Siirry sisältöön
Juttutyyppi  Pääkirjoitus

Moninaisuus sytyttää tahdon toimia

Moninaisuus on tavoite, joka vaatii puheen lisäksi myös toimintaa.

Viime vuosi oli monien suurten menetysten vuosi. Vuosi 2020 tullaan muistamaan miljoonia ihmishenkiä vieneestä pandemiasta, mutta myös muista maailmaa vavahduttavista tapahtumista. Yksi niistä oli yhdysvaltalaisen George Floydin kuolema. Hän menehtyi poliisin voimankäytön seurauksena. Tapahtumasarja nosti näkyvästi esille rakenteellisen rasismin Yhdysvalloissa. Floydin kuolema laittoi liikkeelle poliisien väkivaltaa, rasismia ja epätasa-arvoa vastustavia mielenosoituksia.

Rasismi on rakenteellista, joka ilmenee esimerkiksi syrjintänä työmarkkinoilla.

Mielenosoituksia järjestettiin myös Suomessa ja rasismikeskustelua käytiin vilkkaasti. Keskustelu avasi silmiä rasismin tunnistamiselle ja tunnustamiselle, vaikka samaan aikaan oli kuultavissa rasismia vähätteleviä puheenvuoroja. Professori Suvi Keskinen on kuvannut, että rasismi on rakentunut osaksi suomalaista yhteiskuntaa vuosisatojen aikana. Se ilmenee meillä arkipäivän rasismina, joka voi olla huutelua. Rasismi on rakenteellista, joka ilmenee esimerkiksi syrjintänä työmarkkinoilla. Kulttuurissa esiintyvä rasismi on esimerkiksi sitä, miten eri taustoja edustavat tulevat esitellyiksi mediassa.

Diakonia-ammattikorkeakoulussa painotamme, että ymmärtääksemme rasismia ja sen vaikutuksia, meidän tulee antaa ääni heille, jotka ovat sitä kokeneet. Keskustelun ja kuuntelemisen lisäksi ovat ratkaisevan tärkeitä toimintamme ja teot.

Tänä vuonna haluamme erityisesti Diakin viestinnässä tuoda esille yhtä strategisista vahvuuksistamme: moninaisuutta supervoimana. Tässä Dialogin teemanumerossa moninaisuutta lähestytään monesta eri näkökulmasta.

Moninaisuus kytkeytyy Diakissa myös rasismin vastustamiseen ja ennaltaehkäisemiseen niin rakenteellisella tasolla kuin arjessa ja kulttuurisissa käytänteissä. Toisaalta me emme jää ”moninaisuuden taakse” vaan puhumme suoraan siitä, mistä kulloinkin kyse. Kun on tarve puhua rasismista ja sen vaikutuksista, puhumme juuri niistä.

Me emme jää puheen tasolle, me toimimme.

Me emme jää puheen tasolle, me toimimme. Moninaisuus yhteisössä ja yhteiskunnassa sytyttää meissä tahdon toimia. Moninaisuus elää vahvasti myös diakilaisessa työkulttuurissamme. Työyhteisössämme moninaisuus tarkoittaa sitä, että meillä jokainen voi työskennellä omana itsenään. Tiedämme, että uusien ideoiden ja innovaatioiden lähteenä on erilaisuus: erilaisten näkemysten ja ajatusten tuominen yhteiseen pöytään. Meille on tärkeää vilkas dialogi ja voimme olla asioista rakentavasti myös eri mieltä.

Opiskelijayhteisössämme moninaisuus tarkoittaa sitä, että mahdollistamme eri taustoista tulevien opiskelijoiden menestymisen opinnoissaan. Teemme työtä sen eteen, että opiskelijoillemme avautuu työmarkkinoille oma polku. Haluamme rakentaa moninaista, tasa-arvoista ja syrjimätöntä työelämää.

Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202101222369