Siirry sisältöön
Kaksi ihmistä keskustelee, välissä kirjaimia leijuu ilmassa, piirroskuva.
Juttutyyppi  Kielitohtorin diagnoosit

Mitä on puhejudo?

Judopuhe on urheilupuhetta judosta. Puhejudo viitannee puhetaitoon, teholtaan verrattavissa judoon, jolla voi selvitä kiperistä väkivallan uhkaa sisältävistä tilanteista. Miten se tapahtuu?

Ravintolan ovimiehet kertovat, että puhejudolla yleensä selviää hankalistakin tilanteista. Lingvistiä kiinnostaa, kuinka hankalista tilanteista voi selvitä ja miten puhejudo lausetalolla toteutetaan.

Peruspuhejudo

Puhejudon perusperiaate on, että ”vastapuoli” ei kiihdy itse vaan myötäilee kiihdyksissä olevan ihmisen tuntemuksia. Vastapuoli käyttää ”pehmeää tietä” eli (puhe)judoa (Näin rauhoitat kiihtyneen henkilön puhejudolla | Yle). Puhejudon idea on järkeenkäypä: tilannetta ei aleta provosoida, vaikka omista ajatuksista pidetäänkin kiinni. Toisen osapuolen ajatusten järkevyys empaattisesti tunnustetaan, mutta oma toiminta pidetään silti aiotun kaltaisena.

Maallikko toki pohtii puhejudon tehokkuutta äärimmäisissä tilanteissa: voiko pelkkä puhe estää todella räjähdysherkän tilanteen eskaloitumista?

Puhejudo 2.0

Karatemestari Jesse Enkamp kertoo lähes absurdin tarinan tilanteesta, jossa erikoisen edistynyt puhejudo  (tai -karate) esti tilanteen kärjistymisen (One Little Verbal Trick to Save Your A** in Self-Defense (karatebyjesse.com)). Derren Brown, brittiläinen taikuri ja mentalisti, oli joutumassa myöhään yöllä humalaisen katutappelijan haastamaksi. Brown pysyi ystävällisen viileänä ja totesi humalikolle:

The wall outside my house isn’t four foot high. But I lived in Spain for a bit and you should see the walls there — enormous, right up here!

Brown toisti tiedonannon ystävällisesti useaan kertaan hämmentyneelle taistelunhaluiselle, joka hämmentyi kerta kellata enemmän. Brown lisäsi vielä, asiaa itsekin hämmästellen:

But here, they’re tiny! Look at these ones.

Tilanne laukesi ja aggression hävisi.

Puhejudon perusperiaate on, että ”vastapuoli” ei kiihdy itse vaan myötäilee kiihdyksissä olevan ihmisen tuntemuksia.

Tilanteessa tapahtui taitava skriptin muutos. Skripti on diskurssianalyysissa hahmoteltu konventionaalisen tilanteen malli, jossa usein toistuu sama käyttäytyminen ja (lähes) sama puheenvuororakenne, esimerkkeinä hammaslääkärissä käynti tai lainaneuvottelu pankissa. Edellä olevassa esimerkissä ”väkivaltaskripti” vaihtui absurdiksi keskusteluskriptiksi, toisen osallistujan humalatilaltaan sitä huomaamatta.

Puhevarkaus

Mentalisti Derren Brown (Derren Brown | The Official Website) on tullut tunnetuksi kokeistaan, joissa hän pysäyttää henkilön kadulla ja alkaa kysellä intensiivisesti ohjeita kaupungin jonkin maamerkin löytämiseksi. Keskustelu ja kysymykset etenevät vilkkaasti, ja intensiivisen keskustelun välissä Brown pyytää henkilöä katsomaan karttaa ja antamaan lompakkonsa. Jopa puolet koehenkilöistä suostuu empimättä pyyntöön. Kyseessä on intensiivinen tienneuvomisskripti, jonka väliin nopeasti sujautettu pyyntö lompakon antamisesta jää monelta tiedostamatta: tienneuvomisen parin sekunnin aikaista muuttumista varkaudeksi ei havaita.

Puhetilanneskriptin manipulointi voi toimia mentalistin työvälineenä estradilla. Puhejudokeinona se lienee joissakin tilanteissa mahdollinen. Vaarallisten tilanteiden syntymisen estämiseen on toki suositeltavampi keino: välttää sellaisia tilanteita ylipäätään.

Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024040915598