Siirry sisältöön
Juttutyyppi  Artikkeli

Satakuntalainen TKI-verkosto visioi vaikuttavia sote-ratkaisuja

Satakunnassa on tavoitteena lisätä sosiaali- ja terveysalan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa (TKI). Tavoitteen saavuttaminen vaatii alueen sote-toimijoiden yhteistyön tiivistämistä. Satakunnan TKI-sotetiekartta -hankkeessa on rakennettu sote-alan TKI-verkostoa sekä määritelty sille tavoitteet ja visio.

Sosiaali- ja terveysalan (sote-ala) tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) vahvistaminen edellyttää suunnitelmallista ja tavoitteellista yhteistyötä. Monitoimijaisen verkoston on jaettava yhteinen visio, joka ohjaa toimintaa ja tukee alueellisia ja kansallisia tavoitteita.

Satakunnan TKI-sotetiekartta -hankkeessa on vahvistettu alueen TKI-toimijoiden yhteistyötä. Tiekarttaa toteuttavalle TKI-verkostolle on määritelty selkeä visio, joka huomioi sekä kansalliset sosiaali- ja terveydenhuollon tavoitteet että Satakunnan sote-alan toimijoiden tarpeet.

Tässä artikkelissa tarkastellaan, kuinka TKI-verkoston visio on muodostettu ja millainen rooli sillä on maakunnan sote-alan kehittämisessä.

Visio – näkemys tulevaisuudesta

Sanakirjan mukaan visio voi tarkoittaa näkyä, näkemystä tai tulevaisuutta koskevaa kuvitelmaa. Visiointi puolestaan on tulevaisuutta havainnollistavien näkemysten sommittelua. (Valpola, 2000, s. 1263.)

Organisaation toiminnassa visio kuvaa, millaisena se näkee itsensä tulevaisuudessa. Se on toivottu mutta myös realistinen tulevaisuuskuva, joka kertoo, mitä saavutetaan, kun tavoitteet onnistuvat. Visio on organisaation toiminnan suuntaviitta. (Kehusmaa, 2010, s. 76–80.)

Satakunnan TKI-sotetiekartta-hankkeessa katse oli vuosissa 2025–2030 eli lähitulevaisuudessa. TKI-verkoston vision on tuettava sote-alan eri toimijoiden – julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin sekä oppilaitosten – toimintaa ja yhteistyötä. Lisäksi verkoston on tuotettava lisäarvoa Satakunnan ja sen jäsenten TKI-toiminnalle.

Kansallisen sosiaali- ja terveydenhuollon tavoitteet

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus siirsi vastuun sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä hyvinvointialueille vuonna 2023. Sen tavoitteena oli parantaa palvelujen saavutettavuutta ja vähentää ihmisten välisiä hyvinvointi- ja terveyseroja.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on määritellyt valtakunnalliset tavoitteet sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiselle vuosille 2023–2026. Ne jakaantuvat neljään teemaan:

  • Yhdenvertaisuus
  • Kustannusvaikuttavuus
  • Yhteistyö
  • Tieto.

Esimerkiksi yhteistyö-teemassa painottuu hyvinvointialueen, kuntien ja muiden toimijoiden välisten yhteistyörakenteiden toimivuus, eritoten ennaltaehkäisevässä toiminnassa. Tieto-teemassa korostetaan tutkimus- ja kehittämistoiminnan vahvistamista sekä asukaslähtöisten toimintatapojen kehittämistä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmästä ei ole kuitenkaan vielä muodostettu pitkän aikavälin näkemystä. STM aloitti vuonna 2024 hankkeen, jonka tarkoituksena on laatia visio sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmästä 2030-luvulla.

Satakunnan sote-alan toimijoiden strategiat ja visiot

Satakunnan sote-alan TKI-verkoston keskeinen toimija on Satakunnan hyvinvointialue, joka vastaa sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä. Hyvinvointialue voi tuottaa palvelut itse, yhdessä muiden hyvinvointialueiden kanssa tai hankkia ne sopimukseen perustuen muilta palvelujen tuottajilta. (L 611/2021 6–7. §, 9. §.)

