
Tsemppari-toiminta tukee lastensuojelun sijaishuollon työntekijöiden hyvinvointia
Miten lastensuojelun sijaishuollon työtekijöiden työhyvinvointia voidaan tukea – tai jopa lisätä? Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia TESSI – Työhyvinvoinnin edistäminen sijaishuollossa -hankkeessa. Hankkeessa kehitettävä Tsemppari-malli kouluttaa työyhteisöihin vertaisvalmentajia, jotka pitävät yllä keskustelua hyvinvoinnista.
TESSI-hankkeen tavoitteena on parantaa lastensuojelun sijaishuollon työntekijöiden hyvinvointia ja työssä jaksamista. Jotta työnhyvinvoinnin edistäminen saisi konkreettista jalansijaa työpaikoilla, hankkeessa kehitetään työyhteisölle sopiva toimintamalli. Osana tätä mallia luodaan myös vertaisvalmentajuusmalli.
Hankkeessa vertaisvalmentajia kutsutaan Tsemppareiksi. He ovat sijaishuollon yksiköiden työntekijöitä, jotka nostavat esille ja edistävät työyhteisöjensä hyvinvointiasioita.
Mihin Tsempparia tarvitaan?
Tsemppari eli vertaisvalmentaja on vertainen, jonka pitää työpaikoilla yllä keskustelua hyvinvoinnista. Hänen puoleensa voi kääntyä, kun työntekijä tarvitsee tukea tai haluaa pohtia hyvinvointiin liittyviä asioita. Tsemppari kannustaa ja ideoi sekä ohjaa tarvittaessa työntekijän esihenkilönsä juttusille.
Tsemppari eli vertaisvalmentaja on vertainen, jonka pitää työpaikoilla yllä keskustelua hyvinvoinnista.
Vertaistoiminnan keskeisiä arvoja ovat vapaaehtoisuus, vastavuoroisuus ja luottamuksellisuus. Tällä toiminnalla voi olla myönteistä vaikutusta muun muassa työn imuun, joka tarkoittaa myönteistä tunne- ja motivaatiotilaa työssä. Silloin työntekijä lähtee mielellään töihin ja nauttii siitä.
Tsemppareille suunnatussa koulutusmateriaalissa esitellään helppoja ja toimivia tapoja lisätä työhyvinvointia. Tsemppari-toiminta voi alkaa arkisista teoista: huomaavaisuudesta, ystävällisyydestä ja positiivisesta palautteesta. Näilläkin on vaikutusta työpaikan ilmapiiriin ja työhyvinvointiin. Pienistä teoista kasvaa suurta vaikuttavuutta!
Tsemppari-toiminnassa on tunnistettava sijaishuollon haasteet ja tarpeet
Tsemppari-toimintaa pilotoitiin kesällä 2024. Pilottiin osallistuneet lastensuojelun sijaishuollon työntekijät toivoivat toiminnan sulautuvan luontevasti päivittäiseen työhön. Samalla sen on oltava vaikuttavaa, työhyvinvointia kohottavaa ja iloa tuottavaa.
Pilotti osoitti, että Tsemppari-toiminnan onnistuminen vaatii sijaishuollon arjen haasteiden tunnistamista ja ajankohtaisten tarpeiden huomioimista. Työyksikön oma työntekijä on näiden asioiden asiantuntija, ja hankkeen materiaalit tarjoavat tukea vertaistoimintaan. On myös tärkeää huomioida muut työhyvinvointia lisäävät toiminnot, kuten työnohjaus ja työterveyshuolto.
Pilottivaiheen aikana Tsempparit toivat esiin, että he tarvitsevat menetelmiä, joilla voidaan tukea työntekijöiden jaksamista ja mielen hyvinvointia.
He kaipasivat erityisesti työkaluja, joilla voidaan kannustaa, motivoida ja innostaa työntekijöitä. Tarvetta oli myös keinoille, joiden avulla voidaan ottaa vaikeita asioita puheeksi rakentavasti ja luottamuksellisesti. Lisäksi Tsempparit toivoivat käytännön tietoa ravitsemuksesta, liikunnasta, unesta ja palautumisesta. Näiden yhdistelmällä voidaan tukea työntekijöiden kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Tsemppari-toiminta vaatii esihenkilöiden tukea ja sujuvaa viestintää. Se voi tarkoittaa muutosta työpaikan kulttuurissa, mikä edellyttää yhteistyötä esihenkilön, Tsempparin ja muun henkilöstön välillä.
Tsemppari-toiminta on jatkuva prosessi, joka tarvitsee ylläpitoa ja suunnittelua. Keväällä järjestettävä koulutustilaisuus on tarkoitettu myös esihenkilöille, ja TESSI-hankkeen nettisivuille tulee materiaalia heidän työnsä tueksi.
Tsemppari-toiminnan seuraavat askeleet
Pilottiin osallistuneiden Tsemppareiden kokemusten perusteella vertaistoiminnalle on selkeä tarve. Tsemppari-mallia täytyy vielä kehittää, mutta positiivinen vastaanotto antaa puhtia siihen.
Hankkeen verkkosivuilla olevia koulutusmateriaaleja on jo työstetty yhdessä Tsemppareiden kanssa, ja niitä täydennetään heidän palautteensa pohjalta.
Tsemppareiden mukaan materiaalien ja menetelmien on oltava helposti omaksuttavia ja käytännönläheisiä kokonaisuuksia – eräänlaisia ”paketteja”, joita voidaan soveltaa eri yksiköiden arkeen. Tämän vuoksi materiaalin on myös hyvä olla eri muodoissa, kuten videoina, podcasteina ja kirjallisena. Koulutuksessa huomioidaan myös Tsempparien toiveiden mukaisesti sekä fyysisen että psyykkisen hyvinvoinnin teemat.
Keväällä järjestään koulutustilaisuus, jossa julkistetaan Tsemppareiden käsikirja. Syksyllä Tsemppareille järjestetään toinen koulutustilaisuus, ja noin kolmen kuukauden kuluttua siitä heille pidetään webinaari. Webinaarissa käydään läpi Tsemppareiden kokemuksia ja aiemmista tilaisuuksista saatua palautetta.
Koulutustilaisuuksien materiaalit tulevat myöhemmin vapaasti saataville hankkeen verkkosivuille. Lastensuojelun yksiköt voivat jatkossa soveltaa Tsemppari-toimintaa omien tarpeidensa mukaan.
Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025041125745