Siirry sisältöön
puhekuplia
Juttutyyppi  Pääkirjoitus

Hyvinvointia ja osallisuutta yhteistyöllä

Mistä olisi Suomessa viime vuosina kirjoitettu niin paljon kuin sote-uudistuksesta? Jos et usko, niin kokeilepa googlata ”sote-uudistus”. Osumia tulee vaivaiset 1 040 000 kappaletta. Meillä suomalaisillako ei ole intohimoa vakaviin keskusteluihin?

Tämänkertainen Dialogi uppoutuu soten maailmaan, mutta näkökulmamme on hyvin käytännönläheinen. Diakin asiantuntijat kirjoittavat siitä, minkälaisia uudistuksia sosiaali- ja terveysalalla tarvitaan ja miten uudistukset vaikuttavat itse alan lisäksi sen koulutuksen toteuttamiseen.

Sote-uudistus näyttäisi vihdoin nytkähtävän liikenteeseen 18 maakunnan voimin vuonna 2023. Toivon, että uudistusta lähestyttäisiin alhaalta ylöspäin, ei ylhäältä alaspäin. Hallintohimmeleistä ja poliittisen vallan taisteluista asiakkaan ja kansalaisten näkökulmaan. Sitä muuten kutsutaan palvelumuotoiluksi.

Hallintohimmeleistä ja poliittisen vallan taisteluista asiakkaan ja kansalaisten näkökulmaan. Sitä muuten kutsutaan palvelumuotoiluksi.

Mikä silloin olisi tärkeää? Uudistuksessa on selvää, että sote-keskukset ovat kootusti kauempana maakuntien asiakkaista, jotta palvelutaso voidaan taata. Palvelujen toimivuus ja tehokkuus ovat avainsanoja. Onhan tällä uudistuksella tavoiteltu sekä parempaa palvelua että säästöjä. Säästöjä ja parempaa palvelua ei kuitenkaan synny, ellei muutamaa asiaa huomioida.

Soten yhteydessä ICT-hankinnat eivät ole yhdentekeviä. Niiden pitäisi lisätä asiakkaan kokemusta kohtaamisesta, ymmärryksestä ja oikean diagnoosin löytämisestä. Siksi on tärkeä löytää asiakkaan tiedot datasta, jotta hoitoonohjaus oikealle taholle toimii. Myös asiakasystävällisen teknologian hyödyntäminen on välttämätöntä. Se tarkoittaa appeja, chatteja ja videoyhteyksiä joka niemennotkoon ja saarelmaan, jotta jokainen asiakas voi etäältä olla lähellä.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin sosiaali- ja terveysalan henkilöstön kitkaton yhteistyö yli ammattirajojen.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin sosiaali- ja terveysalan henkilöstön kitkaton yhteistyö yli ammattirajojen. Dialogi tarjoaa tämän yhteistyön kehittämiseen eväitä ja tuloksia Diakin hankkeista eri puolella Suomea. Parempi sote on edelleen mahdollinen, ja tässä kehitystyössä olemme mekin koulutuksemme ja hankkeiden kautta keskeisesti mukana.

Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2019080123391