Siirry sisältöön
kuvitus, jossa henkilö istuu jooga-asennossa, taustalla lenkkikenkiä, lehtiä ja omenanpuolikkaita.
Juttutyyppi  Blogi

Iloa ja elinvoimaa liikkumalla

Tiedetään, että liikunnan harrastaminen on osa kokonaisvaltaista hyvinvointia ja sen vaikutukset edistävät sekä henkistä että fyysistä terveyttä. Mutta voiko liikkumisesta aidosti nauttia? Voiko liikunta toimia ilon lähteenä?

Oikeanlainen ja säännöllinen liikunta vaikuttaa suotuisasti koko elimistön kuntoon, liikkuvuuteen, tasapainoon sekä auttaa pitämään painon sopivana. Fyysinen aktiivisuus vaikuttaa myönteisesti myös unen laatuun, vireyteen, omaan energiatasoon sekä oppimiseen. Oikeanlainen sekä itselle mieleinen liikunta vaikuttaa elämänlaatuun myönteisesti.

Liikunnalla on tutkitusti merkittäviä vaikutuksia mielen hyvinvointiin.

Säännöllinen liikunta ennaltaehkäisee masennusoireiden syntyä, lievittää stressiä ja ahdistuneisuutta.

Erikoislääkäri ja tutkija Sami Leppämäki kertoo väitöskirjassaan, kuinka väestötutkimuksen mukaan säännöllinen liikunta vaikuttaa positiivisesti yksilön mielialaan. Tutkimustuloksissa Leppämäki toteaa, että fyysinen liikuntasuoritus vähintään kaksi kertaa viikossa lievittää masennusoireita tehokkaasti. Tutkimus osoitti, että liikunta paransi tutkittavien mielialaa yhdessä kirkasvalon kanssa.

Säännöllinen liikunta ennaltaehkäisee masennusoireiden syntyä, lievittää stressiä ja ahdistuneisuutta. Liikunnan hyödyt ovat moninaiset ja jo pienikin määrä päivittäistä liikuntaa edistää terveyttä.

Tuumasta toimeen

Kun lähdetään pohtimaan fyysistä aktiivisuutta, on hyvä ottaa huomioon liikunnan määrä, laatu ja toteutumistapa.

UKK-instituutin laatimissa terveysliikunnan suosituksissa korostetaan monipuolista ja päivittäin tapahtuvaa liikuntaa. Suositusten mukaan kestävyyskuntoa tulisi toteuttaa useana päivänä viikossa tai viikossa vähintään 2,5 tuntia reippaasti tai 1 tunti 15 minuuttia rasittavasti. Lihaskunnon ja liikehallinnan harjoituksia tulisi kehittää vähintään kaksi kertaa viikossa. Yhden liikuntasuorituksen tulisi kestää vähintään 10 minuuttia, jotta suoritus olisi terveyttä edistävä. Myönteisten terveysvaikutusten kannalta on tärkeää, että liikuntasuorituksen aikana pulssi nousee ja hengitys kiihtyy.

Liikunnan hurmaa

Liikunta-aktiivisuus, terveelliset ruokailutottumukset sekä riittävä uni ja lepo sekä mielen hyvinvointi yhdessä summattuna luovat pohjan terveydelle ja hyvinvoinnille. Liikunnasta on kuitenkin mahdollista saada terveyshyötyjen lisäksi ikimuistoisia elämyksiä ja iloa elämään.

Vaihtoehtoja liikkumiseen ja liikunnan harrastamiseen on monia. On tärkeää, että eri liikunta- tai urheilulajeista löytyisi mielenkiintoinen liikuntamuoto, joka tuottaisi onnistumisen kokemuksia ja hyvää oloa.

Itseä motivoiva ja kiinnostava liikunta kohottaa itsetuntoa sekä tyytyväisyyttä omaan itseensä.  Myös sosiaaliset suhteet korostuvat liikuntaharrastuksissa.

Itseä motivoiva ja kiinnostava liikunta kohottaa itsetuntoa sekä tyytyväisyyttä omaan itseensä.  Myös sosiaaliset suhteet korostuvat liikuntaharrastuksissa. Osa harrastajista nauttii itsenäisestä treenaamisesta, mutta osalle on merkityksellistä ottaa ystävä mukaan liikkumaan. Yhdessä harrastaminen ystävän tai kaveriporukan kanssa voi olla merkittävä asia oman liikuntakokemuksen kannalta. Ystäviltä saa tukea, kannustusta, energiaa ja tsemppausta.

Jokaisella liikkujalla on omat syynsä ja motivaation lähteensä liikkumiseen. Terveysvaikutusten lisäksi syyt liikunnan harrastamiseen voivat olla esimerkiksi hyvänolontunne tai yhteenkuuluvuuden kokeminen. Omalla kohdallani liikuntaharrastukseni ovat kohtaamisalustoja, jossa pääsen nauttimaan ympärillä olevista ihmisistä, sekä voimaantumisesta jota liikunta minulle tuottaa.

Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2018121050297