Siirry sisältöön
Juttutyyppi  Blogi

Diak on yhteiskunnallisen yrittäjyyden uranuurtaja

Diakonia-ammattikorkeakoulu on vahva toimija yhteiskunnallisen yrittäjyyden ekosysteemeissä sekä Suomessa että Euroopan laajuisesti. Tulevaisuudessa yhä useampi Diakin opiskelija työskentelee yhteiskunnallisessa yrityksessä.

Diak on sitoutunut sosiaaliseen kestävyyteen ja yhteiskunnallisen eriarvoisuuden vähentämiseen toiminnassaan. Diakin ja opetus- ja kulttuuriministeriön välisessä sopimuksessa korostetaan yhteiskunnallisen yrittäjyyden roolia eriarvoisuuden vähentämisessä. Tämä tavoite näkyy niin opetuksessa, opiskelijoiden roolissa kuin laajassa yhteistyöverkostossa.

Euroopan unioni on viime vuosina korostanut yhteisötalouden ja yhteiskunnallisten yritysten merkittävyyttä Euroopassa ja erityisesti niiden potentiaalia sosiaalisen osallisuuden ja työmarkkinoille pääsyn edistämisessä. Yhteisötalous työllistää 13,6 miljoonaa ihmistä Euroopan laajuisesti. Suomessa tunnistettuja yhteiskunnallisia yrityksiä on noin 3 000, ja suurin osa niistä toimii sote-sektorilla.

Erityisesti tulevaisuudessa toimivien sotepalveluiden ylläpitämiseen tarvitaan myös yrityksiä, jotka tavoittelevat mahdollisimman suurta yhteiskunnallista vaikuttavuutta omistajilleen voittojen keräämisen sijaan. Tulevaisuuden työelämässä tarvitaan myös monia yhteiskunnallisessa yrittäjyydessä keskeisiä taitoja, kuten esimerkiksi kykyä toimia monialaisissa verkostoissa, innovointikykyä ja empaattista ja ihmisläheistä työskentelyotetta.

Diak on edistänyt yhteiskunnallista yrittäjyyttä jo pitkään

Yhteiskunnallinen yrittäjyys Suomessa on saanut vaikutteita kansainvälisistä malleista, tutkimuksista ja kokemuksista. Euroopan unionin jäsenyys ja unionin rakennerahastojen hyödyntäminen ovat vauhdittaneet yhteiskunnallisen yrittäjyyden kehittymistä.

Viimeisten 20 vuoden aikana Diak on ollut mukana lukuisissa kotimaisissa ja kansainvälisissä TKI-hankkeissa, jotka ovat parantaneet yhteiskunnallisen yritystoiminnan edellytyksiä ja institutionaalisia rakenteita. Diak on tunnettu toimija ja luotettava kumppani yhteiskunnallisen yrittäjyyden kehittäjänä.

Sen lisäksi, että Diak on Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskuksen perustajajäsen, Diakilla on pitkä historia yhteiskunnallisen yrittäjyyden edistämisestä alueellisilla hankkeilla Uudellamaalla, Satakunnassa, Etelä-Savossa ja Oulun seudulla. Osaamiskeskuksen laaja kumppaniverkosto jatkaa työtä yhteiskunnallisten yritysten toimintaedellytysten parantamiseksi ja alueellisten ekosysteemien rakentamiseksi koko maahan.

Diak on verkostoitunut kansainvälisesti ja edesauttanut myös muiden suomalaistoimijoiden verkostojen rakentamista. Esimerkkejä kansainvälisestä yhteistyöstä ovat esimerkiksi monitoimijaiset hankkeet European Social Innovation Campus ja Open Business for Community Development.

Myös iso osa Diakin omistajista, strategisista kumppaneista ja muista yhteistyökumppaneista on yhteiskunnallisia yrityksiä. Diak on jäsenenä yhteiskunnallisten ja arvolähtöisten yritysten verkosto Arvo ry:ssa ja ainoa suomalaisjäsen eurooppalaisessa yhteisötalouden ja yhteiskunnallisen yrittäjyyden organisaatioiden Euclid-verkostossa. Voikin sanoa, että yhteiskunnallisten yritysten joukosta Diak on löytänyt oman viiteryhmänsä.