Satakunnan hyvinvointialueen strategiassa 2023–2025 toiminnan ydintä kuvaa kiteytys: ”Satavarmaa hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta lähellä ihmistä.” Strategian mukaan hyvinvointialue järjestää ja kehittää palveluja yhteistyössä kuntien, yritysten ja järjestöjen kanssa. Sen henkilöstö osallistuu vaikuttavaan toimintaan ja sen kehittämiseen.

Lisäksi hyvinvointialueen tieteellinen tutkimus ja käytännön kokeilut tukevat uusien ja vaikuttavien toimintamallien rakentamista. Satakunnan hyvinvointialueen tutkimus-, kehittämis-, innovaatio- ja osaamispalvelut (TKIO) on keskitetty TKIO-vastuuyksikköön.

Satakunnan hyvinvointialue hankkii sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja useilta yrityspohjaisilta organisaatioilta. Kukin sosiaali- ja terveysalan toimija määrittelee visionsa omista lähtökohdistaan.

Satakunnan hyvinvointialue hankkii sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja useilta yrityspohjaisilta organisaatioilta.

Esimerkiksi lastensuojeluajan yritys Sospron visio on olla ”sosiaalialan ennakkoluuloton edelläkävijä lapsen, perheen ja yhteiskunnan hyvinvoinnin edistäjänä”. Terveyspalveluja tuottavan Terveystalon strategia on ”taistella terveemmän elämän puolesta”.

Satakunnassa toimii myös 339 sosiaali- ja terveysalan yhdistystä. Esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MML) Satakunnan piirissä on 28 paikallisyhdistystä.

MML:n vision mukaan ”Suomi on lapsi- ja perheystävällinen yhteiskunta, jossa lapsen oikeudet asetetaan etusijalle”. Porin Sininauhan strategia on puolestaan olla luotettava ja innovatiivinen sekä tunnettu ja tunnustettu sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittäjä toiminta-alueellaan.

Satakunnan oppilaitosten visiot ja rooli TKI-toiminnassa

Satakunnassa toimii ammatillisen toisen asteen oppilaitoksia ja korkeakouluja, jotka järjestävät sosiaali- ja terveysalan tutkintokoulutuksia.

Koulutusorganisaatioiden lakisääteisiin tehtäviin sisältyy myös TKI-toiminta. Ammatillisten oppilaitosten tarkoitus on osallistua työ- ja elinkeinoelämän kehittämiseen. Ammattikorkeakoulujen tehtävä on harjoittaa työelämää ja aluekehitystä edistävää sekä alueen elinkeinorakennetta uudistavaa soveltavaa TKI-toimintaa. Yliopistojen tehtävä on edistää vapaata tutkimusta.

Satakunnan ammatillisia oppilaitoksia ovat Sataedu ja Winnova. Sataedun visio kiteytyy iskulauseessa: ”Parempaa osaamista ja hyvinvointia.” Hyvinvointi viittaa eritoten opiskelijan hyvinvointiin. WinNovan visio on puolestaan olla ”Suomen paras ammattiosaamisen kehittäjä”.

Alueella toimii kaksi ammattikorkeakoulua: Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) ja Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK). Diakin visio on olla tunnettu kohtaamisen korkeakouluna sekä haluttu opiskelu- ja työpaikka sekä kehittäjäkumppani. SAMKin strategia on yksiselitteisempi: sen tavoitteena on, että jokainen opiskelija valmistuu ja työllistyy.

Porin yliopistokeskuksessa toimivat Tampereen ja Turun yliopistot. Tampereen yliopistolla on Porissa muun muassa sosiaalityön tutkinto-ohjelma. Porin yliopistokeskuksen visio on tiivistetty yhteen lauseeseen: ”Porin yliopistokeskus tähtää tieteenalojen rajoja ylittävään, syvenevään yhteistyöhön sekä jatkuvaan kehitykseen niin opetuksen ja tutkimuksen laadussa kuin vaikuttavuudessa.”

Hankkeen työpajoista näkökulmia visioon

Satakunnan sote-alan TKI-verkoston visiota käsiteltiin kahdessa hanketyöpajassa lokakuussa ja marraskuussa 2024. Työpajatyöskentely toi käytännön näkökulmia vision rakentamiseen.

Lokakuun työpajassa osallistujat toivat esille, että TKI-toiminnan kehittäminen vaatii tiiviimpää yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Verkostoon tulisi kuulua sote-alan julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin organisaatioita sekä oppilaitoksia.

