Arvostavan kohtaamisen ammattilaiset
Arvostava kohtaaminen on viestinnän ja vuorovaikutuksen kautta näkyväksi tulevaa välittämistä, arvostamista, myötätuntoa ja ymmärtämistä.
Arvostava kohtaaminen on sitä, että annamme toisillemme tilaa ja voimme ilmaista näkemyksiämme ja mielipiteitämme ilman pelkoa. Tämän toteutumista voidaan edistää sekä organisaatio- että yksilötasolla.
Diak on kirjannut ihmisen arvostavan kohtaamisen tärkeyden vahvasti strategiaansa ja huolehtii siitä, että työntekijät noudattavat eettisesti kestäviä kohtaamisperiaatteitaan jokapäiväisessä työssään. Diak haluaa kohdata jokaisen lähimmäisenä sekä tehdä, hakea ja nähdä hyvää. Yhteisöllisiä ja yhteiskunnallisia haasteita ratkaistaan kohtaamalla ja yhdessä. Kohtaamisilla on myös siis vahva yhteiskunnallinen ja poliittinen ulottuvuus.
Diakissa tapahtuvassa jokapäiväisessä viestinnässä ja vuorovaikutuksessa heijastuvat työntekijöiden eettiset periaatteet ja arvot. Ihmisen arvopohja tulee näkyväksi hänen viestintänsä ja vuorovaikutuksensa kautta. Se, miten kohtaamme ja kohtelemme toisiamme käytännössä, kertoo meistä ihmisinä. Jokainen meistä on itse vastuussa oman henkisen kasvun sekä kohtaamis- ja vuorovaikutustaitojen kehittämisestä. Tarttumalla itsensä kehittämisen haasteeseen, jokainen meistä voi omalta osaltaan kantaa kortensa kekoon hyvän ja oikean toteutumisen puolesta tässä yhteiskunnassa.
Yhteisöllisiä ja yhteiskunnallisia haasteita ratkaistaan kohtaamalla ja yhdessä.
Diakin tavoitteena on kouluttaa ammattilaisia, jotka vievät eettisiin arvoihin perustuvia taitojaan työelämään edistäen kestävän ja tasa-arvoisen maailman rakentumista. Ammattilaisen vahva arvopohja on perusta ammatilliselle kehittymiselle, työn kehittämiselle ja uusien ratkaisujen hakemiselle. Diak toteuttaa tavoitteensa tarjoamalla koulutuksia, joiden keskipisteenä on ihminen ja ihmisen tukeminen yhteiskunnassa. Näihin koulutuksiin kuuluu vahvasti tulkkausalan koulutus.
Koulutetut tulkit edistävät omalla ammattitaidollaan sitä, että jokaisen ihmisen oikeus ymmärtää ja tulla ymmärretyksi toteutuu. He ovat tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolustajia. Koulutettujen tulkkien yhteiskunnallista roolia ja tärkeyttä vuorovaikutuksen mahdollistajina tulisi ymmärtää, tunnistaa, nosta vahvasti esille ja arvostaa. Diakin kielten ja viestinnän asiantuntijat edistävät vuorovaikutusosaamista, ymmärtämistä ja ymmärretyksi tulemista mitä suurimmissa määrin ja tukevat siten omalla työllään Diakin eettisiä periaatteita. He edistävät viestinnän ja vuorovaikutuksen laatua ja osaamista ja tukevat tulevien työelämän asiantuntijoiden kykyä kommunikoida myös kansainvälisten toimijoiden kanssa.
Tämä Dialogi teemanumero nostaa tulkkauksen, kielten ja viestinnän asiantuntemusta erityisesti eettisen kohtaamisen mahdollistajina. Artikkeleissa paneudutaan monipuolisesti tulkkausalan koulutuksellisiin sisältöihin sekä muun muassa puhevammaisen ihmisen kokemuksiin ja näkökulmiin.
Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20231110144679