Siirry sisältöön
Juttutyyppi  Podcast

Jakso 4: Miten meitä hoidetaan tulevaisuudessa?

Saako valveutunut asiakas parempaa hoitoa? Sopiiko etähoitaminen kaikille? Entä miten digiratkaisuilla vaikutetaan hoidon laatuun? Dialogi-podcastissa yliopistonlehtori, dosentti Lauri Kuosmanen Itä-Suomen yliopistosta ja yliopettaja Arja Suikkala Diakista keskustelevat tulevaisuuden hoitotyöstä toimittaja Katja Alajan johdolla. 

Lue jakson tekstivastine täältä.

– Koronapandemian myötä on otettu iso harppaus digiratkaisujen näkökulmasta. Moni on ladannut esimerkiksi Koronavilkun itselleen. Monet meistä käyttävät älyrannekkeita ja seuraavat sillä omaa hyvinvointiaan. Nämä ovat tulleet osaksi arkea, sanoo Diakin yliopettaja Arja Suikkala.

Digitalisaation lisäksi tulevaisuuden hoitotyöhön kuuluvat myös valveutuneet asiakkaat, jotka ovat mukana kehittämässä palveluita käyttäjän näkökulmasta. Lauri Kuosmasen mukaan terveysala ei vielä tässä yllä aivan yritysmaailman tasolle.

– Sosiaali- ja terveydenhuolto ei ole ehkä aivan paras esimerkki siitä, että kuinka käyttäjien kokemukset, ääni tai mielipiteet on huomioitu palvelujen kehittämisessä. Olemme petranneet siinä viime aikoina, asiakasraadit ja kokemusasiantuntijat tuovat palvelujen käyttäjän näkökulmaa myös tähän terveydenhuoltoon, mikä on todella tervetullutta.

Samanaikaisesti on myös heitä, joille digiratkaisut eivät toimi – tarvitaan siis yksilöllisiä palveluita.

– Oma tausta on mielenterveystyössä ja psykiatriassa, jossa on paljon potilasryhmiä, joita ei pidä hoitaa etänä, vaan pyytää heitä vastaanotolle, kannustaa heitä tulemaan hoitopaikkaan ja saada liikkeelle omasta kodistaan, kertoo Lauri Kuosmanen.

– Se kohtaaminen on se A ja O, kuinka terveydenhuollon asiakas tai potilas kohdataan niissä tilanteissa, summaa Arja Suikkala.

Kuuntele keskustelijoiden ratkaisuja tulevaisuuden hoitotyöhön!

Dialogi-podcast – puheenvuoroja tasa-arvoisemman yhteiskunnan puolesta 

Miltä tuntuu, kun työelämä syrjii? Miten parannetaan nuorille suunnattuja palveluita? Miten meitä hoidetaan tulevaisuudessa? Diakonia-ammattikorkeakoulun uudessa Dialogi-podcastissa sosiaali- ja terveysalan, kirkon ja tulkkauksen alan asiantuntijat ja vieraat etsivät ratkaisuja yhteiskunnan ajankohtaisimpiin kysymyksiin. Jaksoissa kuullaan aina myös Diakin opiskelijan tai alumnin puheenvuoro. 

Jakso 4: Miten meitä hoidetaan tulevaisuudessa?

  • Keskustelijoina: Lauri Kuosmanen (yliopistonlehtori, Itä-Suomen yliopisto, varapuheenjohtaja, ETENE) ja Arja Suikkala (yliopettaja, Diak)
  • Opiskelijan puheenvuoro: Matias Kivilahti
  • Toimittaja ja juontaja: Katja Alaja 
  • Tuottaja: Diakin viestintäpalvelut
  • Tekninen tuottaja: Jaksomedia Oy 
  • Kuuntele: Spotify, Soundcloud, Google, Apple, Android, RSS 
  • Jakson tekstivastine.