Siirry sisältöön
Julkaisu

Sairaanhoitaja-diakonissakoulutus saamelaisalueella

Miten sairaanhoitaja kohtaa saamelaisen potilaan? Miksi on tärkeää tuntea saamelaista terveyskäsitystä? Entä mikä on saamenkielisen virsikirjan merkitys diakoniatyössä?

Vastauksia näihin kysymyksiin antaa sairaanhoitaja-diakonissakoulutuksen kehittämishanke saamelaisalueella. Hankkeessa saamelaiskulttuuri ja saamen kieli yhdistettiin ammattikorkeakouluopintojen teoriaan ja käytäntöön. Opiskelijat perehtyivät poroaidalla terveyden edistämiseen ja porohoitotyötä seuraamalla mahdollisiin hätäensiaputilanteisiin. Kirkon saamelaistyö tuli puolestaan tutuksi diakoniatyön harjoittelussa.

Tämän artikkelikokoelman ensimmäisessä osiossa kuvataan, miten saamelaiskulttuurisensitiivisen hoito- ja diakoniatyön opetuksen malli rakentui hankkeen aikana. Artikkeleiden kirjoittajina ovat hanketyöntekijät, hankkeeseen osallistuneet opettajat ja työelämäkumppanit. Toinen osio muodostuu opiskelijoiden kirjoittamista artikkeleista: opiskelijat esittelevät viisi opinnäytetyötä ja niissä kehitettyjä hoito- ja diakoniatyön teemoja.