Siirry sisältöön
puhekuplia
Juttutyyppi  Pääkirjoitus

Elämä on hyvää

Koronapandemia laittoi meidät kaikki pohtimaan hyvän elämän elementtejä. Diakin unelmana on maailma, jossa hyvä elämä on mahdollinen kaikille, kirjoittaa Diakin väistyvä rehtori-toimitusjohtaja Tapio Kujala jäähyväispääkirjoituksessaan.

Jos minulta olisi vuosi sitten kysytty, mistä hyvä elämä koostuu olisin vastannut Maslowin tarvehierarkian portaikon mukaisesti: fyysisistä tarpeiden täyttymisestä, turvallisuuden tunteesta, läheisyydestä ja rakkaudesta, arvostuksesta, esteettisistä ja älyllisistä elämyksistä sekä itsensä toteuttamisesta.

Maailmanlaajuisen pandemian jälkeen rakennamme toisenlaista hyvää elämää.

Koronapandemia pysäytti koko maailman maaliskuussa 2020. Se järkytti turvallisuutta, loi epäjatkumoa elämällemme sekä palautti meidät tarvehierarkian alimmille rapuille.

Oli pakko pysähtyä miettimään, miten hyvän elämän rakennuspalikat kootaan uudelleen. En voi olla välttymästä ajatuksesta, että tässä ajassa identiteettimme kaipaa ja arvottaa hyvän elämän rakenteet toisella tavalla. Tämän maailmanlaajuisen pandemian jälkeen rakennamme toisenlaista hyvää elämää.

Luultavasti koronavirus teki näkyvämmäksi suomalaisen yksinäisyyden entistä selvemmin. Me, jotka olemme tottuneet asumaan ”ikkunat metsään päin” ja kolmen kilometrin kädenmitan päässä toisistamme kaipasimme toisiamme, kohtaamisia, yhteisöä. Ehkä tässä maailmankaikkeudessa yhteisöllä onkin suurempi arvonsa. Näimme pandemian aikana, miten kömpelöltä näytti tervehtiminen kyynärpäillä tönien tai jaloilla potkien. Yllätyimme, että me suomalaiset kaipasimme kädenpuristusta tai jopa halailua.

Yllätyimme, että me suomalaiset kaipasimme kädenpuristusta tai jopa halailua.

Yhtäkkiä pandemian keskellä hyvän elämän keskeisimmät asiat koostuivat toisten kaipuusta, fyysisen hyvinvoinnin ja mielenterveyden vaalimisesta sekä tässä ja nyt elämisestä. Koronaviruksen tuoma arvokolahdus pysäytti, vaikka osalle selviytymisstrategian osa oli parasosiaalisen suhteen suuntaaminen verkkokauppojen tavaroihin tai television ja suoratoistopalveluiden päiväunelmiin.

Suomen Kuvalehti kyseli 2009 lukijoiltaan hyvän elämän elementtejä. Vastaajista kaksi kolmesta oli naislukijoita. Toimitus kertoi, että he löysivät 102 vastauksen yhteenvetona viisi hyvän elämän peruselementtiä.

  1. Hyvä elämä on jokaisen pään sisällä.
  2. Hyvä elämä ei ole helppoa, siihen kuuluu kärsimyskin.
  3. Hyvä elämä on nykyhetkessä elämistä: pienistä ja tavallisista asioista iloitsemista.
  4. Hyvä elämä on hyviä suhteita toisiin ihmisiin.
  5. Hyvään elämään riittää, että tulee toimeen: raha ja omaisuus eivät tuo onnea.

On vaikea olla allekirjoittamatta lukijoiden hyvän elämän perusteita. Ne kuulostavat hyvin suomalaisilta, tänne sopivilta. Hyvä elämä lähtee jokaisen pään sisältä.

Puhun itse usein unelmien tärkeydestä. Minulle unelmat tarkoittavat jonkun tärkeän, jopa mahdottoman tavoittelua. Unelmien tavoittelussa on positiivinen vire, jolla voin kohdata hyvän elämän.

Hyvä elämä lähtee jokaisen pään sisältä.

Diakin perusarvoihin kuuluu kaikille hyvän elämän puolustaminen. Kaikki tekemisemme tähtää entistä inhimillisempään ja kestävämpään maailmaan. Etsimme, näemme ja teemme hyvää.

Diak on hyvin erilainen ja uniikki korkeakoulu muihin ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin verrattuna. Rooli, jonka Diak on valinnut ei ole helppo, mutta aivan välttämätön tässä ajassa. Korkeakoulukentässä on aukko, jonka vain Diak pystyy täyttämään. Diak rakentaa rohkeasti, kohtaa ja haastaa itsensä sekä suomalaisen yhteiskunnan.

Olen ylpeä, että olen saanut johtaa Diakia rohkeaan ja tulevaisuuteen katsovaan suuntaan. Diakilaiset osaavat edistää kaikella toiminnalla strategian toteutumista, ja siinä samalla hyvän elämän ja maailman rakentumista.

Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020102185835