Siirry sisältöön
Piirroskuva ihmisestä soittamassa kitaraa.
Juttutyyppi  Blogi

Kehitysvammaisten ihmisten osallisuutta pitää tukea

Kehitysvammaiset ihmiset tarvitsevat tukea osallisuuden toteutumiseen. Miten jokainen meistä voi olla mukana luomassa mahdollisuuksia osallisuudelle?

Meidän jokaisen arki muodostuu pienistä, mutta meille tärkeistä asioista. Elokuviin tai vaateostoksille meneminen, itselle mieluisten herkkujen valitseminen kaupan karkkihyllyltä tai vaikkapa tietyn jogurtin valitseminen aamupalaksi. Nämä ovat tavallisia arjen valintoja useimmille meistä, joilla on mahdollisuuksia ja taitoja tehdä valintoja. Tekemillämme valinnoilla on vaikutusta arkeemme ja hyvinvointiimme. Oletko pysähtynyt pohtimaan, onko kaikilla tällaista mahdollisuutta tehdä valintoja? Tai sitä, minkälaisia kehitysvammainen lapsi, nuori tai aikuinen voivat elämässään tehdä?

Osallisuus on valinnanmahdollisuuksia

Omatoimisuus on tärkeä näkökulma osallisuuden toteutumisessa. Kehitysvammaisten henkilöiden arjessa valinnat ja toiminta eivät aina onnistu ilman läheisten tai ammattilaisten tukea.

Edelleen on todellinen riski, että monet kehitysvammaiset ihmiset uhkaavat jäädä ulkopuolisiksi oman elämänsä tavoitteiden asettamisessa ja toteuttamisessa. On eroa, oletko oman elämäntarinasi subjekti vai objekti.

Oletko osallisuuden mahdollistaja?

Miten me kehitysvammaisten ihmisten parissa työskentelevät ammattilaiset voimme varmistaa sen, että kehitysvammaiselle henkilölle turvataan mahdollisuus olla selvillä oman elämänsä tärkeistä asioista? Ja että hänellä olisi mahdollisuus esittää oma mielipide ja toive omaan elämäänsä liittyvissä asioissa?

Muistammeko kysyä ja annammeko kehitysvammaiselle ihmiselle mahdollisuuden kertoa, mitä hän haluaa? Tuskin kukaan haluaa samoja asioita joka päivä. Entä onko kehitysvammaisella henkilöllä mahdollisuus tehdä virheitä ja oppia niistä? Tai olla oppimatta?

Muistammeko kysyä ja annammeko kehitysvammaiselle ihmiselle mahdollisuuden kertoa, mitä hän haluaa?

Ei ole kovin pitkä aika siitä, kun kehitysvammaiselle aikuiselle henkilölle laitettiin aina soimaan lastenlauluja. Onneksi se aika on ohi ja nyt jokainen voi kuunnella mieleistään musiikkia.

Nykyään etsitään keinoja, miten saada selville kehitysvammaisen henkilön oma toive ja mielipide. Tähän tarvitaan esimerkiksi resursseja henkilökohtaiseen apuun, monipuolisia kommunikoinnin menetelmiä ja tulkkauspalveluita.

Oikeanlaisten ja riittävien palveluiden saaminen ei ole aina itsestäänselvyys. Palvelujen saatavuuteen vaikuttavat henkilön kotipaikka, kotikunnan mahdollisuus tarjota palveluja, riittävät henkilöstöresurssit sekä henkilöstön osaaminen.

Osallisuus vaatii asennetta ja ymmärrystä

Tärkeintä osallisuuden toteutumisessa on meidän jokaisen asenne ja aito ymmärrys. Myös kehitysvammaisella henkilöllä on oikeus tehdä virheitä, erehtyä, oppia ja kokeilla. Meidän ei tarvitse tietää kehitysvammaisen henkilön puolesta sitä, mikä on hänelle parasta. Emme kutenkaan saa unohtaa huolenpidon ja hyvinvoinnin turvaamista. Arki on usein vaikeiden eettisten kysymysten punnitsemista käytännön tilanteissa.

Jos uskallamme aidosti tukea osallisuutta tuo se meille jokaiselle mahdollisuuden oppia uutta.

Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021082544190