Siirry sisältöön
Juttutyyppi  Blogi

Diakonia-alan opinnot antavat valmiuksia myös sosiaalialan työhön

Sosionomi (AMK), diakoniatyö -tutkinto tuottaa laaja-alaista osaamista ja kaksoiskelpoisuuden toimia sekä sosiaalialalla että kirkon diakoniatyössä. Parhaimmillaan opintojen sisällöt tukevat toisiaan ja niissä rakentuvaa osaamista on mahdollista hyödyntää joustavasti molempien alojen työkentillä. Millaisia valmiuksia diakonia-alan opinnot antavat sosiaalialan työssä toimimiselle?

Sosionomi (AMK), diakoniatyö -tutkinto on laajuudeltaan 210 opintopistettä, joka sisältää sosiaalialan opintojen lisäksi kirkkohallituksen päätöksen mukaiset 90 opintopisteen laajuiset teologiset sekä seurakunnan ja kirkon työhön liittyvät ammattiopinnot.

Sosiaalialan ja kirkon alan opintojen osaamisalueet täydentävät monilla tavoin toisiaan. Opintojen keskiössä oleva muuttuvan yhteiskunnallisen toimintaympäristön ja ihmisten elämänkulkujen moninaisuuden tuntemus antaa valmiudet erityisesti heikoimmassa asemassa olevien ihmisten kohtaamiseen, ohjaamiseen ja tukemiseen.

On helposti nähtävissä, miten sosiaalialan palvelujärjestelmän tunteminen, monialaisissa verkostoissa toimiminen ja sosiaalialan asiakastyön menetelmät ovat tärkeää osaamista kirkon diakoniatyössä toimimiselle. Välttämättä yhtä helposti ei nähdä sitä, millaista hyötyä kirkon alan opintojen sisällöistä ja osaamisesta voi olla sosiaalialan työssä.

Katsomusten ja kulttuurien kohtaaminen

Kirkon alan opintoihin sisältyvät teologiset ja kirkon oppiin liittyvät opinnot auttavat opiskelijaa jäsentämään kirkon työn perusteita ja lähtökohtia. Samalla ne herättävät reflektoimaan sekä oman katsomuksellisen taustan merkitystä ammatillisessa työssä että laajemmin uskontojen ja katsomusten merkitystä osana yksilöiden ja yhteisöjen identiteettiä.

Opintojen myötä kasvavat valmiudet keskustella katsomuksellisista kysymyksistä ja kohdata kunnioittavasti myös eri tavoilla ajattelevia. Erityisen tärkeäksi kyky ymmärtää ja huomioida asiakkaiden katsomusten ja elämän merkityksen kysymyksiä nousee silloin, kun asiakas on vaikeassa elämäntilanteessa tai elämän käännekohdassa.

Asiakasta ei kuitenkaan kohdata tietyn katsomuksen tai ryhmän edustajana, vaan dialogisesti omia merkityksiään rakentavana yksilönä. Myös silloin, kun kohdataan moninaisuutta ja työskennellään eri kulttuureita edustavien kanssa, on olennaista kohdata ensisijaisesti ihminen. Ammatillinen kohtaaminen merkitsee sitä, että annetaan asiakkaalle tilaa itse määrittää hänelle merkitykselliset asiat.

Vaikeissa elämäntilanteissa kannattelu

Diakoniatyön asiantuntijuus -opinnot vahvistavat kokonaisvaltaisen kohtaamisen taitoa myös sosiaalialan työssä. Kohtaamisessa lähdetään liikkeelle asiakkaan tarpeista ja esille nostamista asioista. Samalla on mahdollista myös pysähtyä sen äärelle, millainen merkitys asiakkaan henkilökohtaisella vakaumuksella tai erilaisiin katsomuksellisiin yhteisöihin kuulumisella on hänen hyvinvoinnilleen.

Diakoniatyön asiantuntijuus -opinnot vahvistavat kokonaisvaltaisen kohtaamisen taitoa myös sosiaalialan työssä.

Opinnoissa kehittyvät sielunhoidolliset valmiudet antavat rohkeutta kohdata myös kipeitä kysymyksiä. Elämän kipuja ja kärsimystä tai ulkopuolisuuden ja tarkoituksettomuuden kokemuksia on mahdollista käsitellä silloin, kun asiakkaalle on rakentunut riittävä luottamus siihen, että myös vaikeista asioista on turvallista puhua. Keskeistä luottamuksen rakentumisessa on kuulluksi ja kohdatuksi tulemisen kokemus. Yhdessä on mahdollista pysähtyä myös niiden kysymysten äärelle, joihin ei ole juuri sillä hetkellä löydettävissä vastauksia.

Kirkon alan opinnoissa rakentuu erityisosaamista tukea asiakasta menetysten, sairauden ja kuoleman kysymyksissä. Työntekijän tarjoama tuki ja vaikeassa elämäntilanteessa rinnalla kulkeminen mahdollistavat vaikeidenkin asioiden läpikäymistä turvallisesti ja kannateltuna.

Diakoniatyön menetelmäosaaminen vahvistaa osallisuutta ja asiakkaan voimavaroja tukevien toimintamallien käyttöä. Taito ohjata vertaistoimintaa ja vapaaehtoistoimijuutta laajentaa mahdollisuuksia tukea ryhmiä ja yhteisöjä keskinäisessä huolenpidossa. Tälle osaamiselle on käyttöä esimerkiksi järjestötoiminnassa, yhteisötyössä tai sosiaaliohjauksen tehtävissä.

Kohtaamisen lähtökohtana ihmisen arvo

On tärkeää tiedostaa, että diakoniatyön opinnot eivät valmista pelkästään kirkon diakonian viran tehtäviin, vaan niillä on annettavaa myös yhteiskunnan eri sektoreilla tehtävässä työssä. Diakonian olemukseen kuuluu jatkuva työn uudelleen suuntaaminen sinne, missä pudotaan järjestelmän aukkoihin tai jäädään vaille apua. Sosiaalialan työssä diakoninen lähtökohta kutsuu etsimään ja kulkemaan kulloinkin hauraimmassa asemassa olevien ihmisten ja ryhmien rinnalla.

Diakoninen asenne työssä korostaa jokaisen ihmisen arvoa ja elämän ainutlaatuisuutta. Siitä kumpuava kokonaisvaltaisen kohtaamisen taito ja ammatillinen rakkaus voivat toimia työn lähtökohtana myös sosiaalialan työkentillä.

Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024061753375