Siirry sisältöön
Kaksi ihmistä keskustelee, välissä leijuu kirjaimia, piirroskuva.
Juttutyyppi  Kielitohtorin diagnoosit

Tekoälyllä menestykseen

Tekoäly on tullut yleiseen tietoisuuteen parin viime vuoden aikana. Asiaan liittyy myyttejä ja täysin liioiteltuja odotuksia. Ehkä on aika ampua alas niistä muutama.

Termi tekoäly on oikeastaan älytön. Sehän tuntuu tarkoittavan, että on kehitetty digitaalinen järjestelmä tai jopa olento, joka pystyy toimimaan henkilön puolesta älynä, vieläpä ylivertaisena sellaisena. Tuleeko jokaisesta tietokoneen omistajasta ja tekoälysovelluksen lataajasta nyt (huippu)älykäs? Voiko Chat GPT auttaa ihmistä menestymään? Viitteitä tästä ei ole varsinaisesti nähtävissä.

Neuvoja rikastumiseen

Monella (lausuttu tai vaiettu) tavoite elämässä on rikastuminen, ja parhaissa tapauksissa, muutamia harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta, se voi toteutua jonkinasteisena vaurastumisena. Chat GPT 3.5 antaa tavoitteeseen seuraavia neuvoja (OpenAI, 2024):

Rikastuminen voi olla monimutkainen ja monitahoinen prosessi, ja se voi tarkoittaa eri asioita eri ihmisille. Tässä muutamia yleisiä vinkkejä:

  1. Koulutus ja taidot
  2. Säästäminen ja sijoittaminen
  3. Yrittäjyys
  4. Ammattilainen verkostoituminen
  5. Ajan hallinta
  6. Henkilökohtainen kehitys

Chat GPT (OpenAI, 2024) tarjoaa kunkin kohdan osalta hiukan lisäselitystä, mutta se on varsin yleisellä tasolla, lähestyen nollaa informaatioarvonsa suhteen.

Tekoäly antoi neuvoja taloudellisesti kannattavien opiskelualojen valinnasta:

  1. Lääketiede ja terveysala
  2. Teknologia ja tietotekniikka
  3. Laki
  4. Rahoitus- ja sijoitusala
  5. Insinööritiede

Eipä tässäkään uutispommia varsinaisesti pudoteta.

Voiko Chat GPT auttaa ihmistä menestymään?

Kannattavaan bisnekseenkään tekoäly ei anna millään tavalla relevantteja ohjeita. Ensimmäistäkään oikeasti konkreettista strategiaa ei tarjota. Ylipäätään ohjeet taloudellisen menestyksen osalta ovat tökerön yleisiä, ei-luovia, triviaaleja – sanalla sanoen (teko)älyttömiä.

Neuvoja rakastumiseen

Tekoälyltä kysyttiin, miten voi löytää hyvän puolison. Chat GPT tuotti ohjelistan mm. ”itsensä tuntemisesta” ja ”avoimena olemisesta uusille mahdollisuuksille”. Somekielellä voitaisiin kaiketi todeta:

Meh

Ilmaus tarkoittaa tylsistyneisyyden ja mielenkiinnon puuttumisen osoittamista.

Menestyskirjailijaksi tekoälyn avulla?

Chat GPT 3.5 perustuu valtaviin digitaalisiin tekstiaineistoihin. Voisi olettaa, että seuraavaan pyyntöön saataisiin ei-triviaali vastaus: auta minua kirjoittamaan menestyskirja.

Vastaus on tylsä ja itsestään selvä lista ”suunnitelman teosta”, ”ainutlaatuisen näkökulman löytämisestä” ja ”säännöllisestä” kirjoittamisesta. Viimeinen neuvo on:

”Muista, että kirjan kirjoittaminen on pitkä ja vaativa prosessi, mutta se voi myös olla hyvin palkitseva.” (OpenAI, 2024.)

Lopuksi pyydettiin konkreettista apua: voitko kirjoittaa Juhani Toivasen (s. 1967) ansioluettelon internetissä olevien tietojen perusteella?

Apua ei saatu:

”Valitettavasti en voi täyttää tätä pyyntöä, koska en voi etsiä uutta tietoa tai käyttää verkkosivuja suoraan.” (OpenAI, 2024.)

Tekoäly on jonkinlaista älyä muttei se henkilön oikeasti älyä vaativia ongelmia tietenkään ratkaise. Mielenkiinnolla voi suhtautua Chat GPT 4.0 -järjestelmän testaamiseen, muttei hengitystä senkään suhteen kannattane pidätellä.

Lähde

OpenAI. (2024). [Versio 3.5] ChatGPT. https://openai.com/chatgpt

Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202402126673