet ovat romaneille jopa niin tärkeitä, että he saattavat hakea samoihin opintoihin yhdessä, vaikka ala ei olisi heille itselleen paras mahdollinen.
Romanit saattavat myös lykätä opintojaan odottaessaan, että ystävien elämäntilanteet muuttuvat opinnoille suotuisammiksi. Romaneita onkin tärkeää ohjata yksilöllisiin uraratkaisuihin, mikä voi myös vahvistaa heidän itseluottamustaan.
Romanit hyötyvät tuesta ja ohjauksesta korkeakouluun hakeutumisessa
Romanien ohjauksen tarve koulutukseen hakeutumisessa tuo korkeakouluille uusia haasteita. Romanit tavoitetaan parhaiten ottamalla heihin suoraan yhteyttä, ja he hyötyvät erityisesti henkilökohtaisesta, keskustelevasta ohjauksesta.
Yksilöllisen tuen puuttuminen voi olla jopa este korkeakouluun hakeutumiselle ja valintakokeisiin osallistumiselle. Lisäksi romanit saattavat kokea epävarmuutta äidinkielen ja matemaattisten taitojen riittävyydestä.
Yksi ratkaisu on romaneille suunnatun hakevan toiminnan järjestäminen. Toiminnan tarkoituksena on kohdata ihmiset heidän omissa arkisissa ympäristöissään ja rohkaista heitä hakeutumaan opintoihin. Henkilökohtainen ohjaus auttaa pääsemään irti ajatuksesta, että korkeakoulutuksessa menestyminen on vaikeaa tai mahdotonta. Tosiasia on, että korkeakoulutus on romaneille vielä suhteellisen uutta ja pelokkaat asenteet sitä kohtaan ymmärrettäviä. Asenteiden oikaiseminen vaatii aikaa, kannustusta ja myönteisiä kokemuksia.
Yksilöllisen tuen puuttuminen voi olla jopa este korkeakouluun hakeutumiselle ja valintakokeisiin osallistumiselle.
Romanit eivät usein myöskään tiedä, että korkeakouluun voi hakea eri reittejä, kuten polkuopintojen kautta ilman varsinaista valintakoetta.
Taloudelliset syyt voivat myös estää hakeutumisen korkeakouluun. Romaneilla on tapana perustaa perhe nuorena, mikä voi tehdä opiskelusta taloudellisesti haastavaa.
Ohjauksesta hyödytään myös opintojen aikana
Romaneille henkilökohtainen ohjaus on erityisen tärkeää opintojen alkuvaiheessa. Sen avulla he kiinnittyvät sujuvammin opintoihinsa ja vahvistavat itseluottamustaan.
Ryhmässä kysymysten esittäminen kaikkien kuullen voi olla ylivoimaista, jos opiskelija on ryhmänsä ainoa romani. Oppilaitokset voivat tukea opiskelijoita esimerkiksi vertaistuen, ryhmävastaavien tai opintososionomiharjoittelijoiden avulla sekä kuraattorin ja erityisopettajan toimesta.
Kuten muutkin opiskelijat, romanit kehittyvät itseohjautuvuudessa opintojen edetessä. He voivat myös hyödyntää kulttuurinsa vahvuuksia, kuten verbaalista kyvykkyyttä, positiivista asennetta ja joustavuutta. Romaneilla on usein myös hyvät sosiaaliset verkostot ja verkostoitumisen taidot. Lisäksi oppilaitokset voivat kannustaa romaniopiskelijoita ottamaan aktiivisia rooleja opiskeluryhmissään.
On tärkeää, että oppilaitokset tukevat romaneja harjoittelupaikkojen hakemisessa, sillä työelämässä vallitsevat sitkeät ennakkoasenteet voivat rajoittaa heidän mahdollisuuksiaan. Harjoittelut ovat kullan arvoisia työelämäverkostojen luomisessa ja työllistymisen edistämisessä.
Toimivia ratkaisuja Itä-Suomessa
Itä-Suomessa Monikulttuuriset opintopolut -hankkeessa romaniasiantuntijan toteuttama hakeva toiminta on ollut ratkaisevassa roolissa romanien tavoittamisessa ja korkeakoulutuksen tunnettuuden lisäämisessä. Monet osallistujat ovat saaneet jopa ahaa-elämyksen, että korkeakoulutus on myös heitä varten. Hakeva toiminta on rohkaissut romaneita hakemaan koulutukseen sekä osallistumaan valmentaviin työpajoihin tai henkilökohtaiseen ohjaukseen.
Hankkeessa on havaittu, että romanit luottavat erityisesti toisiin romaneihin ja seuraavat mieluummin toistensa esimerkkiä kuin pääväestön. Siksi arvostettujen romaniyhteisön jäsenten antama kannustus voi olla erityisen vaikuttavaa.
Hankkeessa on myös rohkaistu osallistumaan valintakokeisiin ja annettu vinkkejä vaihtoehtoisista opiskelupoluista. Romanien opiskeluvalmiuksia on vahvistettu ryhmä- ja/tai yksilöohjauksen avulla.
Lisäksi hankkeessa on tehty videoita ja jaettu tarinoita romanien positiivisista koulutuskokemuksista. Ne ovat osoittautuneet tehokkaammiksi tavoiksi saavuttaa romanit kuin kirjalliset materiaalit.
Myös korkeakoulujen henkilökunnalle järjestetyt koulutustilaisuudet ovat lisänneet tietoisuutta romanikulttuurista, tarpeista ja esteistä korkeakoulutukseen hakeutumisessa. Palautteen mukaan koulutukset on koettu valaisevina ja tarpeellisina. Osallistujat ovat kertoneet olleensa ensimmäisen kerran mukana tilaisuudessa, jossa romaniutta on käsitelty positiivisessa sävyssä.
Itä-Suomessa hanke on toiminut polunraivaajana romanien kannustamisessa ja ohjaamisessa korkeakouluopintoihin sekä tehnyt näkyväksi opintojen esteitä. Työ jatkuu, jotta Itä-Suomen korkeakouluissa nähtäisiin yhä enemmän romaniopiskelijoita.
Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025041125732
Monikulttuuriset opintopolut
- Monikulttuuriset opintopolut -hankkeessa vahvistetaan korkeakoulujen monikulttuurisuutta. Lisäksi siinä edistetään korkeakoulujen aliedustettujen opiskelijaryhmien, kuten maahanmuuttaneiden ja romanien, koulutuspolkuja, koulutuksellista tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.
- Hanketta toteutetaan ajanjaksolla 1.10.2023–30.9.2026 Etelä- ja Pohjois-Savossa sekä Pohjois-Karjalassa.
- Hankkeen päätoteuttaja on Diakonia-ammattikorkeakoulu. Osatoteuttajia ovat Itä-Suomen yliopisto, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Karelia-ammattikorkeakoulu ja Savonia-ammattikorkeakoulu.
- Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+) Etelä-Savon ELY-keskuksen kautta.
- Lue lisää Monikulttuuriset opintopolut -hankkeesta.