Tutkimus myötävaikuttaa päätöksentekoon

Diakin rooli erityisesti tutkitun tiedon tuottajana on keskeinen. Diak on ollut mukana laatimassa kumppanuusverkostojen kanssa useita selvityksiä ja raportteja, jotka ovat tuoneet uutta tietoa yhteiskunnallisen yrittäjyyden tilasta Suomessa.

Näitä ovat esimerkiksi sosiaalisten yritysten tilaa ja tulevaisuutta luodannut raportti työ- ja elinkeinoministeriölle, julkaisu Yhteiskunnallinen yrittäjyys Suomessa – Malli osatyökykyisten henkilöiden työllistämiseen, selvitys ja politiikkasuositukset työ- ja elinkeinoministeriölle Suomen ensimmäiseen Yhteiskunnallisten yritysten strategiaan, Valtioneuvoston kanslialle tehty tutkimus Yhteiskunnallisten yritysten sosiaalisista innovaatioista, yhteiskunnallisen yritystoiminnan tutkimuksen tiekartta ja tilannekuva, ensimmäinen oppikirja Yhteiskunnallinen yritys, sekä tuoreimpana osallistuminen Euroopan laajuiseen European Social Enterprise Monitor -tutkimuksen Suomen osion toteutukseen.

Liki kymmenen diakilaista on osallistunut vuosien saatossa EMES International Research Networkin järjestämiin kansainvälisiin yhteiskunnallisen yritystoiminnan tutkimusseminaareihin ja väitöskirjatutkijoiden kesäkouluihin. Yksi näistä järjestettiin vuonna 2015 Helsingissä yhteistyössä Diakin ja Helsingin Diakonissalaitoksen kanssa.

Diak on pyörittänyt myös Yhteiskunnallisen yritystoiminnan tutkimusverkoston FinSERNin toimintaa Suomessa. Diakiin on kertynyt, sujuvassa yhteistyössä kirjasto- ja tietopalveluiden kanssa, suuri kokoelma alan kansainvälistä ja suomalaista tutkimusta, joka on vapaasti hyödynnettävissä Diakin kirjastossa.

Opiskelijat kasvavat muutoksen tekijöiksi

Eriarvoistumiskehityksen pysäyttäminen edellyttää kestäviä sosiaalisia ratkaisuja ja yhteiskunnallisia innovaatioita. Niiden synnyttämiseksi tarvitaan kykyä tunnistaa yhteiskunnallisia tarpeita ja hahmottaa systeemisiä vaikutuksia, empatiaa, luovaa ajattelua ja vuorovaikutustaitoja. Innovatiivinen ajattelu ja kestävä liiketoimintaosaaminen ovat myös keskeisiä osaamisalueita muutoksen aikaansaamisessa.

Eriarvoistumiskehityksen pysäyttäminen edellyttää kestäviä sosiaalisia ratkaisuja ja yhteiskunnallisia innovaatioita.

Diakin opiskelijat voivat toimia työelämässä merkittävinä muutoksen tekijöinä. Monet Diakista valmistuneet työskentelevät jo yhteiskunnallisissa yrityksissä tai luovat uraa innovoimalla uusia tapoja vähentää eriarvoisuutta. Erityisesti ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon (YAMK) suorittaneet tulevat toiminaan johtajina, asiantuntijoina ja kehittäjinä, joiden työllä on laaja yhteiskunnallinen vaikutus.

Diakin yhteiskunnallisen yrittäjyyden verkostot ja hankkeet tarjoavat opiskelijoille harjoittelupaikkoja ja kontakteja työelämään sekä mahdollisuuden kartuttaa osaamistaan yhteiskunnallisesta yrittäjyydestä. Aiheesta tehdyt opinnäytetyöt ja viidettätoista kertaa järjestettävä yhteiskunnallisen yrittäjyyden opinnäytetyökilpailu lisäävät aiheen tutkimusta ja tunnettuutta opiskelijoiden keskuudessa.

