Siirry sisältöön
Juttutyyppi  Blogi

AMK-opinnäytetyönä laadittu lääkelaskennan työkalu saavuttaa sote-alan ammattilaiset ympäri Suomen

Diakin opiskelijoiden, Suomen sairaanhoitajien ja Satakunnan sairaanhoitajien yhteistyönä syntyi lääkelaskennan työkalukortti, jota opiskelijat pääsivät esittelemään myös vuoden 2024 Sairaanhoitajapäiville.

Diakin sairaanhoitajaopiskelijat laativat opinnäytetyönään lääkelaskukortin. Valmis opinnäytetyö on painettu ammatillinen työkalu lääkelaskentaan. Kortti on taskukokoinen ja monipuolinen työkalu oman osaamisen tueksi. Kortista löytyvät tärkeimmät laskukaavat ja -esimerkit sekä yksikkömuunnostaulukko.

Lääkelaskukortti vastaa tarpeeseen

Aihe opinnäytetyö tuli opiskelijoiden havaitusta tarpeesta. Omassa opiskelijaryhmässä havaittiin lääkelaskujen vaikeuksia. Opiskelijat päätyivät opettamaan kaavoja opiskelukavereilleen sekä hoitajille harjoitteluissa ja hoitoalan työtehtävissä.

Opinnäytetyön tekijöiden havaintojen mukaan yleisimmät virheet lääkelaskuissa liittyvät yksikkömuunnoksiin. Voi tulla pilkkuvirheitä, kun esimerkiksi milligrammoja muutetaan mikrogrammoihin tai toisinpäin. Liuosten laimentamisessa taas unohdetaan usein vähentää kantaliuoksen määrä koko liuoksen määrästä, jolloin liuoksesta tulee pitoisuudeltaan liian laimeaa. Laskuyhtälön muodostamisessa on hankaluutta, ja epäselvää voi esimerkiksi olla, käytetäänkö suoraa vai käänteistä verrantoa, ja mihin numerot sijoitetaan laskukaavoissa, kuten verrantokaavoissa.

Opinnäytetyön tekijöiden havaintojen mukaan yleisimmät virheet lääkelaskuissa liittyvät yksikkömuunnoksiin.

Myös tutkimusten mukaan sairaanhoitajien lääkelaskutaidoissa on puutteita. Lääkelaskuvirheet saattavat aiheuttaa potilaalle haittatapahtuman lievistä haitoista pysyviin vammoihin tai jopa kuolemaan. Lisäksi ne aiheuttavat valtavat yhteiskunnalliset menot taloudellisesti. (Simonsen ym., 2014; WHO, 2019; Elonen ym., 2021.) Viidellä prosentilla sairaanhoitajista on haasteita suoriutua lääkelaskutenteistä (Sneck, 2016).

Yhteistyötä

Opinnäytetyöprosessi on palkitseva oppimiskokemus, joka vaatii tarkkaa suunnittelua ja sisältää paljon erilaisia vaiheita.

Opiskelijat saivat tukea opinnäytetyöhön tiiviissä yhteistyössä niin opinnäytetyön ohjaajan kuin työelämäyhteistyökumppanin, Suomen sairaanhoitajien, taholta. Opinnäytetyön lääkelaskukortin suunnittelua varten perustettiin työryhmä, jossa oli edustajia niin Diakista, Suomen sairaanhoitajista kuin Satakunnan sairaanhoitajistakin. Opinnäytetyön ohjaaja, Diakin lehtori, oli kaksoisroolissa, sillä hän on mukana myös Suomen sairaanhoitajien toiminnassa. Opinnäytetyön ohjaus ja itse raportin arvioiminen tehtiin Diakin opinnäytetyöprosessin mukaisesti. Roolitus oli sujuvaa sekä kaikkia osapuolia palvelevaa.

