Siirry sisältöön
Kaksi ihmistä keskustelee, välissä leijuu kirjaimia, piirroskuva.
Juttutyyppi  Kielitohtorin diagnoosit

Sanojen valtaa ja ylivaltaa

Maailma muuttuu, asiat ja ilmiöt muuttuvat. Uuden tai uudelta tuntuvan todellisuuden kuvaamiseen tarvitaan uusia sanoja.

Suomessa termi kyvykkyys on saanut mediassa melkoisen paljon ilmatilaa. Ehkäpä syyttä, koska on vaikea nähdä, miten termi eroaa sanasta kyky. Toki yksi tärkeä ero on: kyvykkyys kuulostaa jotenkin tärkeämmältä ja hienommalta.

Uusia sanoja myös suomen kieleen on tullut erityisesti englannin kielestä. Suuressa maailmassa uusia sanoja ja käsitteitä ovat esimerkiksi wokeism ja alt right. Muitakin, vähemmän tunnettuja tai vähemmän tunnetussa yhteydessä käytettäviä, on ilmaantunut. Seuraavaksi esitellään niistä muutamia.

Cancelointi

Cancelointi (”mitätöinti”) on ihmisen tai instituution sortavaksi koettuun toimintaan puuttumista. Siinä ongelmalliset toimintatavat tuomitaan julkisesti ja yleinen julkinen paheksunta, mahdollisesti myös erityyppinen boikotointi, on seurauksena. Yhdysvaltojen sisällissodan Etelävaltioiden armeijan komentaja, kenraali Robert E. Lee on hiljattain ollut cancelointidebatin kohteena: onko hän arvostettu sotapäällikkö vai orjuuden puolustaja (McCaffrey, 2023)? Pitäisikö hänen nimensä poistaa julkisten instituutioiden (ja rakennusten) yhteydestä?

Cancelointi on viime aikoina saanut myös uusia vivahteita: Floridassa on tehty lakialoite Yhdysvaltojen demokraattisen puolueen kieltämisestä osavaltiossa. Syynä on orjuuden puolustaminen puolueen historiassa 1800-luvulla. Republikaanipuolueen senaattori Blaise Ingoglian mukaan kyseessä on Ultimate Cancel Act (Durkee, 2023):

A bill directs the state’s Division of Elections to immediately cancel the filings and status of any political party that has previously advocated for, or been in support of, slavery or involuntary servitude.

Lakiesitys ei tietenkään tule menemään läpi (kyseessä lienee enemmän trolli kuin vakavasti otettava poliittinen tavoite), mutta provokaatio on onnistunut. Demokraattisen puolueen edustaja Nikki Fried vertaa aloitetta diktatuuriin (Durkee, 2023):

Cancelling the voices of millions upon millions of Floridians is what a dictator does.

Cancelointi käy poliittisena lyömäaseena puolin ja toisin.

Cancelointi käy poliittisena lyömäaseena puolin ja toisin. Kielen näkökulmasta on kiinnostavaa, että alun perin cancelointi kohdistui äärioikeistolaisiksi tai -konservatiiveiksi miellettyihin ryhmiin ja organisaatioihin, mutta sittemmin se on levinnyt myös vastakkaiseen suuntaan. Sanan cancelointi merkitys ei löydy sanakirjasta vaan siitä, miten ihmiset sitä käyttävät.

Deep canvassing eli myötäpuhe

Deep canvassing on vaikuttamisstrategia, jolla pyritään perusteelliseen, syvälliseen keskusteluun henkilön kanssa, jolle ajatusta ollaan ”myymässä”. Faktojen pintapuolinen latelu ja nimen pyytäminen kannatuskorttiin eivät riitä: tarvitaan kiireetöntä keskustelua, jossa henkilöt voivat jakaa ajatuksiaan ja kokemuksiaan ja keskustella, miten uusi idea (esimerkiksi sosiaalinen uudistus) voisi näkyä juuri kyseisen henkilön elämässä. Ei puhuta tilastoista eikä demografisista ryhmistä vaan esimerkiksi omista kaihertamaan jääneistä kokemuksista, joiden kautta uutta ideaa voisi konkreettisesti ymmärtää (Medina, 2021).

In deep canvassing, the idea is to exchange stories… and develop empathy for anyone who thinks differently.

Tavoite on luoda emotionaalinen yhteys ja sympatia henkilön ja hänen mielestään juuri nyt ”väärin” ajattelevien välille. Deep canvassing -termin suomennos olkoon myötäpuhe.

Akribi eli tieteellinen tarkkuus

Muodollisessa ruotsin kielessä käytetään silloin tällöin termiä akribi. Termi tarkoittaa tieteellistä tarkkuutta ja huolellisuutta. Akateemisen maailman ulkopuolella termillä on vähänlaisesti käyttöä. Sameh Egyptsonin (2023) väitöskirja Global politisk islam? hyväksyttiin vuoden alussa Lundin yliopistossa. Harvoin väitöskirjat synnyttävät vastaavaa kohua. Egyptsonia on syytetty tulenaran aiheen politisoinnista. Poliittiseen agendaan on tulenarkaa ottaa kantaan, mutta väitöskirjan tieteellistä integriteettiä ja metodologiaa on helpompi kritisoida. Niiden (”Egyptsons bristande akribi”) on arvioitu olevan puutteellisia (Namli & Grenholm, 2023):

Egyptson förstår inte att just metod och teoretisk stringens skiljer forskning från ideologiska projekt.

Ruotsin kielen kanssa työkseen toimivalle debatista jää käteen sana akribi. Expressen-lehti toi termin suuren yleisön tietoon. Termi on käyttökelpoinen, ja sillä voi tarvittaessa kuvata väittelykumppanin väitteiden mahdollista horjuvuutta.

Lähteet

Durkee, A. (1.3.2023). Republicans in Florida Are Trying To Get Rid Of The Democratic Party. Forbes.

Egyptson, S. (2023). Global politisk islam? Muslimska brödraskapet & Islamiska förbundet i Sverige. Centrum för teologi och religionsvetenskap, Humanistiska och teologiska fakulteterna, Lunds universitet.

McCaffrey, S. (10.1.2023). Robert E. Lee survives a cancellation battle. Sun Gazette.

Medina, J. (2.11.2021). A New Strategy to Persuade Voters: Listen Carefully. And Don’t Hurry. The New York Times.

Namli, E. & Grenholm, C.-H. (27.2. 2023). Egyptsons avhandling är ett haveri för universitetet. Expressen.

Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023041236116