Yhteiskunnallisen yrittäjyyden opinnoille on kysyntää

Suomessa ammattikorkeakoulut ovat keskeisiä toimijoita yrittäjyystaitojen opetuksessa, yritysten osaamisen kehittämisessä ja yritystoiminnan edistämisessä. Diak on ainoa yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen keskittynyt ammattikorkeakoulu.

Diak on kehittänyt yhteistyössä muiden ammattikorkeakoulujen kanssa yhteiskunnallisen yrittäjyyden YAMK-opetussuunnitelman, jonka monialainen lähestymistapa yhdistää liiketoimintaosaamisen yhteiskunnalliseen näkemyksellisyyteen. Viheliäisten ongelmien ratkaiseminen vaatii erilaisia näkökulmia ja riippuvuussuhteiden ymmärrystä. Opetussuunnitelman ydinajatuksena on, että parhaat ja innovatiivisimmat ratkaisut mahdollistetaan törmäyttämällä eri alojen asiantuntijoita. Kansainvälisyys on tärkeä osa vielä käynnistymistään odottavaa tutkintoa.

Globaaleja kestävyyshaasteita ratkova ja hyvää tekevä yrittäjyys kiinnostaa nuoria. Tämä näkyy opiskelijoiden innostuksessa kehittää liikeideoita yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemiseksi. Esimerkiksi Turun yliopiston uusi kestävän ja yhteiskunnallisen yrittäjyyden alempi korkeakoulututkinto sai valtaisan suosion ja houkutteli hakijoiksi myös laajasti kansainvälisiä opiskelijoita.

Päämääränä yhteiskunnallinen muutos

Yhteiskunnallinen yrittäjyys näkyy Diakissa sen koulutusstrategiassa, kumppanuusverkostoissa, tutkimus- ja kehitystoiminnassa ja Diakin opiskelijoiden tulevaisuuden työelämärooleissa. Diak on merkittävä toimija eriarvoisuuden vähentämisessä ja kestävän yhteiskunnan rakentamisessa.

Diakin yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen liittyvän tutkimus-, kehittämis-, innovaatio- ja opetustoiminnan (TKIO) vaikuttavuus syntyy neljällä tavalla:

  1. Tutkitun tiedon tuottaminen ja levittäminen

Diak auttaa jäsentämään ymmärrystä yhteiskunnallisesta yrittäjyydestä ja tuottaa tietoa päätöksenteon pohjaksi.

  1. Verkostoituminen ja yhteistyö

Diak vaalii ja luo kumppanuusverkostoja, joissa voidaan yhdessä jakaa tietoa ja tehdä yhteistyötä innovaatioiden synnyttämiseksi. Kumppanuusverkostoissa jaetaan parhaita käytäntöjä ja tehdään vaikuttamistyötä.

  1. Osaamisen ja kyvykkyyksien vahvistaminen

Diak kouluttaa opiskelijoita ja jakaa tutkimustietoa, mikä synnyttää uutta osaamista. Diakin kehittämät ratkaisut uudistavat työelämää ja parantavat työn vaikuttavuutta.

  1. Innovaatioiden edistäminen

Diak edistää yhteiskunnallisten innovaatioiden syntymistä esimerkiksi monialaisen yhteistyön, tiedon levittämisen ja kyvykkyyksien vahvistamisen kautta.

Diakin yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen liittyvän TKIO-toiminnan kokonaisvaikuttavuus syntyy eri vaikutuspolkujen ja kehittämishankkeiden yhteisvaikutuksesta. Vaikutukset eivät ole erillisiä, vaan toisiaan täydentäviä ja yhdessä ne luovat pitkäaikaisia muutoksia eli viime kädessä vaikuttavuutta.

Tavoitteena on yhteiskunnallisiin yrityksiin ja yhteistalouteen liittyvän ajattelutavan muutos yhteiskunnan tasolla. Eri vaikutuspolkujen yhdistyessä syntyy mahdollisuus laajemmille, jopa disruptiivisille muutoksille, joita voidaan pitää viidentenä vaikutuspolkuna.

Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202501092029