Älä luule. Älä oleta. Kysy.
Olet 16-vuotias, peruskoulu on päättymässä, arvosanasi ovat hyviä ja ajatus lukiosta tai ammattikoulusta kiehtoo. Miltä sinusta tuntuisi, jos kukaan ei rohkaisisi sinua tavoittelemaan unelmiasi?
Näin kysytään Älä oleta -kampanjassa, joka on suunnattu etenkin koulutuksen tarjoajille, opettajille ja ohjaajille. Kampanja on osa Tšetanes naal – koulutuspoluilla -hanketta, jossa sujuvoitetaan romanien koulutuspolkuja monin tavoin.
Kampanjalla pyritään vaikuttamaan koulutuksen järjestäjiin ja opetushenkilökuntaan niin, että he tunnistaisivat itsessään mahdolliset ennakkoasenteet.
Älä oleta -kampanjalla pyritään vaikuttamaan koulutuksen järjestäjiin ja opetushenkilökuntaan niin, että he tunnistaisivat itsessään mahdolliset ennakkoasenteet.
Opettaja tai vaikkapa opinto-ohjaaja on merkittävässä roolissa, kun nuori miettii tulevaisuudensuunnitelmiaan opintojen nivelvaiheessa.
– AMK-opintoihin on hakeutunut mukavasti romaniopiskelijoita myös Diakin tarjoamien erillishakujen kautta, kertoo projektipäällikkö Mari Rask.
Olethan sinä mahdollistaja?
Romanien koulutustaso on yhä muuta väestöä matalampi, mutta tilanne on kohentunut huomattavasti aiemmasta. Valtaosa suorittaa peruskoulun, ja toisen asteen tutkintoja suoritetaan myös yleisesti. Lukio- ja yliopisto-opinnot ovat kuitenkin edelleen huomattavasti harvinaisempia kuin ikäluokassa keskimäärin.
– Toivomme, että voimme herättää keskustelua romanien koulutuspolkujen näkymättömistä esteistä ja nytkäyttää asioita liikkeelle, Rask kertoo.
Älä oleta -kampanja julkaistaan muun muassa Opettaja- ja Talentia-lehdissä sekä sosiaalisessa mediassa marras-joulukuussa.
Romaninuorelle ennakkoasenteet ovat arkipäivää. Opettaja, ohjaaja, kouluttaja – olethan sinä mahdollistaja?
Lataa itsellesi Älä oleta.pdf -juliste.