Työpajassa peräänkuulutettiin rohkeaa aloitteellisuutta, uuden luomiseen tähtäävää ideointia sekä tahtoa kokeilla ja kehittää. Toiminnan on perustuttava tutkimustietoon ja hyviksi havaittuihin käytäntöihin – sekä tuotettava niitä edelleen.

TKI-toiminnan keskeisinä tavoitteina pidettiin hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä sekä yhteisöllisyyden lujittamista. Tarkoituksena on, että satakuntalaiset pystyvät huolehtimaan sekä omasta hyvinvoinnistaan että kanssaihmisistään ja ympäristöstään. Lisäksi digitalisaation mahdollisuuksia halutaan hyödyntää tehokkaammin.

Myös marraskuun työpajassa painotettiin edelleen laajan yhteistyön merkitystä. Osallistujat korostivat, että TKI-verkoston visioon on sisällytettävä sekä sosiaali- ja terveysalan kehittäminen että hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Lisäksi TKI-toiminnan toivotaan kehittävän asukas- ja asiakaslähtöisiä toimintatapoja.

Satakunnan sote-alan TKI-verkoston visio 2025–2030

Satakunnan sote-alan TKI-verkoston visiota määriteltäessä keskeisiä teemoja olivat monitoimijaisen yhteistyön vahvistaminen sekä kansallisten ja alueellisten tavoitteiden huomioiminen.

Visioon haluttiin sisällyttää eri toimijoiden – julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin sekä oppilaitosten – yhteinen sitoutuminen sote-alan kehittämiseen. Lisäksi haluttiin varmistaa, että visio tukee Satakunnan hyvinvointialueen strategisia linjauksia ja asukkaiden hyvinvointia.

Visioon vaikuttivat myös Satakuntaliiton maakuntaohjelman 2022–2025 tavoitteet, jotka korostavat sujuvaa arkea, turvallisuutta, hyvinvointia ja laadukasta ympäristöä. Lisäksi siinä hyödynnettiin korkeakoulujen näkemyksiä TKI-toiminnan toteuttamisesta yhteistyötahojen kanssa.

Sen sijaan TKI-verkoston visiossa ei otettu huomioon yksittäisten sote-alan yritysten tai järjestön visioita, jotka keskittyvät enemmän niiden omaan tulevaisuuteen ja strategisiin tavoitteisiin.

Lopullisen vision muotoili TKI-verkoston hanketyöryhmä analysoimalla eri organisaatioiden asiakirjoja ja hyödyntämällä työpajoissa esiin nousseita näkökulmia. Satakunnan sote-alan TKI-verkoston visio vuodelle 2025–2030 on:

”Olemme satakuntalainen, kansallisesti tunnistettu ja tunnustettu tutkimus-, kehittämis- ja innovaatioverkosto, joka luo vaikuttavia, asukas- ja asiakaslähtöisiä ratkaisuja sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä hyvinvoinnin edistämiseen Satakunnassa. Verkostoon kuuluu toimijoita julkiselta, yksityiseltä ja kolmannelta sektorilta sekä oppilaitoksista.”

Lähteet

Diakonia-ammattikorkeakoulu. (i.a.). Diakin strategia 2025–2028. Saatavilla 19.2.2025 https://www.diak.fi/diak/organisaatio/strategia/

Kehusmaa, K. (2010). Strategiatyö – Organisaation voimanlähde. Edita Prima Oy.

L 932/2014. Ammattikorkeakoululaki 14.11.2014/932. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2014/20140932

L 531/2017. Laki ammatillisesta koulutuksesta 11.8.2017/531. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2017/20170531

L 611/2021. Laki hyvinvointialueesta 29.6.2021/611. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2021/20210611

L 558/2009. Yliopistolaki 24.7.2009/558. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2009/20090558

Mannerheimin Lastensuojeluliitto. (24.1.2024). MLL:n strategia. https://www.mll.fi/tietoa-mllsta/organisaatio/mlln-strategia/?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI4eGX_PXsiQMVwhiiAx28XxB1EAAYASAAEgJQ-PD_BwE

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Satakunnan piiri. (i.a.). Paikallisyhdistykset. Saatavilla 20.11.2024 https://satakunnanpiiri.mll.fi/tietoapiirista/paikallisyhdistykset/

