Siirry sisältöön
Juttutyyppi  Podcast

Jakso 3: Mitä kuuluu, nuori?

Mistä nuori saa apua, jos sitä tarvitsee? Miksi nuoria pitää kuunnella, kun suunnitellaan heille palveluita? Miten nuoret haluavat tulla kuulluksi? Dialogi-podcastin kolmannessa jaksossa videobloggaaja Pinja ”Pinkku Pinsku” Sanaksenaho ja Diakin asiantuntija Reija Paananen keskustelevat toimittaja Katja Alajan johdolla, miten parannetaan nuorille suunnattuja palveluita.

Lue jakson tekstivastine täältä.

Nuorilla on haasteita hyvinvoinnin kanssa, mutta he eivät aina löydä itselleen oikeita palveluita. Videobloggaaja Pinja ”Pinkku Pinsku” Sanaksenaho kertoo saavansa some-kanaviensa kautta usein yhteydenottoja, joissa nousee esille myös haasteita hyvinvoinnissa. 

– Nuoret tietävät mut, mutta voivat itse pysyä anonyymeina. He pystyvät avautumaan mulle ja laittavat tosi yksityiskohtaisiakin viestejä. He haluavat puhua omista ongelmista ja sitten mä vastaan parhaani mukaan niihin, Sanaksenaho kertoo. 

Nuorten palveluita kehittänyt Diakin asiantuntija Reija Paananen huomauttaa, että korona-aika on lisännyt pahoinvointia 

– Sosiaalisten suhteiden puute korona-aikana haastaa. Esimerkiksi mielenterveyden ongelmia on jo neljäs- tai viidesosalla nuorista. Kyllä näyttäisi, että esimerkiksi ahdistuneisuus on tänä aikana lisääntynyt.  

Sanaksenahon mukaan nuori lähtee usein ensimmäiseksi hakemaan apua Googlesta, jonka kirjavat hakutulokset voivat vaikuttaa siihen, miten isona oma ongelma näyttäytyy. Samalla polku palveluiden äärelle on hakukoneen kautta hankala hahmottaa.  

Siksi nuorille suunnattuihin palvelupolkuihin ja helppokäyttöisiin työkaluihin tulee panostaa. Helppokäyttöisyys ja nuorilähtöisyys on myös Diakin kehittämän Zekki-työkalun lähtökohta. 

Emme me keski-ikäiset voi tietää, onko tietty palvelu käytettävä nuoren näkökulmasta, jos nuoret eivät ole mukana sitä kehittämässä. Esimerkiksi nuorten kuluttamat digitaaliset pelit on tehty hirveän käyttäjäystävällisiksi ja jopa koukuttaviksi. Miten pystyisimme tuomaan tukipalveluihimme saman: että käyttö olisi mahdollisimman helppoa ja mutkatonta? kysyy Reija Paananen. 

Kuuntele, mitä keskustelijat ehdottavat ratkaisuiksi! 

Dialogi-podcast – puheenvuoroja tasa-arvoisemman yhteiskunnan puolesta 

Miltä tuntuu, kun työelämä syrjii? Miten parannetaan nuorille suunnattuja palveluita? Miten meitä hoidetaan tulevaisuudessa? Diakonia-ammattikorkeakoulun uudessa Dialogi-podcastissa sosiaali- ja terveysalan, kirkon ja tulkkauksen alan asiantuntijat ja vieraat etsivät ratkaisuja yhteiskunnan ajankohtaisimpiin kysymyksiin. Jaksoissa kuullaan aina myös Diakin opiskelijan tai alumnin puheenvuoro. 

Jakso 3: Mitä kuuluu, nuori? 

  • Keskustelijoina: Pinja ”Pinkku Pinsku” Sanaksenaho(videobloggaaja) ja Reija Paananen (asiantuntija, Diak) 
  • Opiskelijan puheenvuoro: Elina 
  • Toimittaja ja juontaja: Katja Alaja 
  • Tuottaja: Diakin viestintäpalvelut
  • Tekninen tuottaja: Jaksomedia Oy 
  • Kuuntele: Spotify, Soundcloud, Google, Apple, Android, RSS 
  • Jakson tekstivastine.