Siirry sisältöön
kuvitus, jossa kaksi henkilöä käsi kädessä.
Juttutyyppi  Blogi

Rokote suojaa HPV-infektion aiheuttamilta vaaroilta

HPV-infektio on yleinen virus, jonka ehkäisyyn löytyy keino: rokotus. Terveydenhoitajat voivat työssään levittää tietoa tartuntatautien vaaroista ja niiltä suojautumisesta.

HPV (human papilloma virus) eli ihmisen papilloomavirus on iho- ja limakalvomuutoksia aiheuttava virus. HPV-tartunnan voi saada kuka tahansa sukupuoleen katsomatta. Mikäli virus jää elimistöön, se voi kasvattaa osalla ihmisistä syöpäriskiä.

HPV-tartunnan voi saada kuka tahansa sukupuoleen katsomatta.

HPV voi aiheuttaa intiimialueiden syöpiä: kohdunkaulan, ulkosynnyttimien, emättimen, siittimen tai peräsuolen syöpää. Myös osa pään ja kaulan alueen syövistä johtuu HPV-infektioista. Estämällä HPV-infektio voitaisiin estää siitä aiheutuvien syöpien synty.

Rokotekriittisyys nostaa päätään

Viime vuosina kielteinen suhtautuminen rokottamista kohtaan on kasvanut ja luottamus rokotteiden turvallisuutta kohtaan heikentynyt – tai ainakin ilmiö on noussut julkisuuteen aiempaa aktiivisemmin.

Opinnäytetyötämme tehdessä esiin nousi vahvasti vanhempien rokotuskielteisyys HPV-rokotetta eli papilloomavirusrokotetta kohtaan. Voisiko syy rokotuskielteisyydelle löytyä sosiaalisessa mediassa käytävistä negatiivisista keskusteluista? Heräisikö vanhemmissa yhä voimakas epäily ja pelko HPV-rokotetta kohtaan, jos mediassa ei korostettaisi rokotteiden haittavaikutuksia niin räikeästi riippumatta siitä, pitävätkö väitteet paikkaansa?

Terveydenhoitaja tarjoaa tietoa

Jotta rokotuskielteisyydeltä vältyttäisiin jo kouluterveydenhuollossa, tulisi terveydenhoitajan antaa lapsille ja nuorille ikä- ja kehitystason mukaan ymmärrettävää ja totuudenmukaista tietoa. Myös lasten vanhemmille olisi hyvä kertoa keskeisiä tosiseikkoja tartuntataudeista ja siitä, miten niiltä voi suojautua.

Jotta rokotuskielteisyydeltä vältyttäisiin jo kouluterveydenhuollossa, tulisi terveydenhoitajan antaa lapsille ja nuorille ikä- ja kehitystason mukaan ymmärrettävää ja totuudenmukaista tietoa.

Riittävän ja totuudenmukaisen tiedon saaminen edesauttaa rokotusmyönteisyyttä ja helpottaa rokotuspäätöksen tekemistä.

Internetin aikakaudella terveydenhoitajien tulisi myös ohjata lapsia ja nuoria sekä heidän vanhempiaan luotettavan tietolähteen äärelle hakemaan aiheesta lisätietoa.

Rokote tulevaisuudessa myös pojille?

HPV-rokote tulisi antaa ennen sukupuolielämän aloittamista, sillä HPV-infektio tarttuu sukupuoliteitse. Suomen kansallisessa rokotusohjelmassa HPV-rokotteen saavat maksutta 11–12-vuotiaat tytöt. Ne, jotka eivät ole oikeutettuja saamaan rokotetta osana kansallista rokotusohjelmaa, voivat ostaa rokotteen lääkemääräyksellä apteekista.

Tampereen yliopiston tutkimuksen mukaan HPV-rokote pitäisi antaa myös pojille. Näin saataisiin entistä parempi laumasuoja useimpia syöpää aiheuttavia HPV-tyyppejä vastaan. Tulevaisuudessa myös pojat saattavat saada HPV-rokotteen osana Suomen kansallista rokotusohjelmaa.

Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2018111347996