Arvokasta vaikuttamisyhteistyötä
Diakonia-alan organisaatiot yhdistivät voimansa nuorten hyvinvoinnin puolesta. Syntyi kampanja kansalaisaloitteesta nuoriasiavaltuutetun viran perustamiseksi. Kampanja auttoi huomaamaan, että yhteistyön pontimena voivat olla yhteiset arvot.
Idea kansalaisaloitteesta nuoriasiavaltuutetun viran perustamisesta syntyi yhteisestä huolesta, jonka mukana olevat organisaatiot jakoivat nuorista ja heidän hyvinvoinnistaan. Organisaatioita yhdisti paitsi niiden diakonia-alan tausta, yhteinen vahva arvopohja että kokemus ja osaaminen nuorten parissa työskentelystä. Kampanjaa veti Diakonissalaitos, jonka lisäksi mukana olivat Suomen Diakoniaopisto, Oulun Diakonissalaitoksen Säätiö, Lahden Diakonialaitos, Länsi-Suomen Diakonialaitoksen säätiö, Step-koulutus sekä Diakonia-ammattikorkeakoulu.
Nuorten asialla
Nuorisotutkimusseuran arvion mukaan jopa joka kymmenes nuori on vaarassa syrjäytyä. Nuorten kokema yksinäisyys ja ahdistuneisuus ovat lisääntyneet merkittävästi viime vuosina, ja pandemia-aika entisestään polarisoi nuorten tilannetta.
Idea nuoriasiavaltuutetusta syntyi alun perin mukana olevien nuorten itsensä ehdottamana. Mukaan ideointiin ja työskentelyyn otettiin heti alusta lähtien nuoria. Suomesta löytyvät lapsi- ja vanhusasiavaltuutettujen virat, joten nuorten asiaa ajamaan haluttiin perustaa oma pesti. Vaikka useita laadukkaita toimijoita ja palveluita, jotka edistävät nuorten hyvinvointia, jo löytyi, näyttäytyi nuorten apu pirstaleisena kenttänä, josta oikean palvelun löytäminen on hankalaa. Nuorisovaltuutetun tehtävänä olisi toimia kokoavana tahona, jotta nuorten hyvinvointia pystytään edistämään nykyistä pitkäjänteisemmin ja laaja-alaisemmin – nuorten osallisuus huomioiden. Nuorisoasiavaltuutetun tehtävän perustamista ryhdyttiin ajamaan kansalaisaloitteen muodossa.
Viestintäyhteistyötä
Kansalaisaloite avattiin vuoden 2023 alussa ja sen vauhdittamiseksi syntyi viestintäkampanja, jota mukana olevat organisaatiot rummuttivat omissa kanavissaan. Syntyi somekampanja, johon saatiin mukaan myös sosiaalisen median vaikuttajia. Diakissa hyödynnettiin laajaa kampus- ja opiskelijaverkostoa, joita kannustettiin allekirjoittamaan aloite. Myös omat sidosryhmät kontaktoitiin. Kampanjassa mukana olleet asiantuntijat sekä mukana ollut nuori asiantuntija myös kirjoittivat aiheesta mielipidekirjoitukset Helsingin sanomiin.
Yhteistyökumppaneiden kanssa viestintää kehitettiin jatkuvasti säännöllisissä tapaamisissa.
Opiskelijat mukaan
Vaikuttamistyössä yhteistyö on voimaa. Nuorten asialla oltaessa on tärkeää, että nuoret myös pääsevät osallistumaan heitä koskevien aloitteiden suunnitteluun. Nuoriasiavaltuutettu-kampanjassa nuoret olivat alusta lähtien mukana Diakonissalaitoksen kautta. Eräs heistä oli myös Diakin opiskelija, joten nostimme häntä esille myös Diakin viestinnässä. Nuoret osallistuivat aloitteen suunnitteluun ja jakamiseen sekä tuottivat myös omaa viestintämateriaalia perustamalla nuortenasialla-tilin Instagramiin. Nuoret myös kävivät tapaamassa kansanedustajia.
Yhteistyön voimaa
Kansalaisaloitteen nimienkeräyksen jälkeen aloitetta edistettiin myös lakialoitteena, kun kansanedustaja Hanna Holopainen ryhtyi ajamaan aloitetta eduskunnan sisällä. Lakialoite on nyt käsittelyssä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.
Nuoriasiavaltuutetun virka odottaa vielä perustamistaan, mutta kampanja on osoittanut jo yhteistyön voimaa. Se on paitsi tutustuttanut samojen asioiden parissa toimivien organisaatioiden toimijoita toisiinsa myös auttanut sanoittamaan yhteisiä vaikuttamisen paikkoja. Se on tuonut eri toimijat yhdessä nuorten asian äärelle varsin konkreettisella aloitteella sekä opettanut paljon myös kansalaisaloitteiden viestinnästä. Se on myös opettanut paljon siitä, miten nuoret kannattaa jo alkutekijöissä ottaa mukaan suunnitteluun heitä koskevissa asioissa. Ennen kaikkea kampanja on monella tapaa onnistunut tuomaan nuorten ääntä kuuluviin yhteiskunnallisessa keskustelussa.
Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20231212153536