Patentti- ja rekisterihallitus. (22.1.2025). Yhdistysten määrät tarkoitusluokittain (pääluokittain) eri maakunnissa. https://www.prh.fi/fi/yhdistysrekisteri/yhdistysrekisterintilastoja/yhdistysten_maarat_maakunnittain.html

Porin Sininauha. (i.a.). Porin Sininauhan strategia 2022–2025. Saatavilla 20.11.2024 https://www.porinsininauha.fi/wp-content/uploads/2023/03/Porin-Sininauha-strategia-2022-2025.pdf

Porin yliopistokeskus. (i.a.). Porin yliopistokeskuksen strategia 2021–2025. Saatavilla 20.11.2024  https://ucpori.fi/fi-fi/meista/strategia/32/

Sataedu. (i.a.). Arvot ja strategia. Saatavilla 20.11.2024 https://sataedu.fi/sataedu/arvot-ja-strategia/

Satainno. (i.a.). Sosiaali- ja terveysalan TKI-kumppanuusverkosto ja tiekartta 2025–2030 Satakuntaan. Saatavilla 20.11.2024 https://satainno.fi/hanke/sosiaali-ja-terveysalan-tki-kumppanuusverkosto-ja-tiekartta-2025-2030-satakuntaan/

Satakunnan ammattikorkeakoulu. (i.a.). Strategia. Saatavilla 20.11.2024 https://www.samk.fi/samk/strategia/

Satakunnan hyvinvointialue. (9.3.2023). Satavarmaa hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta, lähellä ihmistä. Satakunnan hyvinvointialueen strategia 2023–2025. https://satakunnanhyvinvointialue.fi/wp-content/uploads/2023/03/sha_strategia_20232025.pdf

Satakunnan hyvinvointialue. (i.a.). Tutkimus, kehittäminen, innovaatiot ja osaaminen. Saatavilla 20.11.2024 https://satakunnanhyvinvointialue.fi/ammattilaiset-ja-opiskelijat/tkio/

Satakuntaliitto. (10.12.2021). Satakunnan maakuntaohjelma 2022–2025. Satakunta-strategian luku 2. https://satakunta.fi/wp-content/uploads/2023/01/Satakunnan-maakuntaohjelma-2022-2025.pdf

Sosiaali- ja terveysministeriö. (12.2.2024a). Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus (sote-uudistus). https://stm.fi/soteuudistus

Sosiaali- ja terveysministeriö. (2024b). Valtakunnalliset tavoitteet sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiselle. (Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2024:2). http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-00-5424-3

Sosiaali- ja terveysministeriö. (i.a.-a). Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmä 2030-luvulla. Saatavilla 20.11.2024 https://stm.fi/hanke?tunnus=STM088:00/2024

Sospro. (i.a.). Arvot ja strategiamme. Saatavilla 20.11.2024 https://sospro.fi/tietoa-meista/arvot-ja-strategiamme/

Tampereen yliopisto. (i.a.). Sosiaalityön koulutus, Pori. Saatavilla 20.11.2024 https://www.tuni.fi/fi/tule-opiskelemaan/sosiaalityon-koulutus-pori

Terveystalo. (i.a.). Strategia. Saatavilla 20.11.2024 https://www.terveystalo.com/fi/yhtio/sijoittajat/terveystalo-sijoituskohteena/strategia

Valpola, V. (2000). Suuri sivistyssanakirja. Wsoy.

WinNova. (i.a.). Strategia ja vastuullisuus. Saatavilla 20.11.2024 https://www.winnova.fi/tietoa-meista/strategia-ja-vastuullisuus/

Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202501092040

Satakunnan TKI-sotetiekartta -hanke

  • Hankkeen tavoitteena on luoda Satakuntaan sosiaali- ja terveysalan sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa (TKI) edistävä rakenne. Rakenteen muodostaa sote- ja hyte-alojen julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoista koostuva kumppanuusverkosto.
  • Kumppanuusverkoston tehtävänä on edistää pitkäjänteisesti, suunnitelmallisesti ja tavoitteellisesti TKI-toimintaa, kuten sote- ja hyte-hankkeita.
  • Kumppanuusverkostolle on laadittu TKI-tiekartta, eli visio, tavoitteet ja toimenpiteet.
  • Hanke toteutetaan helmikuusta 2024 helmikuuhun 2025.
  • Satakuntaliitto rahoittaa hanketta Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE) -rahoituksella.