Työryhmä tapasi säännöllisesti vuoden 2024 aikana. Tapaamisissa esiteltiin sen hetkistä koevedosta lääkelaskukortista ja käytiin yhdessä läpi suunnitelmaa ja muutostarpeita. Tapaamiset tapahtuivat aina hyvässä hengessä ja olivat kannustavia.

Hyvää palautetta

Lääkelaskukorttia esiteltiin Sairaanhoitajapäivillä lokakuussa vuonna 2024, jossa korttia päästiin myös jakamaan yleisölle. Tapahtumassa kerättiin myös palautetta alan ammattilaisilta, jotka tulevat korttia työssään käyttämään.

Kortti sai hyvää palautetta. Palautteessa todettiin, että lääkelaskukortti sisälsi kaikki tarvittavat tiedot ja oli tiivistetty siten, että kaikki tarvittavat asiat oli helppo nähdä ja tarkistaa.

Yksi kortin hyödyistä on sen laaja käytettävyys. Sitä voivat käyttää opiskeluitaan aloittavat hoitajat, työssä käyvät, työpaikkaa vaihtavat, lääkelaskuja kertaavat tai kaikki lääkelaskuista kiinnostuneet henkilöt.

Yhtenä kohderyhmänä lääkelaskukortille ovat olleet eri kulttuuritaustaiset sairaanhoitajat, jotka laillistuvat Suomeen terveysalan ammattilaisiksi. Diakissa on käynnissä kaksi eri EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevien sairaanhoitajien täydennyskoulutushanketta, joita rahoittaa Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus sekä Opetus- ja kulttuuriministeriö. Opinnäytetyön ohjaaja on mukana molemmissa suunnittelijana ja kouluttajana. Laillistujat saavat lääkekortista tukea suomen kielen ja turvallisen lääkehoidon oppimiseen. Lääkelaskujen tukipajoissa kortti on auttanut myös opettajaa hahmottamaan sitä, mikä lääkelaskuissa koetaan vaikeaksi, eli onko se itse laskutoimitus vai kysymyksen ymmärtäminen suomeksi.

Työryhmä on sitoutunut päivittämään ja kehittämään työkalukorttia. Esimerkiksi lääkelaskukortin käännöstyöstä englannin kielelle on käyty keskustelua Suomen sairaanhoitajien kanssa. Opiskelijat ovat myös pitäneet Tehyn ja Suomen sairaanhoitajien järjestämän webinaarin, joka ohjasi lääkelaskukortin käytössä. Toinen samanlainen webinaari on tarkoitus toteuttaa syksyllä 2025.

Lääkelaskukortti on kaikkien lääkehoitoa toteuttavien ammattilaisten ja alan opiskelijoiden tilattavissa Suomen Sairaanhoitajien sivustolta.

Lähteet

Elonen, I., Salminen, L., Brasaitė-Abromė, I., Fuster, P., Kukkonen, P., LeinoKilpi, H., Löyttyniemi, E., Noonan, B., Stubner, J., Svavarsdóttir, M., Thorsteinsson, H., & Koskinen, S. (2021). Medication calcula tion skills of graduating nursing students within European context. Journal of Clinical Nursing. https://doi.org/10.1111/jocn.15908

Simonsen, B., Daehlin, G., K., Johansson, I., & Farup, P. (2014). Differences in medication knowledge and risk of errors between graduating nursing students and working registered nurses: comparative study. https://bmchealthservres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s1293 -0140580-7

Sneck, S. (2016). Sairaanhoitajien lääkehoidon osaaminen ja osaamisen varmistaminen. Oulun yliopisto. 39 https://oulurepo.oulu.fi/bitstream/handle/10024/34931/isbn978-952- 62-1066-7.pdf?sequence=1&isAllowed=y

WHO. (2019). Who calls for urgent action to reduce patient harm in healthcare. https://www.who.int/news/item/13-09-2019-who-calls-for-urgent-action-to-reduce-patient-harm-in-healthcare

Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202501092039