Siirry sisältöön
kolme henkilöä tulossa portaita alas.
Juttutyyppi  Ilmiö

Romanien positiiviset uratarinat muuttavat asenteita

Romanien yhteiskunnallinen osallisuus, koulutustaso ja työllisyystilanne ovat kohentuneet huomattavasti vuosien varrella. Unelmista totta -videosarja esittelee romanitaustaisia oman elämänsä onnistujia. Positiiviset uratarinat valavat uskoa yhteisössä ja muokkaavat yhteiskunnan asenteita.

Vaikka romanien koulutus- ja työllisyyspoluissa on edistytty huikeasti parinkymmenen vuoden aikana, vielä on paljon tehtävää muun muassa koulutuksellisen yhdenvertaisuuden toteutumisessa.

Unelmista totta -videosarja tehtiin valamaan uskoa romaniyhteisöön siitä, että kaikki mahdollisuudet ovat myös heidän ulottuvillaan. Samalla haluttiin näyttää koko yhteiskunnalle, mikä potentiaali yhteisössä piilee.

”Videosarjaan valittiin mahdollisimman laaja otos oman elämänsä onnistujia.”

Diakin valtakunnallisissa hankkeissa uskotaan positiivisen esimerkin voimaan – kaikki on todella mahdollista, ja asenteet muuttuvat vähitellen.

– Videosarjaan valittiin mahdollisimman laaja otos oman elämänsä onnistujia, kertoo Nevo tiija -hankkeen projektipäällikkö Mertsi Ärling Diakista.

12-osaisen sarjan jokainen romanitaustainen päähenkilö on saavuttanut unelmansa. Mukana on muun muassa yrittäjiä, toimittaja, tuore abiturientti, ammattimiksaaja, pastori ja väitöskirjan tehnyt tutkija, päihdetaustasta kuntoutunut onnistuja – elämän koko kirjo.

Vaikuttamista kahteen suuntaan

”Hagert voi työllistyä siinä missä Virtanenkin.”

Positiivisilla tarinoilla on parhaimmillaan merkittäviä kerrannaisvaikutuksia. Videot on otettu romanien keskuudessa hyvin vastaan, ja koulutuksen voima nähdään myös yhteisön sisällä.

– On ollut ilo huomata, kuinka koulutuksen merkitys ymmärretään yhteisössä. Onnistumiset ja positiiviset esimerkit videoilla kannustavat toivottavasti muitakin jatkamaan, Tšetanes naal – koulutuspoluilla -hankkeen projektipäällikkö Katri Perho Diakista toteaa.

Projektipäälliköt kertovat, että videoilla on kaksi päätavoitetta.

– Haluamme vaikuttaa kahteen suuntaan: kannustaa sekä romaniyhteisöä että muuttaa yhteiskunnan asenteita. Hagert voi työllistyä siinä missä Virtanenkin, Ärling sanoo.

Kuvat: TBWA / Fanny Haga, Unelmista totta -videosarjan video ”Kun musiikki on kutsumus ja ammatti

Taustaa

  • Valtakunnalliset romanihankkeet Nevo tiija ja Tšetanes naal tukevat romanien koulutusmahdollisuuksia ja työllistymistä sekä edistävät osallisuutta, hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta.
  • Hankkeita hallinnoi Diakonia-ammattikorkeakoulu eli Diak, ja niitä rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto. Osatoteuttajina valtakunnallisessa hankekokonaisuudessa on useita kuntia, kaupunkeja, yhteisöjä ja oppilaitoksia.
  • 12-osainen Unelmista totta -videosarja esittelee koulutus- ja urapolullaan menestyneitä romanitaustaisia henkilöitä.
  • Videot tehtiin Nevo tiija ja Tšetanes naal -hankkeissa, ja tuotantoyhtiönä toimi Youngfield oy.