Siirry sisältöön
piirros, jossa ihmisiä eri puuhissa ja tekstit Myyrinki, Asukastila Myyrinki, Vantaa, järjestörinki.
Juttutyyppi  Ilmiö

Osallisuuden tila – Vantaalle yhteinen Olkkari

Osallisuuden tila -hanke halusi luoda asukastilan, johon jokainen tuntee olevansa tervetullut.

Diak ja Vantaan kaupunki toteuttavat yhdessä Osallisuuden tila -pilottihanketta, joka kestää maaliskuun 2019 loppuun. Hankkeen tilat avattiin maaliskuussa 2018 Vantaan Myyrinki-asukastilaan, joka sijaitsee kauppakeskus Isomyyrin 3. kerroksessa. Hankkeen pitkäaikaisena tavoitteena on yhteisöllisyyden ja osallisuuden lisääminen. Lisäksi hankkeella tähdätään Vantaan asukkaiden parempaan hyvinvointiin ja viihtyvyyteen.

Vantaan kaupungin työntekijä ja hankkeen projektisuunnittelija Katri Laaksonen kertoo, että Osallisuuden tila -hankkeen suunnitelma syntyi ”onnellisten tähtien alla”. Diakin ja Vantaan kaupungin yhteistyö on sujunut hyvin ja asioista ollaan varsin yksimielisiä.

Diak on hankkeessa päätoteuttajana ja Vantaan kaupunki osatoteuttajana.

Hankkeen taustaa

Kun palataan ajassa taaksepäin, hankkeen tila oli hieman erilainen. Tila toimi aikaisemmin neuvotteluhuoneena, joka remontoitiin sittemmin avoimeksi Olkkariksi. Remontin toteutti vantaalainen remonttiryhmä aikuisten työpajalta. Remontoinnissa huomioitiin erityisesti se, minkälainen tila vahvistaisi ja tukisi osallisuutta.

Hankkeen projektityöntekijä Ari Nieminen kertoo, että taustatyötä hankkeelle tehtiin ulkomailla asti. Amsterdamissa järjestetyillä festivaaleilla, joiden teemana oli kaupungin kehittäminen, haettiin ideoita hankkeeseen ja osallistuttiin erilaisiin työpajoihin. Festivaaleilla heräsi monenlaisia ajatuksia osallisuudesta.

– Ihmisillä on oikeus kaupunkiin ja mahdollisuus osallistua toimintaan, sanoo Nieminen.

Vantaan asukkailla onkin tarve saada toimintaa. Osallisuuden tila -hanke tarjoaa matalan kynnyksen toimintaa, jolloin mukaan on helppo tulla. Toiminta ei sido mihinkään ja Olkkariin voi tulla ihan vain oleskelemaankin.

– Hankkeen yhtenä päämääränä on luoda toimintamalli siitä, miten saamme yhteyden niihin ihmisiin, joita ei tavoiteta internetin välityksellä. Heidät aiomme kohdata henkilökohtaisesti, kertoo Laaksonen.

Vapaaehtoiset järjestämässä toimintaa

Toiminta aloitetaan täysipainoisesti lokakuussa 2018. Olkkari pyörii vapaaehtoisten voimin. Sinne nimetään emännät ja isännät, jotka suunnittelevat sekä tuottavat ohjelmaa kävijöille. Vapaaehtoiset koulutetaan tehtäviin.

– Tarkoituksena on, että vapaaehtoiset järjestäisivät toimintaa, johon Vantaan asukkaat saavat itse myös vaikuttaa. Tästä muotoutuisi kalenteri, johon merkitään aina päivien ohjelmat, ja kävijät voivat itse valita kiinnostavimmat. Toimintaa voidaan järjestää muuallakin kuin Osallisuuden tiloissa. Voidaan lähteä porukalla vaikka ulkoilemaan, Laaksonen kertoo.

Osallisuuden tila -hanke tähtää siihen, että Olkkarista syntyisi Vantaalle vakinainen toiminto. Tavoitteena on, että asukkaat voivat tulla tapaamaan ihmisiä, kahvittelemaan ja saada jutteluseuraa. Samankaltaista toimintaa on muissakin kaupungeissa, mutta konsepti on hieman rajoitetumpi.

– Haluamme tehdä nimenomaan alueesta olohuoneen, johon jokainen tuntee olevansa tervetullut. Samalla kun toteutamme tätä hanketta, luomme myös konseptia Osallisuuden tiloista, kertoo Nieminen.

Kuvat: Johanna Nieminen
Pääkuva: taiteilija Olga Erosen taulusta